Што е компост?

 • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Содржина

Што е компост? Измена на почвата? Распаднати органски материи? Ѓубриво? Одговорите може да ве изненадат.

Компостирањето е процес во кој органските материи како што се лисјата и остатоците од храна се распаѓаат во земја.

Тоа е одличен метод за рециклирање отпад од вашиот двор и кујна додека, исто така, ја збогатува почвата во вашата градина, ја подобрува нејзината способност да задржува вода и ја спречува ерозијата.

Компостирањето, и покрај неговата застрашувачка репутација, всушност е прилично лесно да се направи и може да биде многу задоволувачко хоби, особено ако уживате градинарство и грижа за животната средина.

Ќе се изненадите колку е едноставно да се компостира, дури и на мали простори. Исто така, може да ве научи што можете да фрлите во вашиот локален центар за компостирање.

Без разлика зошто барате да знаете што е компост и како да направите компостирање, сето тоа ќе го најдете овде во ова целосен водич кој ќе ви помогне да започнете денес.

Што е компост?

Компостирањето е широк поим што се користи за да се објасни процесот на рециклирање органски материјали.

Кога органските материјали како што се како што остатоците од храна, лисјата и животинските производи соодветно се распаѓаат, завршувате со компост.

Тоа е материјал богат со хранливи материи кој изгледа како нечистотија и може да се користи за подобрување на почвата и поддршка на растот на растенијата.

Компостирањето само го забрзува процесот на распаѓање со создавање совршена средина за бактерии, габи и другигранки, хартија, слама и дрвени чипови со висока содржина на јаглерод.

Слоевитоста не е неопходно, но гарантира дека го одржувате соодветниот сооднос на зелените и кафените компоненти за да го забрзате распаѓањето.

За да ја поттикнете аерацијата и одводнувањето, започнете со додавање слој од гломазни кафеави материјали, како што се гранчиња, на дното на купот.

Потоа, обложете ги зелените и кафеавите наизменично по секоја слој додека корпата целосно не се наполни. За секој слој да остане влажен, посипете малку вода над него.

3. Редовно вртете го купот со компост

Следниот чекор е да продолжите да го вртите купчето за правилно компостирање.

За да го направите ова, користете лопата или вила за да ги вртите и ротирате материјалите, што помага за рамномерно да ги растера воздухот и влагата.

Колку често треба да го вртите компостот зависи од многу работи, како што се големината на купот, колку е влажен, и колку кафеави и колку зелени Додадов на него.

Свртувањето на купчето на секои 4-7 дена е добро место за почеток. Можеби ќе треба поретко да го превртувате компостот додека созрева.

Додека дождот треба да го обезбеди најголемиот дел од влагата за купот компост, можеби ќе треба понекогаш да го наводнувате за да го одржите влажен.

Додавањето повеќе кафеави материјали или поредовното вртење на купот може да помогне да се отстрани вишокот на влага ако купот стане премногу заситен.

4. Започнете да го користите вашиотКомпост

Може да потрае нешто од неколку недели до една година за вашите материјали целосно да се распаднат, во зависност од голем број фактори како што се големината на купот, видот на употребените материјали, нивото на влага и други климатски фактори

За да го забрзате процесот на распаѓање, често превртете го купот, одржувајте го влажен и исечкајте ги остатоците на помали парчиња.

Вашиот компост треба да личи на почва по изглед и текстура кога е подготвени за употреба. Треба да изгледа темно кафеава и ронлива и треба да мириса богат и земјен.

Компостот може да се користи на повеќе различни начини: може да се комбинира со почва за саксии, може да се попрска преку површината на вашата градина. или може да се користи наместо прекривка.

Начини на употреба на компост за домашно градинарство

Постојат три главни начини на кои можете да започнете со користење на компост за домашно градинарство. Ајде да го разгледаме секој од нив подетално:

Како амандман за почва

Компостот е одличен додаток на почвата кој ја подобрува структурата на почвата со зајакнување на циркулацијата на воздухот и зачувување на влагата. Како ќе додадете компост во почвата ќе зависи од тоа каков растителен кревет или контејнер имате.

Кога станува збор за одгледување зеленчук, наполнете го креветот со компост наесен со додавање неколку инчи од него и до во пролетта. Можете исто така да го намачкате околу растението во слој од половина инчи.

