Растение бамја

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

На некој начин, одгледувањето бамја од семиња е лесно. Ќе толерира сиромашни почви, мала влага и низа отчитувања на pH на почвата. Таа толеранција се протега и во кујната, каде што е вкусен додаток на супи и може да се пржи или динста.

Но, бамјата е исто така барачко растение кога станува збор за топлина и сончева светлина. Овој африкански роднина на растенијата хибискус, холихок и слезов слабее и станува ранлив на штетници и болести ако е премногу ладно или засенчено, дури и за кратко време. Едноставно нема да ги издржи тие прекрасни мешунки од семиња без обилна топлина и сончева светлина.

Бамјата исто така е нетолерантна на мраз. Температурите насекаде блиску до замрзнување може да го уништат растението.

Овие фактори заедно со нејзината релативно долга сезона ја направија бамјата омилена градина во Јужна градина. Како што растеше популарноста на ова растение, многу градинари од Средниот Запад се обидоа да го додадат ова, со непредвидливи резултати. Не е лесно, но општо правило е дека ако можеш да одгледуваш пченка, можеш да одгледуваш и бамја.

Омилено јужно јадење и задолжително за гумбо (и вкусно пржено), наследник бамја е нешто за убавина.

Брз водич: садење, одгледување и засилување; Берба на бамја

  1. За успешна култура, растете само во области со топли дневни и вечерни температури во текот на летото
  2. Изберете место на полно сонце со здрава почва и многу простор
  3. Погрижете се почвата да биде лабава за да се сместат големикорени
  4. Вода и плевел редовно
  5. Жетва со извлекување мешунки од растенијата
  6. За болести и штетници, практикувајте ротација на културите. Штетниците и болестите вклучуваат бубачки, пченкарни црви, смрдливи бубачки, вошки, нематоди со јазли, габи и јамки од зелка.

Сорти на бамја

Изберете разновидна бамја - или две — одговара не само на вашата клима туку и на вашата кујна. Големината и бојата на мешунките се важни за некои готвачи. Текстурата на бамјата - со вистинската мазност по готвењето и присуството на карактеристичните ребра на бамјата - се стандардни фактори. Без разлика која бамја ќе ја изберете, бербата на мешунките кога е млад е од суштинско значење.

За тие услови за одгледување: Кога во описот на различните сорти на семе од бамја стои „58 дена до берба“, се подразбира дека тие се 58 топли и сончеви денови. Најверојатно ќе биде потребно подолго време за да се достигне врвната жетва. Други услови, како што е влагата, ќе го зголемат бројот на денови до жетвата, особено кога растенијата доаѓаат од семето посеано директно во градината.

Многу готвачи и градинари сè уште го претпочитаат стариот режим на подготвеност Клемсон без рбет, сорта која добро поминува низ поголемиот дел од југот и долниот среден запад. Традиционалистите претпочитаат ребрести сорти, како што е наследничката Ѕвезда на Давид, која произведува особено масни, но нежни мешунки, совршени за пржење.

Cajun Delight е хибридна сорта со зелена мешунка која дава и рано созрева, што ја прави идеалнаизбор за поладна клима. Мешунките се без 'рбетници со 5 страни.

Долгите мешунки, вклучително и смарагд бамја, се омилени за супи и чорба. Црвените бамии ги вклучуваат Hill Country Red, омилена мариноване, и украсната бургундска бамја. Jing Orange е азиска сорта со светло обоена боја која е особено прилагодена за суви услови и е добра при пржење со мешање.

Не е изненадувачки што многу неодамна откриени сорти на бамја се омилени во регионот, кои се чуваат со генерации меѓу семејствата на фармери и градинари . Тие често се именувани по одамна исчезнати роднини („Grandma Edna’s Cherokee Long Pod“) и се особено прилагодени на нивната родна средина. Можеби ќе можете да земете семе или да започнете од соседот или блискиот фармерски пазар кој ќе се чувствува како дома со условите во вашата градина.

Идеални услови за почва за бамја

познати се да расте во сиромашни почви. Но, најдобро е во добри почви со многу органски материјали кои не се премногу богати. Премногу азот резултира со силен вегетативен раст, но помалку цути, што значи помалку мешунки од семиња. Внесете органски компост во вашата почва есента пред пролетното садење и оставете време да старее пред садењето. Како и кај сите градинарски зеленчуци, важно е доброто задржување на водата и дренажата.

Работете ја почвата длабоко каде и да планирате да засадите бамја. Корените може да се протегаат до четири метри длабоко и уште поповолноуслови.

Различни извори тврдат дека бамјата достигнува pH вредност на почвата до 5,8 и висока до 7,5. Но, повторно, подобрите услови даваат подобри приноси. PH помеѓу 6,5 – 7,0 треба да биде добар опсег за повеќето сорти. Проверете го пакетот со семиња за препораки.

