Штетни ефекти на тревникот & засилувач; Градинарски хемикалии

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Едно време, градинарските хемикалии беа промовирани како лек за недостигот и дефицитот во земјоделството. Беше речено, пестицидите беа технолошки одговор за справување со инсекти, плевел и други натрапници што природата ги испрати на фармерот. Хербицидите ги зголемија приносите со намалување на плевелите. А хемикалиите ја одржуваа почвата плодна, создавајќи поенергични, попродуктивни култури. Со текот на времето, дознавме дека овие тврдења се претерани ако не и целосно лажни.

Но, овие синтетички производи имаат негативна страна, онаа што ја загрозува животната средина и самата иднина на производството на храна. Хемиските ѓубрива, хербицидите и пестицидите ги трујат нашите води, нашите почви, другите живи суштества и нашите сопствени тела. Нивната ефективност, промовирана со голем буџет, маркетинг планови водени од корпорации, не е сè што треба да биде. Во светлината на овие компромиси и фактот дека постојат здрави и потенцијално поефикасни органски алтернативи, зошто треба да ги ризикуваме нашите почви, нашата вода и здравјето на нашите деца?

БЕСТСЕЛЕР!

Органски плевел & засилувач; Feed

Користете го за да спречите раковина, глуварчиња и повеќе! Пелетирани за лесна примена.

Сакате да ги направите вашите тревници и пејзажи — местата каде што играат вашите деца — што е можно побезбедни. Нашиот избор на безбедни, ефективни производи за нега на тревникот - од ѓубрива до уништувачи на плевелите - ќе гарантира дека сте ги создале најздравите иоткриени луѓе родени во 1950-тите и 60-тите. Се покажа дека малите количини на ДДТ кои се користат за контрола на маларијата предизвикуваат спонтан абортус и предвремено породување, намален број на сперматозоиди, неможност за доење и зголемување на смртноста на доенчињата.

Пост-ДДТ пестицидите и понатаму се сомнителни за сè, од рак до ментална ретардација. Неодамна, еден австралиски токсиколог објави во списанието Science of the Total Environment дека пестицидите може да се одговорни за некои од проблемите во интелектуалниот развој кај децата кои претходно биле поврзани со олово.

Студиите покажаа дека врска помеѓу пестицидите и Паркинсоновата болест, аутизмот и детскиот карцином, невробластом, леукемија, хронични инфекции, бронхитис, астма, синузитис, неплодност, невролошки нарушувања, агресија и депресија (видете „Проблемот со пестициди на хлордан“).

ОМИЛЕН!

Хортикултурен оцет

Содржи 20% оцетна киселина и вклучува екстракт од јука за брзо делување -- во рок од неколку часа!

Нема да им наштети на луѓето, домашни миленици или диви животни! Хортикултурниот оцет е ефтин и еколошки безбеден - совршен за органско градинарство! Содржи 20% оцетна киселина и вклучува екстракт од јука - природен сурфактант и продорен агенс.

Решението

Јасно е дека има многу проблеми со употребата на пестициди, хербициди и неоргански ѓубрива, но има решение? Да, одиоргански! Советот за одбрана на природните ресурси (NRDC) откри дека потпирањето на американските фармери на синтетички ѓубрива и инсектициди може да се заснова на застарено разбирање на хемијата на растенијата и дека методите за органско градинарство може да се потврдат со тврда наука.

Научниците открија дека пченкарните молци снеле 18 пати повеќе јајца во пченка одгледувана во конвенционална почва (богата со ѓубрива и пестициди) од пченката одгледувана во органска почва. Се чини дека пченката одгледувана со големи дози на азот, фосфор и други елементи пронајдени во синтетичките ѓубрива произведува повеќе шеќер и аминокиселини - што ги претпочитаа инсектите.

Одгледувањето органски не значи само некористење синтетички ѓубрива и пестициди, тоа значи создавање здрава средина каде што растенијата можат да растат силни и штетни инсекти, а плевелите се балансираат со корисни инсекти и пожелни растенија.

За да создадете здрав екосистем во градината или фармата, започнете со здрава почва. Подобрување на градинарската почва со додавање органска материја (како компост), балансирање на pH на почвата и користење органски ѓубрива кога е потребно. Потоа ротирајте ги посевите годишно. Погрижете се вашите растенија да ја добијат вистинската количина на вода и сончева светлина и да растат она што е најдобро прилагодено на вашиот регион.

Размислете за системи за Подобро управување со штетници и Интегрирано управување со штетници , техники кои изгледаат како минато краткорочни придобивки (кои често се следат со брзи загуби) доземете ја долгорочната слика за животната средина и здравјето на луѓето.

