Рѓа габа: Идентификувајте ги симптомите за лекување и контрола на болеста на 'рѓа

 • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Научете како да идентификувате и да се ослободите од 'рѓата на растенијата користејќи докажани, органски и природни методи.

Постојат околу 8.000 именувани видови болести на 'рѓа, многу од нив специфични за домаќинот. Научниците шпекулираат дека има уште многу видови на болести на 'рѓа во тропските и суптропските региони на светот кои сè уште не се откриени. Болестите на 'рѓата се важна класа на патогени на растенијата која влијае на многу економски важни култури, вклучително и житни култури, цветни растенија и украсни растенија. Биолозите мислат дека рѓосаните габи се многу древни што имале можност да ко-еволуираат со толку многу растенија.

Бидејќи рѓосаните габи се задолжителни паразити, тие ќе живеат само на живи растенија. Габите создаваат структура наречена хаусториум од клеточниот ѕид на габата и растителниот клеточен ѕид, каде што храната од растението оди до габите. Дури и ако на габата и се даде сета храна што ѝ е потребна, таа нема да расте во петриева чинија без живата растителна клетка на нејзиниот растителен домаќин. Ова го отежнува нејзиното одгледување во лабораторија, па има работи кои научниците сè уште не ги знаат за тоа.

Рѓата обично не ги убива своите домаќини на растенијата, но може сериозно да го ограничи растот на растенијата и нивните производство на храна за луѓе. Ирскиот глад од компири беше предизвикан од вид на 'рѓа што ги изгни компирите во земјата или во складиштето во неред. Не само што многу Ирци гладуваа, тукунаоколу. Вашиот застапник на Extension може да препорача некои ако сакате да одите по тој пат. Ако сакате да користите органски антигабични средства, имате два избора.

Бакарни фунгициди

Бакарните фунгициди можат да обезбедат контрола на некои габи од 'рѓа, во зависност од видот на 'рѓа. Рѓа габата еволуирала за да покажува отпорност на некои фунгициди, затоа контактирајте со вашиот агент Extension за да дознаете дали 'рѓата што ја имате е подложна на бакар.

Сулфурните фунгициди

Сулфурните фунгициди обезбедуваат контрола на габата на 'рѓа . Како и кај бакарот, некои 'рѓа може да бидат отпорни на овој фунгицид. Не нанесувајте сулфур откако температурата ќе се загрее бидејќи тоа ќе го оштети растението.

Толку многу различни растенија се подложни на габички од 'рѓа што повеќето градинари ќе видат барем еден случај на овие габични растителни болести. Постојат многу работи што можете да ги направите за да ги заштитите вашите растенија од габични заболувања на 'рѓа. Кога ќе најдете 'рѓа, отстранете ги заразените делови од растението, ако е можно, и внимателно отстранете ги. Третманите за 'рѓа мора да се користат при зеленило во пролет или при паѓање на лисјата во есен. Кога ќе се појават симптомите, веќе е доцна.

Третман

 1. Изберете растителни сорти отпорни на 'рѓа кога се достапни.
 2. Одберете ги и уништувајте ги заразените лисја и често гребло под растенијата за да се отстранат сите паднати остатоци.
 3. Вода во раните утрински часови — избегнувајќи ги надземните прскалки — за да им се даде време на растенијата да се исушат за време наденот. Наводнување капка по капка и црева за натопување може да се користат за да се одржат лисјата суви.
 4. Користете органско ѓубриво со бавно ослободување на земјоделските култури и избегнувајте вишок азот. Најчувствителен е мекиот, лиснат, нов раст.
 5. Нанесете бакарни спрејови или сулфурни прашоци за да спречите инфекција на чувствителните растенија. За најдобри резултати, нанесете го рано или на првиот знак на болеста. Темелно испрскајте ги сите делови од растението и повторувајте на секои 7-10 дена до денот на бербата.
 6. Ефикасно третирајте габични заболувања со SERENADE Garden. Овој био-фунгицид со широк спектар користи патентиран вид на Bacillus subtilis и е одобрен за органско градинарство. Најдобро од сè, безбеден е за употреба - можете да ги третирате и берете културите истиот ден!
 7. Содржејќи сулфур и пиретрини, Bonide® Orchard Spray е безбеден концентрат со еден удар за напади од инсекти и габични проблеми. За најдобри резултати, нанесете го како заштитен спреј (2,5 oz/галон) на почетокот на сезоната. Ако има болест, инсекти или влажно време, измешајте 5 мл во еден галон вода. Темелно испрскајте ги сите делови од растението, особено новите никулци.
 8. Изчистете ги или заглавете ги растенијата и отстранете го плевелот за да ја подобрите циркулацијата на воздухот. Осигурајте се да ги дезинфицирате вашите алатки за кастрење (еден дел од белилото до 4 дела вода) по секое сечење.
 9. Користете дебел слој прекривка или органски компост за да ја покриете почвата откако добро ќе ја гребете и исчистите. Прекривката ќе спречи прскање на спорите на болеставратете се на лисјата.
 10. Изгорете или вреќијте ги заразените растенија по сезоната на растење (видете Есенско чистење на градината). НЕ компостирајте.

