Распоред за одржување на тревникот

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Одржувањето на вашиот органски тревник во најголем дел е активност во текот на целата година, неговиот распоред диктиран од сезонските услови и локалната клима.

Без разлика дали тревнете, ѓубрете или проветрувате, има многу работа да се заврши во дворот цела пролет, лето, есен — а во некои области на земјата — зима. Ова е нашиот распоред за одржување на тревниците во текот на целата година.

Со соодветните резерви за тревници и пејзажи, растењето органски е лесно! Planet Natural има сè што ви треба за да започнете — почви, контрола на плевелите и ѓубрива. Плус органска контрола на штетници што ќе ви гарантира дека сте создале најзелена, најздрава можна трева. Ајде да растеме заедно!

Whacking Weeds

Особени плевели се покриени под проблеми со тревникот; ќе ги најдете најголемите детали за алатките и техниките за плевене во делот Weeds in Long-Term Lan Rehab. Овој дел првенствено се занимава со тоа зошто годишните времиња воопшто имаат некаква врска со плевењето, а потоа и со тоа што да се прави кога.

Можеби не е очигледно дека плевенето има некаква врска со годишните времиња, освен дека тоа е тешко е да се ископаат кога почвата е замрзната. Но, всушност, начинот на кој растат растенијата (вклучувајќи ги и плевелите) значи дека тие се особено ранливи во пролет и есен.

Како растат плевелите

(и како можете да ги искористите за да добиете предност)

Повеќето навистина проблематични плевели развија невообичаено ефикаснислучај со вар.)

Еве брз и валкан преглед на амандманите.

Компост: Ако не сте сигурни што е вашиот проблем , додадете органски компост. За таа работа, дури и ако сте сигурни, додадете компост. Компостот е чудотворниот амандман, бидејќи ги подобрува сите почви. Помага во рамнотежата на pH вредноста, правејќи ги киселите почви поалкални, а алкалните покисели. Го подобрува задржувањето на почвата во песочните почви и дренажата во глинените почви. Ако се користи редовно, помага да се намали набивањето, со што се подобрува структурата на почвата.

Измена на песочни почви: Органските додатоци делуваат подобро од минералните или синтетичките амандмани за подобрување на дренажата и олеснување на набивањето во песочните почви, бидејќи органските материјата добиена од растенија и животни има многу пати поголема тежина во вода. Компостот додава многу повеќе од органска материја, бидејќи е богат со хранливи материи и микроорганизми, но за чисто неизвалкано задржување на водата, тресет и сфагнум мов или кокосови влакна се начин. Зрелите, компостирани ѓубрива се исто така одлични.

Измена на глинени почви: Сè што е кажано за песочните почви важи и за тешките глинени почви: компостот и другите органски додатоци се далеку од најдобрите. Тие ќе ги направат глините попорозна, што пак ги прави пообработливи и ја подобрува дренажата. Песокот и гипсот често се предлагаат за глинени почви, но многу експерти се сомневаат во нивната ефикасност и тие треба да се користатвнимателно. (За повеќе за овие дебати, видете го песокот како дополнување на почвата и Посебниот случај на гипс.) Со производите добиени од растенија и животни, не можете да погрешите.

ЈА ПОДИГНУВА ПОЧВАТА PH

Ag Lime

Овој висококвалитетен калциум карбонат многу ефикасно ги неутрализира почвените киселини.

Покачување на pH (направи киселинските почви поалкални): Додадете пепел од дрво или Microna® Agricultural Lime , кој може да се купи во која било од неколкуте форми. За да биде делотворна вар, мора да се распосла рамномерно, да се навлажнува и да е во директен контакт со почвата. За да ги исполните овие услови, гребете, одлепете или проветрувајте го пред да се размачкате, а веднаш потоа наводнете.

Бидејќи не е лесно растворлив, вар нема да се измие од вашата земја, па варењето обично е неопходно само еднаш на секои три години. Прекумерното нанесување може да ја повреди тревата, обично не во првата година, туку во две години потоа.

БИДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ додека ракувате со изгорена или хидрирана вар, бидејќи тие се исклучително каустични и можат да изгорат и вас и вашите растенија. Хидрираната (гасена) вар може бурно да реагира со вода или со киселини. Вар, исто така, доаѓа како пелети, гранули или прашок, од кои сите се помалку ризични од хидрираната форма.

Намалување на pH (направете ги алкалните почви покисели): Додадете сулфур пелети кои како вар ги има во неколку форми. За мелен камен сулфур, додадете 1,2 унци по квадратен двор во песочнапочви и 3,6 унци по квадратен двор за која било друга почва.

Голем број органски (растително потекло) производи исто така ќе ја намалат pH вредноста, меѓу нив органски тресет мов, брашно од памук, па дури и животинско ѓубриво, но ниту еден од овие работи исто толку ефикасно како сулфурот.

Одржување зелено: ѓубриво

Првата работа што треба да се знае за ѓубривото за тревникот е дека повеќето сопственици на куќи и компании за нега на тревникот применуваат премногу - до 60% повеќе отколку што тревата всушност може да користи. Бидејќи азот, клучната хранлива материја за тревата, е исклучително подвижен, што значи дека лесно се раствора и се движи со вода, поголемиот дел од овој вишок азот го наоѓа својот пат во водните патишта и на крајот во океанот, каде што може да направи сериозна штета. Се верува дека азотот од ѓубривата придонесува за цветање на алгите - ненадејни изливи на раст на алги кои можат да произведат токсини како што се оние во некои „црвени плими“. Цветањето на алгите го трошат достапниот кислород во водата, со што се убиваат сите други морски животни во регионот. За повеќе за ова, видете неодамнешна статија во Економист , „Мртви зони“ и страницата Вудс Хол за „Штетни алги“.

Мртва зона Мисисипи

Мртва зона – зима

Мртва зона – лето

Извор: NASA/Goddard Space Flight Center

Така, додека многу компании за тревници нудат третман четири пати годишно и многу книги и веб-страници за нега на тревникотпрепорачуваме ѓубрење двапати годишно, некои од најновите истражувања од некои од најдобрите земјоделски универзитети сега сугерираат дека дури и ова е премногу. Универзитетот во Корнел, на пример, препорачува третман за здрав тревник поединечно паѓање.

Според оваа страница, ѓубрењето во пролет само придонесува за врвен раст, што значи дека треба почесто да косите. Тоа всушност не ја прави тревата поздрава; всушност спротивното, бидејќи ги храни само тревниците, а не корените. Како резултат на тоа, тревата ги надминува своите корени, така да се каже, така што корените ќе бидат помалку способни да ја одржуваат тревата снабдена со вода и хранливи материи во текот на остатокот од летото. Едно предупредување: страницата Корнел првенствено се однесува на синтетички ѓубрива, поедноставен вид на брзо ослободување. Органските ѓубрива со бавно ослободување нема да дадат толку многу зелена наплив, така што тие се со помала веројатност да ги предизвикаат овие проблеми.

OMRI LISTED

Bio-Turf (8-3- 5)

Одржува вашиот двор да изгледа добро низ подемите и падовите што ги носи секоја година.

Ако децата и домашните миленици си играат надвор, заслужувате да имате бујна трева и двор без хемикалии. Down To Earth® Bio-Turf Lawn Fertilizer лесно се нанесува за долгорочно ѓубрење. Емитувајте 5-10 фунти на 1.000 квадратни стапки на секои 2-3 месеци.

Ако наместо тоа ѓубрете кон крајот на летото или почетокот на есента, тревата ќе складира голем дел од оваа исхранаво своите корени, што значи дека ќе се врати погуста, позелена, и поздрава на пролет и ќе може да издржи штетници, болести, плевел и суша многу подобро отколку ако го засилите неговиот раст вештачки во пролет.