На почетокот можеби изгледа контраинтуитивно, но привлекувањето или ослободувањето на одредени инсекти во градината всушност може да помогне во контролата на другите инсекти. Корисните инсекти плен на некои штетни градинарски штетници, намалувајќи го нивниот број на население. Предатори, паразити и опрашувачи може да го зголемат здравјето на вашата градина.

Препорачани производи

Bio-Turf (8-3-5)

Го одржува вашиот двор изгледа добро низ подемите и падовите што ги носи секоја година.

Убиец на ракова трева

Брзо ја убива ракова трева, но сепак е природно безбеден за луѓето, миленичињата и околината.

Отбивач на кртови

Формулиран за брзо впивање во почвата и почнува да делува веднаш.

Ракетен плевел

Се ослободува од несакана вегетација -- корени и сè -- и е лесна за вашиот грб.

Храна за тревник (3-0-1)

Овој моќен концентрат со брзо ослободување создава здрава почва и густа зелена трева!

Гранули од инсекти

Лесната формула за нанесување функционира на контакт, но сепак е целосно безбедна за деца и домашни миленици!

Млечна спора Прашок

Лек # 1 за бели грмушки на трева! Млечниот спори е безбеден, ефикасен и лесен за употреба.

Глуварче копач

Направено од едно цврсто парче челик и поставено во рачка од орев со месингани заковки.

Мешач за комарци

Работи до 3 недели и може да се примени кадедецата и домашните миленици си играат.

Safer® Grub Killer

Лесен за користење, само поврзете се со доградното црево и третирајте ги проблематичните области.

Можно е најдобро чуваното надворешно опкружување.

Се тврди дека се потребни земјоделски хемикалии ако сакаме да ја снабдиме светската популација која експлодира со храна. Но, тоа е лажен аргумент, аргумент кој го игнорира фактот дека светот веќе одгледува повеќе од доволно храна за да ги нахрани своите милијарди (види „World Hunger: 12 Myths: 11> and Food First: Beyond the Myth“ на Френсис Мур Лапе. на недостиг за дискусија за глобалните проблеми и решенија за дистрибуција на храна). Елиминирањето на синтетичките ѓубрива, хербицидите и пестицидите до најголем можен степен и нивна замена со практични и ефективни органски методи не само што ќе имаат корист за сегашната генерација, туку и за генерациите што доаѓаат. Додека милијардите тони хемикалии што се применуваат на земјата во голема мера служат за комерцијалното земјоделство, елиминирањето на хемикалиите од нашите тревници и градини исто така може да направи разлика, директно во корист на нашите семејства и заедници.

Хербициди

Додека повеќето модерни хербициди се дизајнирани да убиваат само растенија и имаат мала или никаква токсичност за луѓето, многу од нив сè уште имаат екстремни последици во животната средина, менувајќи ги живеалиштата на начини кои влијаат на инсектите и дивиот свет. Овие последици се прошируваат на водните текови каде што може да убијат корисни водни растенија и риби.

Некои хербициди продолжуваат да бидат токсични за животните и растенијата. Една студија покажа дека кучињата кои играат во дворови третирани со хербициди имааттри пати поголем ризик од рак. Шведската студија ги поврза хербицидите со не-Хочкиновиот лимфом кај луѓето.

Паракватот, еден од најкористените хербициди во светот, е толку токсичен што често се користи во земјите од третиот свет како средство за самоубиство. Големото, ненамерно изложување на паракват речиси секогаш води до смрт. Помалите изложувања, обично преку вдишување, се поврзани со оштетување на белите дробови, срцева и бубрежна инсуфициенција, Паркинсонова болест и оштетување на очите. Има контроверзии околу употребата на хербициди кои почесто ги користат домашните градинари, како што се 2,4-D и Roundup (види Дали Roundup ја убива нашата почва?). Еден производител поддржан преглед на студии покажа дека Roundup е безбеден за употреба кај луѓето, додека групите против хербициди наведуваат студии кои откриваат дека влијае на човечките ембрионални, плацентарни и папочни клетки ин витро како и на развојот на тестостерон кај глувците. Имаше негодување во 2003 година кога Агенцијата за заштита на животната средина одлучи да не ја ограничи продажбата на атразинот за уништување на плевелите поради обвиненијата дека хемиската индустрија имала несоодветно влијание во одлуката. Сопственото истражување на ЕПА покажа дека атразинот е токсичен за некои видови кои се пренесуваат преку вода во екстремно ниски делови на милијарда. (Пред неколку години Франција нареди повлекување на атразин и сродните плевелубици, велејќи дека хемикалиите се таложат во залихите на вода и го загрозуваат човековото здравје.)