Кога станува збор за цвеќе, додадете компост на пролетсо вградување на еден до два инчи компост во првите шест до осум инчи на едногодишни и повеќегодишни кревети.

Кога започнувате нов тревник, компостот може да се користи и како дополнување на почвата. Едноставно покријте ја целата површина на тревникот со 1-2 инчи компост, а потоа измешајте ја во најгорните 5-7 инчи земја за приближно 30% компост и 70% земја.

На постоечки тревници, користете компост за повторно засадување ќелави закрпи или гребло половина инчен слој компост во тревата.

БЕСТСЕЛЕР!

Хумински киселини (грануларни)

Собрани од огромен депозит на распаднат растителен свет од пред милиони години.

Како што е Mulch или Топ облекување

Мулчот обезбедува неколку предности за почвата со тоа што помага да се задржи влагата, да се заштити од ерозија и набивање, да се обесхрабри растот на плевелот и да се одржуваат постојани температури.

Кога компостот се користи како прекривка, тој ги обезбедува сите од овие предности, истовремено додавајќи хранливи материи во почвата додека се распаѓа.

Кога нанесувате компост како прекривка, ставете слој дебел помеѓу еден и три инчи над врвот на почвата, а потоа користете гребло за рамномерно да се распрсне низ целата област.

Како компост чај

Чајот со компост е течно ѓубриво направено од микробите во компостот кои се екстрахирани и концентрирани.

Постојат неколку чекори вклучени во неговото правење: Прво, компостот се меша со вода, а потоа му се додава „храна“ и кислород што помагабактериите и габите растат.

Чајот со компост има различни корисни микроорганизми кои можат да помогнат да се заштитат растенијата од болести и да се заштитат штетните бактерии кога дури и мала количина од чајот се прска врз растенијата.

Можете да направите и свој компост чај со тоа што ќе оставите мала количина компост да отстои во вода 24–48 часа. Течноста потоа треба да се процеди пред да се испрска врз растенијата за да се обезбедат корисни хранливи материи за да се помогне вашата градина да напредува.

Како што можете да видите, компостирањето е неверојатно лесна и плодна активност што можете да ја правите, а не само што може да помогне во збогатување на вашата почвата, но и да го намалите вашето влијание врз животната средина и јаглеродниот отпечаток.

Одлично започнете ги вашите градини и одржувајте ги продуктивни со измените на почвата со врвен квалитет. Ви треба совет? Нашиот Блог Почви ги нуди идеите, информациите и практичното искуство што ви се потребни за да ја завршите работата како што треба.

Поврзани прашања

 • Кои производи да се компостираат

  Здраво,

  Ќе можете да ги набавите сите суштински елементи за да изградите одличен куп компост без да барате премногу далеку! Сè додека соодносот на јаглерод-азот е оптимален (25-30:1), вашиот куп компост ќе се распаѓа правилно. Еве неколку списоци на прифатливи додатоци:

  Материјал богат со јаглерод „Браунс“

  Картон (без бои)

  Стебленца од пченка

  Овошјеотпад

  Лисја

  Весник

  Трсет Мос

  Пила прашина

  Стебла и засилувач; гранчиња

  Слама

  Материјал богат со азот „Зелени“

  Луцерка/Детелина/Сено

  Алги

  Талог од кафе

  Отпад од кујнска храна

  Отпад од градината

  Израчи од трева

  Израчи од жива ограда

  ѓубриво

  остатоци од зеленчук

  Пилеви (кои НЕ се засеале)

  ​Работи што треба да се избегнуваат

  Меса

  Коски

  Масти/масла/масти

  ​Заболен растителен материјал

  обоена хартија

  Јаглен/јаглен

  Отпад од мачки/кучиња

  Ѓубриво од месојадни животни

  Кромид

  Лук

  Кора од цитрус

  Што се однесува до лисјата од рододендрон и зеленика, дефинитивно можете да ги ставите во вашиот куп компост. Сепак, добра идеја е навистина да ги исецкате или исечкате, бидејќи им треба многу подолго време да се распаднат поради нивната фиброзна и восочна шминка. Навистина зависи од тоа колку брзо се обидувате да создадете употреблив компост. Можеби е добра идеја да имате посебен куп во кој ќе ги вклучите тие лисја и друг куп што не го правите. На тој начин можете да имате купче за кое знаете дека брзо ќе се распадне во градинарски добрини и ќе имате уште еден подготвен за употреба подоцна. Среќно!

