Сооднос јаглерод-азот

 • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Што да додадете и колку е клучно за постигнување совршена рамнотежа на кафени и зелени материјали во вашата корпа или куп за компост. Еве ги бројките.

Целата органска материја е составена од значителни количества јаглерод (C) во комбинација со помали количини на азот (N). Рамнотежата на овие два елементи во еден организам се нарекува однос јаглерод-азот (однос C:N). За најдобри перформанси, купот компост, или повеќе до степен на компостирање микроорганизми, бараат правилен дел од јаглерод за енергија и азот за производство на протеини. Научниците (да, има и научници за компост) утврдија дека најбрзиот начин да се произведе плоден компост со сладок мирис е да се одржи сооднос C:N некаде околу 25 до 30 делови јаглерод до 1 дел азот или 25-30:1. Ако односот C:N е превисок (вишок на јаглерод), распаѓањето се забавува. Ако соодносот C:N е премногу низок (вишок азот) ќе завршите со смрдлив куп.

Претворете го отпадот од кујната, дворот и градината во органска материја што ја храни почвата со нашиот двор тестирани канти и материјали за компостирање. Намалувањето на отпадот од домаќинствата и изградбата на вашата почва никогаш не било толку лесно!

Подолу се просечните соодноси C:N за некои вообичаени органски материјали кои се наоѓаат во корпата за компост. За наши цели, материјалите што содржат големи количества јаглерод се сметаат за „кафеави“, а материјалите што содржат големи количини на азот се сметаат„зелени“.

Проценет сооднос јаглерод-азот

кафеави = високи Јаглерод C:N
Пепел, дрво 25:1
Картон, исечкан 350:1
Пченкарни стебленца 75:1
Отпадоци од овошје 35:1
Лисја 60:1
Весник, рендан 175:1
Лорпи од кикирики 35:1
Борови иглички 80:1
Пруготини 325:1
Слама 75:1
Дрвени чипови 400:1
Зелени = висок азот C:N
Луцерка 12:1
Детелина 23:1
Талог од кафе 20:1
Отпад од храна 20:1
Градински отпад 30:1
Израчи од трева 20:1
Сено 25:1
Ѓубриво 15:1
Морски алги 19:1
остатоци од зеленчук 25:1
Плевел 30:1

Забелешка: Многу состојки кои се користат за компостирање немаат идеален сооднос од 25-30:1 . Како резултат на тоа, повеќето мора да се измешаат за да се создаде „совршен рецепт за компост“. Високите сооднос C:N може да се намалат со додавање на исечоци трева или ѓубриво. Нискиот сооднос C:N може да се зголеми со додавање хартија, суви лисја или дрвени чипови.

Многу домашни градинари претпочитаат да поднесуваат благ мириси чувајте малку вишок азот во купот, само за да бидете сигурни дека секогаш има доволно наоколу за да се одржува „готвење“ на купот! Дознајте повеќе за изградба на куп компост овде.

Поврзани прашања

 • Кои производи да се компостираат

  Здраво,

  Ќе можете да ги набавите сите основни елементи за да изградите голем куп компост без да барате премногу далеку! Сè додека соодносот на јаглерод-азот е оптимален (25-30:1), вашиот куп компост ќе се распаѓа правилно. Еве неколку списоци на прифатливи додатоци:

  Материјал богат со јаглерод „Браунс“

  Картон (без бои)

  Стебленца од пченка

  Отпад од овошје

  Лисја

  Весник

  Трсет Мос

  Пашина од пила

  Стебла и засилувач; гранчиња

  Слама

  Материјал богат со азот „Зелени“

  Луцерка/Детелина/Сено

  Алги

  Талог од кафе

  Отпад од кујнска храна

  Отпад од градината

  Израчи од трева

  Израчи од жива ограда

  ѓубриво

  остатоци од зеленчук

  Пилеви (кои НЕ се засеале)

  ​Работи што треба да се избегнуваат

  Меса

  Коски

  Масти/масла/масти

  ​Заболен растителен материјал

  обоена хартија

  Јаглен/јаглен

  Отпад од мачки/кучиња

  Ѓубриво од месојадни животни

  Кромид

  Лук

  Кора од цитрус

  Што се однесува до лисјата од рододендрон и зеленика, дефинитивно можете да ги ставите во вашиот куп компост. Сепак, добра идеја е навистина да ги исецкате или исечкате, како и тиеим треба многу подолго време за да се распадне поради нивната фиброзна и восочна шминка. Навистина зависи од тоа колку брзо се обидувате да создадете употреблив компост. Можеби е добра идеја да имате посебен куп во кој ќе ги вклучите тие лисја и друг куп што не го правите. На тој начин можете да имате купче за кое знаете дека брзо ќе се распадне во градинарски добрини и ќе имате уште еден подготвен за употреба подоцна. Среќно!

Препорачани производи

Компост стартер

Вклучува микроби потребни за да се забрза распаѓањето на суровините органски материјали.

Термометар за компост

Продолжете да готвите со овој термометар од 20 инчи, долг од не'рѓосувачки челик.

Бамбус Крок

Вклучува отстранлив постава за лесно чистење и филтер за јаглен во капакот.

Крвен оброк (13-0-0)

Силен извор на бавно ослободување, органски азот за СИТЕ видови на растенија.

Compost Turner

Лесен и ефикасен начин за мешање и додавање кислород во купот без кревање тешки.

Просејувач за екран со кофа

Ги префрла вашите густи материјали во ситно измешан нутритивен коктел за растенијата.

Оброк од луцерка (органски)

Добиено од излечено на сонце, не -генетски модифицирана луцерка што е свежо мелена.

Бокаши Бран

Оваа сенаменска почетна мешавина (активатор) е инокулирана со корисни микроби.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.