#1 WEEDKILLER

AllDown

А БЕЗБЕДНА алтернатива на RoundUp® на која и веруваат градовите и општините.

БЕЗБЕДНА алтернатива на RoundUp. AllDown® органски хербицид - 20% оцет за уништување на плевелите, плус лимонска киселина - е производ по кој треба да посегнете кога сте во искушение да се откажете или да прибегнете кон хемикалии. Достапно во 32-oz. готово за употреба шише или концентрат во големини од галон и 2,5 галон.

Неорганско ѓубриво

Прекумерната употреба на хемиски или неоргански ѓубрива има сериозни последици, вклучително и истекување на нитрати во доводот на подземните води и внесување на одредени загадувачи, вклучително и кадмиум, во почвите. Истекувањето на ѓубривата во езерца, езера и потоци го стимулира растот на алгите, задушувајќи ги другите водни растенија, безрбетниците и рибите. Отровните ѓубрива направени од индустриски отпад можат да донесат жива, олово и арсен во нашата почва и водоснабдување. Во последните неколку години беа забележани напори да се контролираат и примената на азот и употребата на токсични ѓубрива во САД и другите западни нации.

Совет: Бавното ослободување, органското ѓубриво за тревникот има корист за вашата почва додека обезбедување на хранливи материи за вашата трева. Не само што ја подобрува структурата на почвата, туку ги поттикнува корисните микроби на почвата кои ги напаѓаат штетниците и болестите.

Пестициди

Досега, најголемата штета за животната средина и најголемата закана за нашето здравје доаѓа од пестициди.Станува се потешко и потешко да се оправда нивната широка употреба. Сега знаеме дека пестицидите не се толку ефикасни како што се тврди и дека предизвикуваат повеќе штета отколку корист. И штетниците што тие се познати дека ги елиминираат? Можеби сепак не се толку лоши, особено ако се управуваат интелигентно.

Фармерите често прифаќаат дека користењето синтетички ѓубрива создава компромис - високи приноси на растенија со многу повеќе проблеми со инсектите. Истите компании што произведуваат ѓубрива имаат одговор: купуваат пестициди и нивните семиња кои се генетски конструирани за да ги издржат пестицидите.

Пестицидите имаат тенденција да создаваат маѓепсан круг. Колку повеќе се користат, толку повеќе се потребни. Додека трошоците за пестициди се зголемуваат, нивната ефикасност се намалува - што значи дека се потребни се повеќе и повеќе хемикалии за да се заврши работата. Како што пестицидите стануваат потоксични, тие се помалку ефикасни во намалувањето на проблемот со штетниците. Дали проблемот е во пестицидите, а не во штетниците?

Неодамна, Онтарио, Канада ги забрани пестицидите за тревникот и градината за домашна употреба. Слична забрана има и во Квебек. Како што се повеќе излегува на виделина за опасностите од пестицидите, толку повеќе луѓето сфаќаат дека едноставно немаат место во нашиот свет.

OMRI LISTED

Комарец и засилувач; Штиклирајте

Убива при контакт! Користете го за да го заштитите вашето семејство без да и наштетите на околината.

Убива при контакт! Побезбеден®Комарец & засилувач; Tick ​​Killer ги елиминира овие штетници кои носат болести за да помогне во заштитата на вашето семејство без да ѝ наштети на животната средина. Работи и на бубачки, молци од тревник, тревни црви, армиски црви и европски кранови.

Совет: Употребата на токсични пестициди ја нарушува природната рамнотежа на вашата градина, нанесувајќи им штета на корисните инсекти, како и на штетниците. Во Planet Natural , сите наши природни решенија за градинарски штетници се безбедни за вас, вашето семејство и околината. И тие се ефективни.

Секундарни проблеми со штетници

Пестицидите не дискриминираат; тие ги убиваат сите инсекти на нивниот пат. Ова значи дека корисните инсекти, како што се оние што ловат на штетни инсекти, се убиваат заедно со оние од кои сакате да се ослободите. И опрашувачите стануваат жртви на пестициди.

Кога секој оригинален инсект ќе го нема, живеалиштето е широко отворено за инфилтрација на други инсекти. Ова ново живеалиште со празен лист нема предатори, така што секундарната популација на инсекти експлодира и ќе се соочите со поголем проблем со инсекти отколку на прво место. Сега ви требаат повеќе и посилни пестициди.

Забелешка: Помалку од 1% од инсектите во светот се сметаат за штетници. Останатите 99% играат интегрална улога во екосистемот.