Препорачани производи

Одлив од црви

Тактивните одгледувачи знаат дека одливот од црви е богат со хранливи материи и корисни микроби.

Оли компост за риба

Без мирис на риба! Хранливите материи со бавно ослободување стануваат посилни,повеќе хранлив зеленчук.

Олеаноци од земјени црви

100% чист. Треба да користите само мала количина околу зеленчукот и цвеќето.

Биодинамичен компост

Содржи НЕ ГМО, патогени, хормони за раст или нешто друго!

Пилешко ѓубриво

Sup'r Green обезбедува повеќе од 5 пати поголема вредност на растителна храна од ѓубривото од управувано ѓубриво.

Античка шума хумус

Содржи чист, природно распаднат шумски хумус -- БЕЗ полнила или адитиви.

Органски компост

НЕСОдржи талог од отпадна вода или био-цврсти материи кои често се наоѓаат во комерцијалните брендови.

27>

Roots Big Worm

Не содржи хемикалии, НЕ полнила и НЕ трикови - само природна добрина!

инсекти како црви, масички и нематоди за да ја завршат својата работа.

Компост е термин кој се користи за да се опише финалниот распаднат материјал, кој наликува на плодна градинарска почва.

Компостот е полн со хранливи материи и често се нарекува „црно злато“ од фармерите. Може да се користи за градинарство, хортикултура и земјоделство.

Во природата, овој процес бара време, но можеме да го забрзаме со создавање на соодветни услови кои придонесуваат за забрзано распаѓање.

Ние може да произведе супстанција богата со хранливи материи што може да се користи како природно ѓубриво за нашата почва со мешање на органски материјал со јаглерод (кафеави) и азот (зелени), како и многу воздух и вода.

Компост е Повеќе од само распадната растителна материја

Повеќето градинари мислат на компостот како она што останува кога растителните материи се распаѓаат. Тоа е прилично блиску. Но, животинската материја, исто така, ќе компостира и голем број држави сега ги компостираат животните убиени на автопатите.

И ѓубривото може да се компостира, но тие сè уште се нарекуваат ѓубриво, а не компост.

Расипување на органската материја вклучува повеќе од физичко сечкање и сечкање на микроскопски парчиња.

Тоа е и хемиска и биолошка трансформација. Поголемиот дел од оваа трансформативна работа е направена од микроорганизми, иако некои поголеми организми, вклучувајќи различни инсекти и дождовни црви, исто така можат да бидат вклучени во различни фази.

Наједноставно, распаѓањето се јавува кога овиеорганизмите јадат органска материја - буквално во случај на дождовни црви, повеќе фигуративно во случај на микроорганизми - и ја излачуваат.

Повеќето молекули може да поминат низ системите на бројни организми, понекогаш излегувајќи непроменети, но на крајот подложени бројни хемиски промени.

Резултатот е богат, темен и ронлив како добра земја, како што мириса. Но, содржи многу поголема концентрација на корисни микроби отколку обичната почва.

Зошто треба да размислите за компостирање

Компостирањето е наградувачки процес поради многу причини. Еве зошто треба да размислите за компостирање дома:

Ги намалува емисиите на метан

Компостирањето ни овозможува да ги рециклираме остатоците од кујната наместо да ги фрламе. Во моментов, околу една третина од нашиот отпад се состои од остатоци од храна и остатоци од дворот, од кои и двете може да се компостираат.

Правењето компост спречува овие предмети да завршат на депониите, каде што зафаќаат простор и испуштаат моќни стакленички гасови како метанот.

Компостирањето ги намалува емисиите на метан од депониите и го намалува влијанието на јаглеродот.

Ја збогатува почвата

Компостот помага во задржувањето на влагата и хранливите материи во почвата. Исто така, ја распаѓа набиената почва, што помага да се намали ризикот од ерозија.

Компостирањето, генерално, го подобрува квалитетот на почвата, помага почвата да ја задржи влагата и ја намалува појавата на растителни болести и штетници.

Ја намалува потребата заХемиски ѓубрива

Компостот не содржи никакви штетни хемикалии како многу синтетички ѓубрива и додава органска материја во вашата почва.

Како функционира компостирањето

Генерално, компостирањето е директно и потребни се само неколку чекори за да започнете. Ова се само некои од придобивките од компостирањето.