Препорачани производи

течен бакар

Користете за борба против широк спектар на габични заболувања без токсични отрови !

Градински фунгицид

Користете го за контролирање долга листа на габични заболувања, вклучувајќи мувла, 'рѓа и краста.

Градина серенада

Растете убаво овошје, зеленчук и цвеќиња без болести - без хемикалии!

Orchard Spray

Овој производ со еден удар штити од вообичаени напади на инсекти и габични проблеми.

и приливот на Ирците во САД беше предизвикан од тој глад. Рѓата придонела за други глади низ историјата.

Што е болест на 'рѓа?

Рѓата болест е задолжителен габичен паразит кој расте на широк спектар на растенија корисни за луѓето. Сите 'рѓа габи се во редот Pucciniales (порано Uredinales) иако постојат многу видови на индивидуални болести на 'рѓа. Повеќето од овие видови можат да растат само на еден или два вида растение.

Симптоми на 'рѓа габи

Потписниот симптом на 'рѓа се портокаловите, жолтите, кафеавите или црвените спори маси на надвор од растението. Оваа боја го дава своето име на габата на 'рѓа. Овие спори се појавуваат како подигнати точки на листовите или стеблата на растението. Некои типови на 'рѓа формираат жолчки кои потоа се покриваат со спорите. Повремено се формира 'рѓа на цветањето.

Симптомите се јавуваат од темел нагоре. Тие обично се наоѓаат на долната страна на листовите, но може да се појават и на врвот од нив. Може да предизвика раст на метлата на вештерките (црвеникави, искривени стебла и лисја), ракови, течење и дамки игли. Рѓата може да предизвика предвремено паѓање на листовите. Ако падне доволно од лисјата, растението може да умре. Растенијата може да се закржлавени, без боја и слаби. Растенијата кои се силно погодени 2-3 години по ред може да умрат ако не се третираат. Лош случај на 'рѓа не остава доволно зелени површини на листот за да се случи значителна фотосинтеза, а растениетогладува.

Рѓа може да се појави на кората или иглите на четинарите. Тоа може да предизвика раст на метлата на вештерки (црвеникави, извиткани стебла и лисја), ракови, истекувања и дамки игли.

И некои видови тревна трева добиваат 'рѓа. Ако шетате низ тревникот и вашите чевли имаат портокалова прашина насекаде, имате проблем со 'рѓа. Ова е најчеста кај повеќегодишната ржава, но исто така влијае и на Кентаки Блуграс, висок & засилувач; фини власатки, зојсиагра и бермудагра. Може да најдете сорти на тревна трева отпорни на 'рѓа наведени во Националната програма за евалуација на тревната трева (NTEP) на www.ntep.com.

Дали габата на 'рѓа е отровна за луѓето?

Не, рѓата не е отровна на луѓето или животните. Јадењето храна со 'рѓа на неа е обесхрабрено бидејќи вкусот често е исклучен.

Животен циклус на 'рѓа габата

Рѓата има комплициран животен циклус, но важно е да се разбере за да знаете како да прекинете го животниот циклус и грижете се за заразените растенија. Некои видови 'рѓа поминуваат низ пет фази на две различни, неповрзани растенија. Другите видови поминуваат низ помалку животни фази и може да заразат само еден вид на растенија.

Оптималните услови за инфекција со 'рѓа се кога температурите се помеѓу 68-86F и зеленилото е влажно. Листот треба да се навлажни 6-10 часа. Брзото зголемување на температурата и повисок интензитет на светлина после тоа, исто така, придонесуваат за инфекција. Ова значи дека растенијата се влажни низ целата територијаноќта, проследена со изгрејсонце и повисоки температури, создаваат идеални услови за инфекции со 'рѓа. Ќе ја користиме Puccinia graminis (габа од 'рѓа од пченично стебло) како пример за болест на 'рѓа со сите пет фази и два домаќини.

