Rewilding: Уредување со природата

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Што е „превиткување“? Колумната Природен градинар на Валери Истон во неодамнешното издание на The Seattle Times Pacific NW Sunday списанието става перспектива на терминот „Џони-дојде-во последно време за градинарство“. Делото, наречено „Во хармонија со природата“, е некаква прослава на превртувањето кое, како што забележува таа, првпат се појавило во речникот во 2011 година. Таа вели: „Сакам да мислам дека во градинарска смисла на зборот, превртување претставува желба да се меша помалку и повеќе да се слави природата.“

Помалку мешање ми звучи како помалку работа. Треба да се каже дека вашиот претежно индустриски блогер Planet Natural ја сака идејата за помалку работа.

Што точно значи превртување е отворено за дебата. Честопати, тоа е поврзано со практиката на пермакултурата, поради нејзините вредности за одржливост. Генерално, тоа значи доближување на вашиот пејзаж до природниот свет на вашата конкретна локација. Но, тоа едноставно може да значи да посветите повеќе внимание на она што го одгледувате додека го правите вашиот пејзаж поеколошки. Може да се примени дури и кај луѓето.

СПОРЕМ ЗА САДЕЊЕ

Семе од диви цвеќиња

Убавите комбинации и природни мешавини се тука и подготвени за садење.

Погледнете сите

Барате семки од диви цвеќиња? Нашите мешавини се готовиот одговор за садење. Прекрасни комбинации на цвеќиња, автохтони треви и мешавини дизајнирани да ги привлечат дивите пријатели на природата се тука подготвени засеење. Ви треба совет за растење? Посетете ги нашите водичи за цвеќе за совети и информации за специфични сорти.

Сега знаеме многу луѓе кои се превртувале многу пред да се измисли терминот, засадување на нивните тревници и површини со автохтони треви и обработување на автохтони грмушки и диви цвеќиња во нивните пејзажни карактеристики. Одењето роден е форма на градинарство xeriscape. Заштедува на вода со подобро задржување на влагата и од растението и од почвата. Повторното превиткување, исто така, значи правење на пејзажите попријателски за дивиот свет. Домородните растенија обично се најдобри во привлекувањето опрашувачи.

Тогаш, превртувањето е помалку збирка на специфични практики, а повеќе филозофија која станува функционална кога се применува при дизајнирање на вашиот сопствен пејзаж.

Ова е една област ние заземаме експанзивен поглед на терминот „мајчин“. Домородните растенија од целата земја, се додека се соодветни на нашата зона и услови, може и треба да се земат предвид. Сакаме да гледаме калифорниски афион како се влечат на крајот од она што порано беше тревник, дури и ако ова е Монтана.

Џорџ Монбиот навистина го поттикна превртувањето со својата книга Feral: Rewilding the land, the Море и човечки живот . Овој филозофски текст дава малку практични совети освен што сугерира рушење на огради, блокирање на ровови и добредојде на дивиот свет. Тој исто така го гледа нејзиното влијание во „превртувањето на нашите животи“. Во интервју со Списанието Орион тој сугерира дека превртувањето на нашите пејзажи и нашите животи е испреплетено:

ако имаме простори на нашите прагови во кои на природата и е дозволено да го прави своето, во кое може да биде до одреден степен самоволно, водено од сопствените динамични процеси, што, сметам, е многу повозбудлив и повозбудлив екосистем за истражување и откривање, и ни овозможува да ги збогатиме нашите животи, да ги исполниме со чудење и маѓепсаност.

Накратко, превртувањето нè приближува до природата. Но, тогаш тоа го прави и најплацираната градина што можете да ја замислите.

На јавен план - градските паркови до околните зелени површини - превртувањето често значи обновување, враќање на земјата во нејзината природна состојба. Ова може да значи шуми или прерии и често значи сливови. Или тоа може да значи да се направат карактеристиките на урбаниот пејзаж попријателски за опрашувачите, птиците и другите корисни диви животни. Lurie Garden во Чикаго е добар пример.

Превилувањето секогаш значи крај на генерализираното прскање со пестициди и хербициди. И, како што истакнува Истон, превртувањето „е да се признае колку штетни можат да бидат некои градинарски практики“. Таа бара да ги отсечеме, само со поелоквентни зборови.

И тука се наоѓаме во целосна согласност. Уживаме во добро дизајнирани и негувани градини исто како и следниот човек. Го сакаме и изгледот на природните простори. Но, најдобро од сè, ги сакаме пејзажите што се ослободени одпестициди и хемикалии, пејзажи кои користат природни практики за зачувување, наместо практики што им штетат. Значи, ако превртувањето е само уште една форма на органско градинарство - и тоа е - вклучете нè.

Препорачани производи

Микс на сенки

Користете за трансформирање на која било делумно засенчена место во едно сезонско цветно шоу.

Пчелен мелем

Цвета подоцна од многу други домашни видови, што го прави миленик на опрашувачите.

Мешавина отпорна на суша

Комбинира автохтони треви со прекрасен избор на растенија отпорни на суша.

Скарлет Гилија

Омилена птица колибри! Цветањето во боја на лосос трае 4-6 недели секое лето.

Мирисна мешавина

Ако сакате цвеќиња кои мирисаат одлично (а кој не) тогаш ова е мешавината за вас!

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.