Ако сте заинтересирани да знаете како да започнете со компостирање, важно е да разберете како функционира. Ајде да погледнеме што оди во компостирањето за да го разбереме подобро:

Состојки на компост

На организмите што го разградуваат органскиот отпад им требаат четири важни работи за да преживеат и да напредуваат. Тоа се вода, воздух, азот и јаглерод.

Бидејќи сите материјали што можат да се компостираат содржат јаглерод и различни количини на азот, клучот за правење добар компост е да се користи вистинската мешавина на материјали за да се добие најдобриот сооднос на јаглерод и азот и да се одржи вистинската количина на воздухот и водата.

Вашиот куп ќе се исуши и ќе му треба подолго време за да се распадне ако содржи премногу работи богати со јаглерод.

Куповите компост кои вклучуваат прекумерна количина на материјал богат со азот се со поголема веројатност да бидат лигави, влажни и смрдливи.

За среќа, овие проблеми може брзо да се поправат со соодветно воведување на материјал богат со јаглерод или азот.

Азот (зелени)

Азот е еден од основните градежни блокови на животот и е потребен за раст и репродукција на растенијата иживотни подеднакво.

Односот на азот и јаглерод е често поголем кај свежиот органски материјал кој често се нарекува зелена боја.

Ако имате многу зеленило во купот компост, организмите што ја разградуваат органската материја ќе можат побрзо да напредуваат и да се размножуваат. Свежи исечоци од трева, остатоци од храна и талог од кафе се некои примери на зеленило за домаќинство што можете да ги додадете во вашиот домашен куп компост.

Јаглерод (Браун)

Јаглеродот е уште едно неопходно соединение за сите форми на живот, со поголеми нивоа присутни во кафеавиот растителен материјал.

Јаглеродот служи како снабдување со храна за разградувачите, одржувајќи ги во живот додека ја разградуваат органската материја. Мртвите лисја, гранките, гранчињата и хартијата се примери на обични кафеави кои може да се додадат на купот компост.

Правило за постигнување на оптимален сооднос јаглерод-азот во вашиот дом компост е да додадете два до четири дела кафеави материјали за секој дел од зелените материјали.

Кислород и вода

Конечно, разградувачите, како и сите живи суштества, бараат кислород и вода за да преживеат. Проверете дали вашиот систем за компост има точно количество воздух и вода за да овозможи побрз процес на компостирање во домот.

Ако не брзате за последниот компост, не треба да го одржувате отпадот. Сè уште ќе дојде до распаѓање, но со значително побавно темпо.

Можете да го добиете најдобриот проток на воздух со натрупување материјали, правејќиосигурајте се дека се мали, често вртете ги купиштата или додавате друг тип на систем за аерација.

Препорачаното ниво на влага за домашен куп компост е споредливо со оној на влажен сунѓер. Ако додавате отпад од храна во вашиот куп, веројатно веќе има соодветна влажност инаку, само додадете малку вода за да го одржите нивото на влага.

Температура

Топлото компостирање се случува кога пропорциите на зелена, кафена , воздухот и водата се соодветни за растот на аеробните организми.

Оптималната температура за аеробно компостирање е помеѓу 130 и 140 степени целзиусови, што се постигнува кога аеробните макро и микроорганизми брзо го разградуваат отпадот и се репродуцираат.

Оваа висока температура, исто така, ги убива сите бактерии или семиња од плевел што се уште се таму.

Аерација

Аерацијата промовира аеробна атмосфера, што го забрзува процесот на компостирање и ги намалува мирисите .

Во текот на летото, треба да го превртувате купчето (или калапчето) еднаш неделно. Во текот на зимата, треба да го правите ова најмалку еднаш на секои три до четири недели.

Можете да додадете и цевки или големи стапчиња за да го помогнете протокот на воздухот сам по себе.

Влага

Компостирањето бара влага, така што вашиот куп секогаш треба да се чувствува како влажен, исцеден сунѓер. Ако го исцедите во раце и истече вода, тоа е премногу влажно.

Процесот на компостирање може да се забави поради куп што е премногу сув. Премногу влажен купможе да резултира со анаеробна средина, која исто така може да го забави распаѓањето и истовремено да создаде лош мирис.

Ако вашиот куп е премногу сув, наводнете го или додадете повеќе влажни материјали, а ако се навлажни, додадете јаглерод -тешки кафеави.