На берберис

Фаза 0

Базидиоспорите, настанати кога ртат телиоспорите кои презимуваат, го инфицираат растението берберис. Тие создаваат спермогонија. Секој спермогониум има рецептивни хифи (женски) и сперматии (машки). Сперматијата мора да дојде до хифите за да ја „оплоди“. Спермогониумот произведува слатка нектарска супстанца која лета љубов. Мувата ползи од спермогониум до спермогониум за да го испие нектарот. Таа ја следи сперматијата во хифи, исто како што пчелите го следат поленот. Ова е фаза на сексуална репродукција за габата. Ако тоа не се случи, циклусот престанува.

По сексуалната репродукција, се формираат аециоспори и мора да најдат растение пченица за да го продолжат циклусот. Тие често се шират на ветрот, а потоа се качуваат на растението пченица кога водата го прска на листот.

На пченица

Фаза 1

Аециоспората слетува на лист или стебло од пченица. Ако времето е благо, а листот е влажен, спорите на 'рѓа никнуваат. Потоа поминува низ стомата на листот, или пора, во растението. Откако ќе влезе, мицелиумот (габични нишки, или хифи) почнува да расте и почнува да се храни со растението. Прскањето на растенијата пченица на зеленило е ефикасен начин заги убиваат спорите на 'рѓа кога ќе почнат да 'ртат, но пред да влезат во лисната пора.

Фаза 2

Мицелиумот предизвикува урединија што носи урединиоспори. Како што се развиваат урединиоспорите, тие пукаат низ епидермисот или кожата на растението во класичните спори со боја на 'рѓосана. Овие урединиоспори можат да ги заразат блиските пченични растенија во текот на пролетта и летото. Тие исто така можат да го реинфицираат своето растение домаќин. Ова е најопасната фаза на растението. Откако ќе се развијат урединиоспорите, предоцна е да се контролира габата додека растението не заспие во есен.

Фаза 3

Кон крајот на летото, урединијата се претвора во телија која го носи телиоспорите. Тоа се двоклеточните црни спори со дебели ѕидови кои ќе ја преживеат зимата. 'Рѓосаната кафеава боја на растението почнува да се менува во црна како што се случува прекинувачот. Откако ќе се развијат телиоспорите, почекајте додека не падне листот и испрскајте ги растенијата домаќини со фунгицид. Ова ќе ја убие габата пред да може повторно да се рашири.

На Barberry

Фаза 4

Во пролетта, телиоспорите 'ртат во базидија, кои создаваат базидиоспори. Овие мора да заразат берберис, а не пченица. Тие обично се транспортираат со ветер. Ако нема растенија од берберис, овој тип на 'рѓа не може да продолжи да расте и умира.

Спречување на 'рѓа габа

Многу е тешко да се спречи 'рѓа габа во вашата градина бидејќи се појавува на толку широк разновидност на растенија.Сепак, постојат некои културни работи што можете да ги направите за да ја намалите шансата вашето растение да добие 'рѓа.

Купувајте сорти отпорни на 'рѓа

Не сите растенија што рѓаат имаат сорти отпорни на 'рѓа. Меѓутоа, кога е можно, треба да купите сорти отпорни на 'рѓа. Бидете сигурни дека ги барате оние во каталозите на семиња. Оваа информација се наоѓа и на пакетите со семиња од отпорни сорти. Тие информации треба да ги имаат и на малите ознаки во растенијата во саксии што ги добивате од расадникот.

Проверете ги растенијата пред да ги донесете дома

Купувајте растенија само од локална и реномирана расадник. Растенијата таму ќе бидат поквалитетни и помалку склони да бидат заболени. Пред да купите растение во расадник, проверете под лисјата на растението и околу неговата основа. Ако видите некакви дамки на листовите или стеблото, не купувајте го растението. Најдете друга фабрика за купување. Не сакате да внесете 'рѓа во вашиот пејзаж ако можете да му помогнете.

Карантинирајте ги новите растенија

Дури и ако не видите дамки на растение во расадникот, тоа е добро идеја да ги ставите во карантин нови растенија две недели пред да ги ставите во вашиот пејзаж. Има точка по инфекцијата, но пред да пукнат дамките од 'рѓа, која не е лесно да се открие. Ставањето во карантин на растенијата дава време на 'рѓата да стане очигледна пред да се прошири на други растенија. Повеќето расадници ги гарантираат своите растенија, па ако покажат симптоми на 'рѓа за време на карантинот, земете горастенијата назад.

Како да се наводнуваат растенијата за да се спречи појавата на 'рѓа?

Рѓата мора да стои на влажен лист 6-10 часа пред да може да зарази растение. Не користете надземно наводнување за наводнување на растение. Вода со наводнување капка по капка или други методи кои не ги навлажнуваат лисјата на растението, туку само корените. Прскањето на почвата на листовите за време на наводнувањето е главен метод на инфекција.

