Рогови од домати: што се тие и како да се ослободите од нив

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Како да се идентификуваат и да се контролираат роговиден црви од домати со помош на докажани, природни и органски методи.

Заеднички во Северна Америка, доматен габи ( Manduca quinquemaculata ) е еден од најразорните штетници на растенија од домати, компири, пиперки, модар патлиџан и тутун.

Тие консумираат цели лисја, мали стебла, а понекогаш и џвакаат парчиња од овошје. И покрај нивната голема големина, роговите често тешко се забележуваат поради нивната заштитна боја.

Одгледувачите често ќе најдат големи површини каде се хранеле пред да го видат овој градинарски штетник. Штетата најчесто се забележува во средината на летото и продолжува во текот на остатокот од сезоната на растење.

Без разлика дали се прашувате како да ги забележите или како да се ослободите од нив, овој водич ќе ви каже сè што треба да знаете за доматите рогови.

Што се рогови од домати?

Доматниот роговиден црви е ларвовиден стадиум на пет-забележаниот молец на јастреб, Manduca quinquemaculata. Градинарите се плашат од него бидејќи може да ги уништи доматите и другите растенија од семејството на ноќните шипки (Solanaceae).

Растенија од домати, растенија од модар патлиџан, растенија од пиперки кои се движат од пиперки до јалапено и пошироко, растенија од тутун, па дури и Сите растенија од компир можат да послужат како растенија-домаќини за овие штетници.

Дупките за џвакање често се првиот доказ за оштетување на крајот на пролетта, бидејќи бубачките се хранат таму за време на нивната ларва фаза.

Кога тие се појавуваат.на почетокот се отвораат, гасениците се неверојатно малку и тешко се забележуваат. Доматните рогови може да предизвикаат дефолијација на растенијата додека тие продолжуваат да се хранат, оставајќи зад себе гранки и вени од лисја од домати и ноќни растенија кои биле џвакани. телесен молец, попознат како молец на јастреб или молец на сфингата. Возрасниот молец се храни со нектар од различни цвеќиња и, како и формата на ларви, е најакактивен од самрак до зори.

Како да ги идентификувате роговите од домати

Веројатно се најголемите гасеници што ги имате. Ќе видам во зеленчуковата градина, рогови од домати (3-4 инчи долги), зелени со седум дијагонални бели ленти и црн или црвен рог што излегува одзади.

Возрасните се големи (4-5 инчи распон на крилјата), тешки телесни инсекти со тесни предни крилја. Тие се шарени сиво-кафеави со жолти дамки на страните на абдоменот, а задните крила имаат наизменични светли и темни ленти.

Исто така наречени молец на сфинги, молец на јастреб или молец на колибри, тие брзо летаат и се способни да лебди како колибри.

За да ги пронајдете ларвите скриени меѓу растенијата, побарајте црн измет (фрас) на листовите и земјата и попрскајте го зеленилото со вода. Гасениците ќе се тресат наоколу и ќе ги дадат своите скривалишта.

Најактивните времиња за роговиден црви од домати се во самрак, зори и ноќе. Тие се појавуваат за да се хранатво тоа време, и додека нивната камуфлажа го отежнува нивното забележување, тие се трескаат и се движат, така што можете да користите фенерче во тие моменти за да се обидете да ги забележите.

УВ фенерче е најдобра начин да се најдат рогови од домати. Кога ќе запалите УВ фенерче на овие бубачки, тие светат, правејќи го вашето растение да изгледа како да има сијалици.

Исто така, побарајте стебла што изгубиле дел од лисјата и овенати лисја што висат. Може да видите бели кожурци и домаќините на роговиден црви во близина.

Домат рогови (Manduca Quinquemaculata)

Животен циклус на доматите рогови

Презимување се јавува во почвата како темно кафеави кукли. Возрасните молци се појавуваат на крајот на пролетта, се парат и таложат сферични зелени јајца на долната страна на листовите.

За 5 дена започнува шрафирањето и ларвата поминува низ пет или шест фази пред да достигне целосен раст за 3-4 недели. Овие ларви на крајот се закопуваат во почвата каде што се трансформираат во стадиум на куклиња.

Возрасните се развиваат за 2-4 недели и продолжуваат до површината на почвата, каде што се парат и почнуваат да несат јајца за следната генерација на рогови . Има две генерации годишно.

Домат против рогови од тутун

Често габарот од домати и газовецот од тутун, Manduca sexta, се мешаат еден со друг. Двата црви изгледаат доста слично и се насочени кон членовите на семејството на растението Solanaceae.

Роговиден црв од доматие зелена гасеница долга 3 до 4 инчи со осум дијагонални бели ленти надолу и најверојатно ќе биде најголемата гасеница што ја гледате во вашата градина. Има црн рог што излегува од грбот.