Сето тоа, сепак, важи за здрави, воспоставени тревници. Ако имате работа со нов или оштетен тревник, можеби навистина сакате да ѓубрете во пролет и есен додека тревникот не изгледа како што сакате. Потоа, пробајте го хранењето еднаш годишно, и наместо ѓубрење во пролет, додадете компост.

Сите растенија бараат тринаесет хранливи материи од почвата, (плус кислород, водород и јаглерод од воздухот ), но трите што им се потребни во најголемо количество, а со тоа и трите големи хранливи материи во светот на оплодување, се азот (N), фосфор (P) и калиум (К). Првиот од нив, азот, го промовира растот на зеленилото, па затоа е клучот за зелената трева. Етикетите на повеќето ѓубрива, без разлика дали се органски или синтетички, речиси секогаш ќе имаат три бројки кои кажуваат колкав процент на N, P и K содржи ѓубривото.

Една предност на органските ѓубрива за тревникот во однос на синтетичките е тоа што тие обично обезбедуваат најмалку трагови на хранливи материи различни од примарните што ги снабдуваат, а голем број од нив помагаат и во структурата на почвата. Бидејќи тие се бавни наместо брзо ослободување, ѓубрењето е потребно пореткооргански производи, а тревата не ги надминува своите корени, како што може да се случи со синтетиката.

Ворен Шулц и другите нудат детален распоред за хранење кој се разликува од една до друга „трева зона“ во САД, но правилото на палецот одамна е да се оплодува двапати годишно, во пролет и есен (види Одговорни практики на ѓубрива за тревниците). На југ, можно е лесно да се храни секој месец во текот на летото, бидејќи тревите во топлите сезони продолжуваат да растат во текот на топлите месеци. Повеќето гуруа на тревникот, сепак, ќе предупредат да не се оплодува за време на кучешките денови во август. На север, многу е подобро да се придржувате до распоредот само за пролет/есен или есен, бидејќи тревите од студената сезона се всушност полу-заспани во лето. Ако тогаш навистина ја ѓубрите, или ја туркате тревата против нејзиниот природен модел на растење, што ја напрега, или го храните плевелот.

Тестот на почвата (кој обично чини под педесет долари) ќе покаже прецизно знаете кои хранливи материи и недостигаат на вашата почва, но има и други добри показатели. На пример, на сите растенија им е потребен азот, но детелината и црниот медикамент се меѓу растенијата кои можат да го добијат потребниот азот од воздухот. Затоа, дури и кога вашата трева ќе го исцрпи азотот во почвата, овие две растенија ќе продолжат да растат зелени. Значи, ако вашиот тревник изгледа уморно и жолтеникаво, освен светло зелените дамки од детелина или црн лекар, шансите се тоатреба повеќе азот.

БИДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ кога користите некое од овие ѓубрива; азотот што ги прави толку добри за тревата, исто така, може да ја „изгори“. Не ги нанесувајте премногу и не ги ширете на жештината на денот, бидејќи сонцето го зголемува дејството на горење. Најдобро е да ги нанесете рано наутро или доцна попладне, и веднаш наводнувајте.

Еве мал број на ѓубрива кои се особено добри за тревниците:

Израчи од трева: едно од најдобрите (и дефинитивно најевтините) ѓубрива што ќе ги најдете. Или оставете ги исечоците додека ги сечете, или компостирајте ги и вратете ги подоцна во почвата. Дознајте како да рециклирате исечоци од трева овде.

Оброк од пченка со глутен: 9% азот, така што ја храни вашата трева и исто така спречува никнување на семиња. Ова е единственото органско средство за сузбивање на плевелот пред никнувањето. Достапно во која било продавница за градинарство достојна за титулата.

ОРГАНСКА ПИЛЕВ & засилувач; ХРАНА

Органски плевел & засилувач; Feed

Користете го за да спречите раковина, глуварчиња и повеќе! Пелетирано за лесно нанесување.