Отпорност

Пестицидите се одлични за една работа: тие им помагаат на штетниците да развијат отпорност и создаваат посилни бубачки. Секој пат кога поле или градина се прска неколку инсекти кои сепосилните и генетски понапредните веројатно ќе преживеат. Овие преживеани се парат и создаваат потомци кои се поотпорни на пестицидот. Бидејќи животниот циклус на еден инсект е толку краток и секоја генерација е поотпорна од претходната, не треба долго време за да се развие супер бубачка. Единственото решение е да се создаде посилен и поотровен пестицид.

Има многу инсекти наоколу денес кои се отпорни на кој било инсектицид. Создадовме чудовишта што не можеме да ги убиеме.

Трошоци

Кога се сведува на тоа, употребата на пестициди е многу скапа. Постојат првичните трошоци за купување на отровот и распрскувачот, плус целата заштитна опрема што треба да ја носите кога го користите (земјоделците трошат 2,4 милијарди долари секоја година на инсектициди и фунгициди; видете „Дали се штетниците проблемот — или пестицидите?“). 1>

Има и други трошоци. Новото оптоварување пестициди треба да се внесе со камион за секундарните епидемии на штетници и има загуба во приходите кога пестицидите ќе престанат да работат. Сите ние плаќаме за владата да ги регулира пестицидите и за правните битки за безбедноста и животната средина. Производството на овие хемикалии бара огромни количества фосилни горива во време кога тие трошоци се премиум.

Трошоци за животната средина

Пестицидите не остануваат таму каде што се ставени. Тие се впиваат во почвата, ги загадуваат подземните и површинските потоци и се движат низ воздухот. Пестицидите виеупотребата во вашата градина може да заврши во езера и езерца, во дворот на вашиот сосед и во вашата куќа. Многу земјоделски пестициди се докажани невротоксини, како и веројатни ендокрини нарушувања и канцерогени.

Никој не може да го заборави резултатот од ДДТ, кој сè уште се користи во Индија, Северна Кореја и во неколку други земји за контрола на маларијата. Широката земјоделска употреба на ДДТ им се закануваше на многу птици, вклучувајќи го и ќелавиот орел, со истребување. Тој е многу токсичен за рибите и школките. Негативно беа погодени и цицачите. Мачките беа особено погодени од ДДТ и неговата употреба често резултираше со експлозии на популации на глодари каде што се применуваше поради десеткуваниот број на предатори. Кај луѓето, ДДТ е осомничен дека предизвикува многу видови на рак, особено рак на дојка, и негативно влијае на репродукцијата. Иако не е акутно токсичен (неговите ефекти кои бавно се градат се акумулираат со текот на годините; тој е класифициран како „хронична токсичност“), ДДТ опстојува и се акумулира во околината, собирајќи се во човечкото ткиво додека не достигне штетно ниво. Дури и неговата ефикасност против комарците е намалена бидејќи инсектите постепено развиле отпорност на хемикалијата. Сепак, неговата токсичност за луѓето продолжува. Студијата од 2002 година во САД покажа дека најмалку половина од испитаниците сè уште имаат забележливи нивоа на ДДТ. Забраната на САД за ДДТ во 1972 година во голема мера е заслужна за спасувањето на ќелавиот орел.

ТОА Е ОРГАНСКО!

ТревникотRestore

Содржи само БЕЗБЕДНИ и ПРИРОДНИ состојки -- НЕ ѓубриво или хемикалии!

Органско ѓубриво со бавно ослободување! Ringer Lawn Restore II (10-0-6) ги обезбедува основните хранливи материи кои создаваат дебели, зелени тревници и длабоки, енергични коренови системи. Содржи квалитетни, целосно природни состојки и се пелетизира за лесна примена.

ДДТ не е единствениот пестицид што предизвикува голема штета на екосистемот. Континуираната употреба на пестициди резултира со контаминација на подземните води, смрт и труење на домашните миленици и добиток, губење на пчели и други опрашувачи, деформирани жаби, смрт на птици и загуби од рибарството сето барем делумно се резултат на употребата на пестициди.

Во. Калифорнија, пестицидите карбофуран (кои се користат на луцерка, грозје и ориз) и диазинон се одговорни за поголемиот дел од убиствата на птиците, што влијае на многу видови птици певници, водни птици и грабливци. Контролираните студии покажаа дека кога карбофуран се нанесува на земјоделските култури, дури 17 птици умираат на секои пет хектари третирани.

Пестицидите, заедно со ѓубривата, исто така создаваат мртви зони во утоките и заливите, областите гладни од кислород и исцрпени од морски животни.

Човечки трошоци за здравјето

Не е само нечовечкото царство кое го чувствува најголемиот дел од употребата на пестициди. Размислете за наследството на ДДТ. Дури во 2001 година, врската помеѓу ДДТ и предвременото породување и малата родилна тежина во

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.