Што можете да компостирате?

Да се ​​разбере кои материјали можете да компостирате, а што не треба да компостирате се од суштинско значење пред да започнете со компостирање дома.

Ајде прво започнете со разгледување на она што можете да го вклучите во компостирањето:

Што да се компостира

Компостирањето може да се направи со широк спектар на органски материјали, како што се остатоци од храна, гарнитури од тревникот и многу други работи . Еве неколку работи што можете да ги компостирате:

 • Кора и остатоци од овошје и зеленчук
 • Расипано овошје и зеленчук
 • Откаструвања од домашни растенија
 • Талог од кафе и хартиени филтри
 • Олабави листови чај и кесички чај
 • Лорпи од јајца
 • Лорпи од ореви (со исклучок на оревите)
 • Хартија, картон и сечкан весник
 • <9 9>Салфетки, хартиени крпи и неискористена тоалетна хартија
 • Памучни и волнени партали
 • Коса и крзно
 • Израчници од трева
 • Лисја
 • Цвеќиња
 • Сено и слама
 • Пруготини
 • Дрвени чипс
 • Откаструвања во дворот

Што не треба да се компостира и зошто

Не треба сè од вашата кујна или градина да оди во компостот. Всушност, одредени работи би можеле да привлечат инсекти и глодари, додека други може да содржат штетни токсини. Еве неколку работи што требаизбегнувајте компостирање:

 • Коски или остатоци од месо, риба и живина: Произведува мирис, привлекува штетници и може да носи и патогени.
 • Млечни производи: Произведува мирис и привлекува штетници
 • Лисја или гранчиња од црни ореви: Ослободува соединение кое е токсично за растенијата
 • Ореви: Ослободува соединение кое е токсично за растенијата
 • Јаглен пепел или јаглен: Содржи соединенија кои можат да им наштетат на растенијата
 • Големи парчиња дрво: мај треба долго време да се распадне
 • Масти, масло за јадење и маснотии: Создава проблеми со мирисот и привлекува штетници како што се глодари и муви
 • Откаструвања од двор третирани со хемиски пестициди: Може да ги убијат микроорганизмите потребни за процесот на компостирање
 • Кафените мешунки: Повеќето содржат пластика и не се разградуваат природно
 • Печива : Може да привлече штетници и да го зголеми растот на штетни бактерии
 • Растенија кои се заболени или нападнати со инсекти: Болестите или инсектите може да преживеат и да се префрли назад на други растенија
 • Отпад од домашни миленици, како што се измет или ѓубре: Може да содржи паразити, бактерии, бактерии, патогени и вируси штетни за луѓето

Како да започнете со компостирање дома во четири едноставни чекори

Сега кога сфативме што може и што не може да влезе во купот компост, ајде да погледнеме како да започнете со компостирање дома во четири едноставни чекори:

1. Изберете аЛокација и направете го вашиот куп компост

Изборот на локација за купот или корпата за компост е првата фаза во процесот на компостирање.

Обидете се да изберете место надвор што има добра дренажа, малку сенка, и некоја покривка. Суво, засенчено место е најдоброто место за компостирање.

Ако живеете во област каде што врне многу дожд, не ставајте го купот или корпата за компост под стреа или на место што не не се исцеди добро, или компостот може да се навлажни премногу. Најдете засенчено место ако живеете во сончево место за да не се исуши премногу брзо и да не мора постојано да додавате вода.

Исто така, важно е да изберете место до кое е лесно да се стигне, но подалеку од животни, и домашни миленици и диви животни.

Вашиот куп треба да биде широк и висок најмалку 3 стапки (91 см). Ова е големина со која повеќето градинари можат да работат и се грижи дека може да ја задржи топлината.

Исто така, имате можност да користите нешто што се нарекува калап за компост, што е контејнер дизајниран да го олесни вртењето и мешањето вашите материјали за компостирање.

2. Започнете со додавање материјали за компостирање

Откако ќе изберете место за купот компост, може да почнете да додавате материјали што можат да се компостираат во него.

Во принцип, се препорачува да се менуваат зелените и кафените материјали во слоеви.

Како што беше споменато погоре, зелените материјали или „зелените“ се работи како храна и отпад од двор со висока содржина на азот, додека кафените материјали или „кафеавите“ се работи како

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.