Добиено од оброк од пченка со глутен, Weed Prevention Plus е целосно природен плевел и добиточна храна за употреба на тревниците. Спречува појава на ракова трева, глуварчиња и многу други обични плевели и е БЕЗБЕДЕН за луѓето, домашните миленици и дивиот свет. Секоја кеса од 25 фунти покрива 1500 квадратни стапки.

ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: бидејќи пченкарниот глутен го спречува никнувањето на семето, НЕ сакате да го користите ова на вашиот тревник пред или послесеење. Почекајте неколку недели, па дури и една сезона. (Семе во есен, на пример, и користете пченкарен глутен во пролет.)

Помалку нагласено предупредување (оттука не во сите капи): Не претерувајте со пченкарен глутен во пролет, или тревата ќе лути се, и ќе бидеш таму да го косиш секој втор ден.

Оброк за крв : 12% азот и достапен во која било продавница за органско градинарство, вклучително и онлајн.

ЗАБЕЛЕШКА: И пченкарниот глутен и крвниот оброк се ѓубрива со бавно ослободување . Ова значи дека не им треба вечно време за да почнат да работат, туку дека продолжуваат да работат долго време, бидејќи побавно се распаѓаат и стануваат достапни за растенијата отколку синтетичките ѓубрива.

Оброк од памучно семе : Со 6% азот, тоа е одлично ѓубриво. Сепак, ако не е органски, може да содржи токсини , бидејќи неорганскиот памук добива многу синтетички третмани кои може да се концентрираат во семките од кои е направен оброкот.

Рибина емулзија : Како и многу синтетички ѓубрива, ова може да се прска, омилен начин на примена. Можеби ќе ви смрди тревникот или градината неколку часа, но за разлика од синтетиката, нема да ви наштети ако дишете малку, а нема да им наштети на вашите миленици ако ги лижат шепите откако ќе одат по ново испрсканиот тревник.

ЗАБЕЛЕШКА: За разлика од другите два производи, емулзијата од риба е ѓубриво со брзо ослободување, што значи дека делува одеднаш, но неговите ефектисе истроши во рок од неколку недели. Ова е добар избор ако сакате да му дадете на тревникот отскокнување или да го придвижите во текот на лош месец. Ако зависите од ова кога рехабилитирате оштетен тревник или започнувате нов, можеби ќе сакате да оплодувате почесто отколку што е предложено погоре.

Препорачани производи

Елементарен сулфур

Ја намалува pH вредноста во алкалните почви и се користи околу растенијата кои сакаат киселини, како што се азалиите.

Доломит вар

Ја зголемува pH вредноста во киселите почви и е одличен извор на калциум и магнезиум.

Scythe Herbicide

Неселективна, пост-никне формула за СИТЕ несакана вегетација.

Lawn Restore II

Содржи само БЕЗБЕДНИ и ПРИРОДНИ состојки -- НЕ ѓубриво или хемикалии!

Dr. Железо

Користете го за да го поправите недостатокот на железо што предизвикува пожолтување кај растенијата и тревниците.

Хортикултурен оцет

Содржи 20% оцетна киселина и вклучува екстракт од јука за брзо делување - - во рок од неколку часа!

Храна за тревник (3-0-1)

Овој моќен концентрат со брзо ослободување создава здрава почва и густа зелена трева!

Rocket Weeder

Се ослободува од несаканата вегетација -- корени и сè -- и е лесен за вашиот грб.

репродуктивните системи. Или тие произведуваат огромни количества семиња кои брзо ртат (мислам: глуварчињата) или произведуваат огромни коренови системи чии ризоми и коренови пупки создаваат нови растенија без семиња. Клучот за најмалку токсичната контрола на плевелот (PDF), значи, е да ги спречиме или да произведуваат семиња или да ги хранат своите корени и на тој начин да ги прошират своите коренови системи - или и двете.