Од друга страна, тутунските рогови имаат седум бели дијагонални ленти и црвен рог. Возрасниот молец е познат како молец од тутун јастреб или молец на сфинкс Каролина.

Тутунски роговиден црви (Manduca Sexta)

Штета предизвикана од роговиден црви од домати

Повеќето градинари ќе видат знаци на доматен рогови пред да ја најдат фазата на ларви на нивните растенија. Тешко е да се забележат црвите бидејќи тие многу добро се камуфлираат со бојата на растението. Исто така, знаците на овие штетници се слични на другите штетници.

Рабовите од домати оставаат големи дупки во лисјата на вашето растение и отворени места каде што ја изеле целата растителна материја. Тие го ослабуваат растението со отстранување на зеленилото, а понекогаш дури и џвакаат дупки во плодовите.

Возрасните молци често носат многу јајца на растението и кога неколку рогови ќе ги спојат напорите за хранење, тие можат да уништат толку многу зеленило од засади дека плодовите стануваат ранливи на изгореници од сонце.

Како да се ослободите од роговиден црви од домати

Ако сте идентификувале проблем со доматите во вашиот двор, не грижи се. Еве што можете да направите за да се ослободите од нив:

Рачно чепкајте ги роговите од вашите растенија

Бидејќи се толку големи, роговите најчесто се контролираат домаградини со рачно берење. Откако ќе се отстранат од растението, тие може да се уништат со фрлање во кофа со вода со сапуница.

Воведување на корисни инсекти и природни предатори

Корисни инсекти вклучувајќи зелени врвки, браконидни оси, оси трихограма, а бубамарите ги напаѓаат јајцата. За најдобри резултати, ослободувајте кога нивоата на штетници се ниски до средни.

Обидете се со природен пестицид

Ако популацијата е висока, користете најмалку токсичен, краткотраен природен пестицид, за да воспоставите контрола, потоа ослободете ги грабливите инсекти за да ја одржите контролата.

Ако нивото на штетници стане неподносливо, можете да забележите третман со органски инсектицид со брзо дејство. За најдобри резултати, нанесете на долната страна на листовите и длабоко во крошната на растението каде што се кријат инсектите.

Користете Bt (Bacillus thuringiensis)

Побезбеден градинарски прав ( Bacillus thuringiensis , var. kurstaki ) и Monterey Garden Spray за инсекти (Spinosad ) се многу ефикасни, особено на младите гасеници (ларви).

Нанесете Diatomaceous Earth

Нанесете 100% органска Дијатомејска Земја за долготрајна заштита. Составен од ситни фосилизирани водни организми, кои изгледаат како скршено стакло под микроскоп, DE убива така што го пробива надворешниот слој на инсектот како што ползи над ситниот прав. Содржи НЕ токсични отрови!

Till the Soil

Рото обработувањето по жетвата ги уништува куклите кои презимуваат во почвата. Ова еособено ефикасни бидејќи куклите се големи и не се закопани многу длабоко во почвата. Резултатите покажаа дека поголема од 90% смртност е предизвикана од нормалното обработување на градината.

Ротирани култури

Ротацијата на културите е уште еден природен метод за намалување или елиминирање на роговиден црви во градината. Работи на намалување на бројот на кукли кои на крајот ќе се развијат во молци кои носат јајца во почвата и може да биде одличен начин да се ослободите и од нив.

Користете Companion Planting

За природно да се ослободите од роговиден црви од домати, размислете за придружното садење. Босилекот кој се одгледува блиску до вашите домати го подобрува нивниот вкус, а исто така ги држи подалеку од овие растенија. Опрашувачите и корисните инсекти ќе бидат привлечени во вашата градина ако садите пореч.

Можете да користите и магдонос, копар, сенф или невен како придружни растенија за да помогнете да се ослободите од роговиден црви од домати во вашата градина.

Препорачани производи

Trichogramma Wasps

Оваа мала паразитска оса -- 1/50 инчи -- ги напаѓа јајцата на гасениците кои јадат лисја.

Bt kurstaki (Bt-k)

Најефикасниот најмалку токсичен производ достапен за гасеници што јадат лисја.

Бубамари

Овој мајчин вид бубамара е најпознат Достапен е градинарски предатор.

Дијатомејска земја

Содржи дијатомејска земја, фин правнаправено од ситни фосилизирани растенија слични на алги.

Јајца за врзување

Незаситен предатор, зелената чипка може да консумира дури 60 вошки на час.

Garden Insect Spray (Spinosad)

Ефикасен убиец на инсекти кој неодамна беше откриен од земја во дестилерија за рум.

Домат и засилувач; Зеленчук

Ефикасно против вошки, гасеници, компири, бубачки од болви и друго!

Пиретрин

Моќна формула со брзо дејство направена за да обезбеди олеснување со широк спектар .

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.