Понекогаш не можете а да не користите систем за прскање. Ако мора да наводнувате преку глава, направете го тоа од 5-10 часот наутро. така што листовите се сушат пред да падне ноќ.

Фрлете ги правилно заразените растенија и делови од растенијата.

Никогаш не компостирајте растение со некаква болест или проблем со штетници. Проблемот ќе биде воведен во вашиот компост. Кога го ширите компостот, ја ширите болеста низ целиот пејзаж.

Ставете ги заразените растенија и лисја во пластична кеса. Добро затворете го и ставете го во ѓубре. На тој начин, спорите не можат да се шират на други растенија.

Есенско чистење

Погрижете се секоја есен да ги чистите лисјата и другите мртви делови од растенијата од креветите на пејзажот. Ако имате растенија погодени од 'рѓа, исечете ги на земја на крајот на сезоната и отстранете ги од вашите пејзажни кревети. Рѓата презимува на лисјата и нивното отстранување може да го прекине циклусот на 'рѓа. Бидете сигурни дека и не компостирајте ги листовите ако вашите растенија имале 'рѓа. Фрлете ги во пластични кеси и ставете ги во ѓубре.

Отстранете ги растенијата алтернативни домаќини

Во примерот на'рѓата на стеблото на пченицата за која беше дискутирано погоре, земјоделците кои ги отстранија растенијата од берберис забележаа пад на 'рѓата на нивната пченица годината по убивањето на берберис. Ако имате проблем со 'рѓата и рѓата користи два домаќини, отстранете го помалку пожелниот од двата домаќини за да го контролирате проблемот со 'рѓата. Ова не функционира ако видот на 'рѓа што го имате користи само еден домаќин.

Топла вода

Бидејќи рѓата може да постои само во толку тесен температурен опсег, топлата вода убива некои видови рѓа. Пример е 'рѓата од здравец (Puccinia Pelargonii-zones). Меѓутоа, топлата вода прави одредена штета и на растението.

Алати за перење и чевли

Рѓата обично се распределува на ветрот. Меѓутоа, ако имате растение со 'рѓа, погрижете се да ги измиете алатките и чевлите пред да преминете на следната фабрика. Спорите се ситни и може да ги поврзат вашите чевли и алатки до другите растенија. Измијте ги алатите во раствор на еден дел од белилото и девет делови од вода. Постојат раствори за дезинфекција со кои можете да се вклучите за да ги убиете патогените како 'рѓата на чевлите.

Како ја третирате габата на 'рѓа?

Ако овие културни контроли не ги заштитат вашите растенија од болести на 'рѓа, има некои работи што можете да ги направите. Често проверувајте ги растенијата, особено во основата на листовите во близина на почвата. Ако најдете симптоми на 'рѓа, можете да го отстраните листот на кој се појавува. Не отстранувајте повеќе од 1/3 од листовите одеднаш. Откако ќе најдете 'рѓа во ранливвидови, ќе треба да го третирате за да го спасите тоа растение и другите од истиот вид во вашиот пејзаж.

Хемиски третмани

Хемиските фунгициди треба да се користат во рана пролет, токму кога ќе се појави нов раст на растението или во есен по падот на листот. Фунгицидите не се ефикасни откако ќе се појават симптоми на 'рѓа. Хемиските фунгициди треба да се повторуваат на секои 4-5 недели додека температурата и влагата се погодни за габата. Откако ќе се загрее времето, 'рѓата не може да се репродуцира дури и ако е присутна во растението, па можете да ги прекинете третманите.

Пред да употребите фунгицид, проверете дали на етикетата се споменува името на вашето растение или семејството на растенија на тоа. Почитувајте ги сите упатства и предупредувања на етикетата. Запомнете, етикетата е закон. Носете долги ракави, долги панталони и чевли со затворени пети за да користите каква било хемикалија, вклучително и органска. Облечете се откако ќе го користите фунгицидот за да не го следите во куќата.

Фунгицидите може да бидат скапи, затоа одредете ја вредноста на растенијата што сакате да ги заштитите. Многу ниско ниво на 'рѓа во полн пејзаж веројатно може да се контролира со отстранување на заразените лисја без да се користат фунгициди. Ако растението е растение со висока вредност, тогаш можеби вреди да се администрира фунгицид. Истото важи и ако алтернативниот домаќин на 'рѓата што заразува растение со висока вредност не може да се отстрани.

Постојат многу различни синтетички антифунгални средства

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.