Од глуварчињата до куџу, тоа се тие широки коренови системи кои го отежнуваат искоренувањето и искоренувањето на повеќегодишните плевели. Во текот на летото и есента, зеленилото што тие никнале во пролет ги храни нивните корени, кои ја складираат енергијата произведена преку фотосинтезата. Кога зеленилото ќе изумре во есен, растението заспива, а кога ќе дојде пролетта, ја користи енергијата складирана во неговите корени (заедно со хранливите материи во воздухот и почвата) за да произведе ново зеленило.

Во пролет , многу плевел во вашиот тревник предизвикуваат скок на раст, што значи дека голем дел од нивната енергија се инвестира во нивните лисја. Ако ги лишите повеќегодишните зеленило во оваа фаза, сериозно ги исцрпувате нивните енергетски ресурси, оштетувајќи ги повеќе отколку слична повреда подоцна во сезоната. Инвестициската метафора го олеснува разбирањето зошто некои извори препорачуваат да се оди по врзување на плевелот, на пример, само кога ластарите се долги од шест до дванаесет инчи и само кога тој активно расте. Справувањето со него кога е во мирување е какоотсекување на ноктот; не му штети на растението (или барем не многу). Меѓутоа, ако го пресечете на крајот на пролетта, значи дека го удирате кога и каде ве боли. Во тој момент, корените се донекаде исцрпени од напорот што се вложил за производство на зеленило, но зеленилото сè уште не започнало да ги надополнува корените. Едноставно е полесно да се влечат годишници во пролет, пред да имаат шанса да развијат широк корен систем и пред да се исуши почвата.

На есен, многу семиња веќе или 'ртат или се на место за така. Убивањето на семињата во овој момент значи дека нема да мора да ги ископате растенијата што тие би ги создале на пролет. Понатаму, ако можете да направите вдлабнатина во кореновиот систем на повеќегодишниот плевел на есен, веќе ја попречувате неговата способност да произведува ластари во пролетта и нема да има шанса да се поправи пред студеното време да заврши сезоната на растење. .

Есен

Ако проблемот е во голема мера плевелот кој се размножува со семиња, како глуварчињата или разни треви, намачкајте брашно од пченка со глутен. Пченкарниот глутен е единствениот природен хербицид пред никнувањето , што значи дека ги убива семињата, спречувајќи ги растенијата да излезат од почвата. Очигледно, овој производ не може да се комбинира со есенска програма за повторно сеење! Бидејќи пченкарниот глутен содржи 9% азот, тој ги покрива и вашите есенски потреби за ѓубрива.

Ископајте што повеќе повеќегодишни корени од плевелите, бидејќибидете внимателни да ги отстраните сите фрагменти од коренот, бидејќи парчињата со должина од еден сантиметар можат да започнат цели растенија во голем број видови.

ГРАДЕЖЕН ДА ТРАЕ!

Глуварче копач

Направено од едно цврсто парче челик и поставено во рачка од орев со месингани нитни.

Внимавајте на плевелот! Овој рачно кован Глуварче е направен од едно цврсто парче челик и поставен во рачка од орев со месингани навртки. Не воздржувајте се - нема да ја скршите оваа градинарска алатка!

Поставете ткаенина за трева или црна пластика над густи закрпи (под грмушки или дрвја, па дури и во средината на тревникот) за да спречите рано појавување на повеќегодишни плевели. Оваа пластика за возврат може да биде покриена со дрвени чипови или прекривка од кора за да не изгледа толку грозно. Третманот со пластика или ткаенина со плевел има смисла само на места каде што сте сфатиле дека нема да можете да одгледувате трева неколку години, додека не умре плевелот. Бидете сигурни дека бариерата за плевелот се протега надвор од рабовите на лепенката, или плевелот ќе се појави насекаде околу бариерата, што е најфрустрирачко.