Како да засадите бамја

Засадете семе од бамја во градината најмалку три недели по последниот мраз кога температурата на почвата се загрева до 60 степени и повеќе. Крег Р. Андерсон од одделот за земјоделство на Универзитетот во Арканзас, кој предлага да засадите семе од бамја 10 дена по пресадувањето домати, предупредува дека бидејќи растенијата не се охрабруваат да цветаат додека изложувањето на сончева светлина не е помалку од 11 часа, можно е тоа семе започна премногу доцна во пролетта може да остане вегетативно цело лето до есен и да пристигнат неговите претходни зајдисонца. Неговиот одличен водич за бамја е тука (PDF).

Обезбедете им на бамите многу простор. Растенијата често растат од четири до шест метри и можат да се шират исто толку далеку. Засади го семето така што растенијата ќе бидат распоредени од 12 до 15 инчи во редови оддалечени најмалку три метри еден од друг.

Семето од бамја може да биде тешко да 'ртат, затоа потопете го семето преку ноќ за да се поттикне ртење, кое се одвива по една недела или повеќе. Можете да засадите семе порано во сезоната и да поттикнете побрзо ртење со покривање на редовите со црна пластика. Ова, исто така, поттикнува побрз ран раст.

Можно е да добиете скок во сезоната на бамјасо започнување на семе во затворен простор 4 или повеќе недели пред пресадувањето во градината. Корените на бамјата се многу нежни, затоа не дозволувајте корените да се врзат во нивните саксии и бидете особено внимателни кога ги преместувате во земја. Саксиите што се пресадуваат веднаш во градината со нејзиниот почеток може да бидат корисни.

Нега и наводнување за растенијата бамја

И покрај нејзината репутација како растение кое ќе преживее суви услови (видете „четири стапки корени“ горе), бамјата е потврда и дава повеќе мешунки со соодветно наводнување. Еден сантиметар вода неделно е оптимално. Растенијата што растат на малку вода создаваат цврсти мешунки и може да бидат склони кон попладневно венеење.

Ако почвата е добро кондиционирана, на бамјата ќе им требаат само лесни странични преливи со компост во текот на сезоната за најдобри резултати. Спрејовите со листови се особено ефикасни. Течни прскања со алги може да се нанесуваат два или три пати во текот на сезоната.

Бамите се осетливи и на плевелите. Чувајте го вашиот лепенка добро исчистен, особено кога растенијата се млади.

Берба на бамја како култура

Цветовите на бамјата може да почнат да се појавуваат за седум или повеќе недели кога условите се добри. Цветовите се таму само еден ден - еве се надеваме дека имате многу природни опрашувачи на работа - а мешунките се видливи наскоро потоа. Колку побрзо се соберат, толку подобро, иако добро негуваните растенија ќе ги задржат мешунките нежни пет дена или повеќе. Поголемите сорти ја задржуваат својата нежностдодека не ја достигнат целосната големина која може да биде до шест инчи или повеќе.

Колку побрзо ги собирате мешунките од бамја, толку повеќе тие даваат нови цветови.

Придружни растенија за бамја вклучуваат пиперки, краставици , модар патлиџан, домати, па дури и билки како мајчина душица, копар, жалфија или камилица.

Штетници и други проблеми за растенијата бамја

Растенијата бамја можат да бидат нападнати од болви, гасеници, јапонски и други бубачки, особено кога се млади. Прскањето растенија со спиносад е органски одобрен метод за контрола на овие штетници. Пченкарни ушни црви повремено се наоѓаат на растенијата бамја. Тие можат органски да се контролираат со употреба на спрејови или прашина што содржат биолошки пестицид Bacillus thuringiensis .

Како и многу растенија, бамјата може да биде нападната од нематоди со јазли на коренот. Ако вашите растенија се закржлавени или покажуваат недостаток на енергија, повлечете го едното и испитајте ги неговите корени за карактеристичните јазли или јазли што ги оставаат ситните црви.

Вошките, исто така, ќе се насоберат на растенијата бамја и ќе привлечат мравки. Навременото поставување бубамари може да ја обесхрабри наездата. Ако растението сè уште произведува, можете да ги третирате и со инсектициден сапун или масла како што е ним или масло од канола.

Во поладни, влажни клими, бамите може да подлегнат на венење и габи, како што е фузариум. Ако доживеете кратка влажна магија за време на вашето нормално топло и сончево лето и почнете да забележувате знаци на болест на лисјата на растенијата, време е да се тркалатево акција. Отстранете ги листовите од сите заразени растенија штом растението ќе се исуши и попрскајте го она што остана со органски одобрен градинарски фунгицид кој содржи сулфур.

Бамјата е особено чувствителна на придушување, затоа не пресадувајте ги садниците во влажна градина веднаш по силен дожд.

Препорачани производи

Одлив од црви

Тактните одгледувачи знаат дека одливот од црви е богат со хранливи материи и корисни микроби.

18>

Пилешко ѓубриво

Sup'r Green обезбедува повеќе од 5 пати поголема вредност на растителна храна од ѓубривото од управувано ѓубриво.

Течни алги

Содржи над 70 минерали , микронутриенти, амино киселини и растителни витамини.

Ѓубриво за зеленчук

Рачно изработено за подобрување на приносите, вкусот и исхраната на градинарските култури.

Градинарски спреј (Спиносад)

Ефикасен убиец на инсекти кој неодамна беше откриен од земја во дестилерија за рум.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.