Пролет

Сè што сте направиле на есен може да исто така да се направи во рана пролет, со додавање на рачно плевење. Многу плевели се всушност најранливи кога нивните ластари се долги неколку инчи, па затоа не е неопходно да се стискаат во пупката. Меѓутоа, предолгото чекање им дава шанса да развијат главен корен систем,што го отежнува нивното влечење. За повеќегодишните растенија, чекањето до летото, исто така, му дава шанса на зеленилото да започне да складира енергија во корените. За глуварчињата и нивните слични, ова значи само поголем корен за влечење, но за растенијата со ризоми или столони, тоа значи поголем корен систем и повеќе ластари за ископување.

Аерат Почвата

Многу сопственици веруваат дека ѓубрењето е клучот за здрав тревник, но повеќето експерти не би се согласиле, наместо тоа, избирајќи аерација. Ова е сведоштво, прво, за важноста на почвата, и второ, за фактот дека на тревниците им е многу потешко отколку на градините, почвено, бидејќи луѓето постојано одат по нив. Бидејќи набивањето е речиси дадено за тревниците (се чини дека доаѓа со територијата), аерацијата треба да биде дел од сезонската рутина на сопственикот на куќата.

Герирањето е малку како земање примероци од јадрото од вашиот тревник, одново и одново. и испуштање на јадрата веднаш назад на тревата. Бројните дупки ја зголемуваат циркулацијата на воздухот до корените и ја подобруваат способноста на почвата да задржува вода. Помага и во контрола на сланата, едноставно со тоа што редовно ја раскинува. Дознајте повеќе за проветрувањето на домашниот тревник тука.

Бидејќи сече трева, аерацијата треба да се врши само во пролет или есен, кога тревникот може лесно да се поправи и кога веќе не е под стрес од топлината. Аерирајте во лето и ризикувате да убиете некои од вашитетрева.

ГАРАНТИРАН ЗАСЕКОГАШ!

Аератор на јадро (D-6C)

Го намалува набивањето и сламата за да ги пушти воздухот, водата и ѓубривото до корените.

Прирачникот Yard Butler® Lawn Core Aerator го намалува набивањето и сламата за да ги пушти воздухот, водата и ѓубривото до коренската зона. Здравите корени се неопходни за здрава трева.

На некои здрави тревници ќе им треба проветрување само еднаш на секои три години или така. Меѓутоа, ако вашиот тревник се користи напорно или ако расте во тешка, глинеста или лесно набиена почва, аерацијата двапати годишно (пролет и есен) или годишно (по можност есен) ќе и даде на вашата трева вистински поттик, намалувајќи ја нејзината потреба за други поскапи помагала во вид на ѓубрива и амандмани. Исто така, сосема е можно само местата со голема сообраќај (патеката до гаражата или областа околу скарата) да треба да се проветруваат секоја година, додека остатокот од тревникот може да биде на режим на секоја трета година.

Можете да гадите рачно (повеќе работа, помалку пари), можете да изнајмите моторизиран аератор од градинарски центар (помалку работа, повеќе пари) или можете да ангажирате некој друг да ја заврши работата (без работа, најмногу пари ).

Трашинг слама

Тата е слој од стебла, корени и други мртви органски материи што се акумулираат во близина на површината на почвата. Дебелиот слој на слама често произлегува од прекумерна употреба на синтетички пестициди или ѓубрива, бидејќи тие имаат тенденција да ги убијат микроорганизмитекои јадат и на тој начин разградуваат органски материи. Лазечките треви, кои ги исфрлаат тркачите од нивните корени, се повеќе склони кон слама од гроздовите треви, кои растат во поединечни грутки. (Видете Creeping vs. Bunch Grasses на оваа страница.)

Често се обвинуваат исечоците за слама, а луѓето гребат исечоци затоа што не сакаат да придонесат за таложење на слама, но ова е лажен проблем со нерешение. Исечниците придонесуваат за слама само ако се премногу долги, или ако слојот од слама е толку длабок што го спречува распаѓањето на исечоците.

Таката станува значаен проблем само кога слојот е дебел над половина инч, на која точка може да ја спречи водата да стигне до корените на тревата, па корените почнуваат да растат во сламата, наместо во почвата. Самата не може да ги обезбеди хранливите материи што ги содржи почвата, а сè поплитките корени се сè поранливи на суша. Густата слама, исто така, станува почва за размножување на штетници од инсекти и за разни габи. Ако се движите низ која било страница за борба против инсекти или болести од тревникот, повторно и повторно ќе видите совет за отстранување на вишокот слама.

За секојдневна слама со длабочина помала од половина инч, користете гребло или дизајнирана алатка за отстранување на матираниот материјал. Горниот прелив (додавање тенок слој почва или компост) исто така може да биде корисен, бидејќи преливот на почвата содржи микроорганизми кои ќе и помогнат на сламата да се распаѓа. Заредовно сезонско одржување, тоа се сè што треба да биде неопходно, а на многу тревници може да бидат потребни само еднаш годишно или уште помалку. Само проверувајте го нивото на слама секоја пролет и есен.

За посериозно наталожување на слама, можеби ќе треба да изнајмите вертикална косилка, специјализирана машина која работи вертикално за да го раскине и отстрани талогот. За жал, вертикалната косилка може да биде толку тврда за остатокот од вашиот тревник што често ќе треба да ја сеете повторно откако ќе ја користите. Сè што е толку тешко на тревникот треба да се користи само во пролет или есен, кога тревата закрепнува побрзо отколку што може во топлината и стресот на летото. Пролетта и есента се исто така најдобро време за пресејување, секако.

Алтернативен пристап е рачно да се отстрани колку што можете повеќе слама, а потоа да се проветрува како лудо и да се облекуваат великодушно со компост. Со проветрување се распаѓа дел од сламата, додека компостот додава микроорганизми кои помагаат да се распадне она што останало. Ако го правите тоа во пролет и есен, можеби ќе можете да ставите под контрола дури и дебел слој слама без прибегнување кон вертикална косилка.

Измени ја почвата

Измените на почвата се балсами кои ја подобруваат текстурата и структурата на почвата и ја прилагодуваат нејзината pH вредност, наместо нејзината хранлива содржина. Тоа е доменот на ѓубривото. Премногу режими на тревници силно оплодуваат без додавање амандмани, што значи дека корените на растенијата не можат најдобро да го искористатхрана што им се дава. Амандманите ја подобруваат порозната структура на почвата, обезбедувајќи најдобра циркулација на воздух и вода, така што растенијата всушност можат да ги апсорбираат хранливите материи што се таму.

ТОА Е ОРГАНСКО!

Градински компост

Обезбедува органска материја и природни хранливи материи за цвеќињата и зеленчукот.

Најдоброто што можете да го купите! Black Gold® Garden Compost обезбедува органска материја и природен хранливи материи за цвеќиња и зеленчук - ја подобрува текстурата и структурата на почвата. Дали НЕ содржи тиња од отпадни води или биосолиди. OMRI е наведен за употреба во органско производство.

Добра идеја е барем еднаш годишно да додадете измени на почвата како компост, тресет мов или кокос (кокосови влакна), за да бидете сигурни дека самата почва останува здрава. Сулфурот (за да се намали pH вредноста) или вар (за да се подигне) треба да се нанесува само по тест на почвата, бидејќи ако додадете погрешна ќе ја оштетите вашата трева и почвата под неа.

Пролетта и есента се идеални времиња да се применат измени на почвата, при што есента е претпочитана сезона, особено за органските производи. Тоа е затоа што на природните измени обично им треба одредено време за да комуницираат со другите компоненти на почвата и на тој начин да станат достапни за растенијата. Внимавајте, исто така, дека некои измени на почвата (веројатно сите освен компостот) може да бидат претерано применети и дека доцнењето на реакцијата може да значи дека ефектите од прекумерната апликација може да не бидат очигледни неколку години. (Ова е особено

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.