Трелис идеи за качување грашок

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Вашата пријателска Планета Природна Блогерот вчера беше во својата фарма во локалната заедница и работеше како волонтер и, меѓу целата активност, забележа дека главниот притисок е поставување на пергола од грашок . Тоа беа тешки потпори од грашок од винова лоза, направени со метални столбови за снежна ограда и ограда за добиток. Коловите беа забиени во меката, обработена почва, а волонтерите што ги ставаа се задржаа на патеките меѓу редовите за да не се наруши меката, фина, подготвена за семиња почва.

Како и да е, глетката на неа како Ги бркав количките што пролетта ги крена од мојата количка, ги вратив спомените, како што прават многу работи за твојот носталгичен, старомоден PN Blogger . Грашокот отсекогаш бил дел од нашите градини и поставувањето решетки е една од првите задачи во градинарската сезона.

БЕСПЛАТНА ИСПОРАКА!

Семе од грашок

Грашникот е омилена култура за студено време и често прва што се сее во пролет.

Прикажи ги сите

Сите семиња од грашок од наследство понудени од Planet Natural се нетретирани, не се ГМО и НЕ се купени од Монсанто - сопственост на Seminis. Упатствата за садење се вклучени со секое пакување, а испораката е БЕСПЛАТНА!

Никогаш не сум морал да нанижам решетката низ неколку редови од 60 метри како што правеа овие луѓе, но се трудев да го направам тоа со многу видови грашок од грашок во големи и мали градини низ годините. За голем дел од грашок во мојата зеленчукова градина од четврт акри, се нанижав на три метрипилешка жица покрај кедровите колци исечени од остатоците собрани во локалната мелница. Сепак, грашокот се искачи нагоре и преку оградата, создавајќи замрсеност што секогаш се чинеше дека крие уште една мешунка - или неколку - дојде време за собирање. Во една мала, краткорочна парцела, зацврстив стара роза пергола во земјата за грашокот да се искачи на двете страни. Игли да се каже, тие никогаш не го достигнаа врвот.

Често, неопходноста е мајка на пронајдокот. Испреплетевме градинарски канап од коноп преку големи бамбусови шуплини, како што се користи во крокет само со супер големина, за да го поддржиме нашиот грашок. Една година, користевме стара метална рамка за кревет, нејзината жичана мрежа не е многу добра за удобно да го потпира душекот, но е идеална за одгледување грашок штом беше закопан неколку инчи во земјата и врзан на крајот со колци од шатор. Направивме тепи од стари столбови од грав и нанижавме градинарски канап во интервали околу нив. Дозволивме грашок, засаден на квадрати, да се заплетка и да се издржува... ова не беше премногу ефикасно бидејќи грашокот имаше тенденција да се влече. И дозволивме вторите насади да ги свиткаат стебленцата од пченка што се чинеше дека ја предизвикуваат пченката да се трка напред.

Некои од она што го направивме беше многу привлечно (види градинарски канап и шипки погоре), убави и во двете форма и функција. Шипките од грашок се нешто како американска народна уметност. Има одлични идеи за „удирање“ на грашок овде. Забележете колку се уредни и уредни повеќето. Ние особенокако контејнерскиот тепих направен од зелени стапчиња во првата врска (да, грашокот може да се одгледува во контејнери; висечките корпи му овозможуваат убаво да се следат и да се качуваат на висечките синџири). И забележете ја преносливоста на склопливите пергола што се вклопуваат во подигнатите кревети. Одлична идеја! Какви пергола, шатори или различни потпори сте создале за вашите лози од грашок? Сега е време да започнеме со планирање, освен за оние од нас кои живееме во зони каде што е време за садење.

Препорачани производи

Меки растителни врски (15 стапки)

Нежно за стеблата на растенијата, но сепак доволно цврсто за да обезбеди тешки винови лози и екстремитети.

Препетка (најлон)

Мека најлонска мрежа што не гори ги штити нежните стебла, зеленило, винова лоза и овошје.

Инокулант за градинарска почва

Содржи живи бактерии кои се есенцијални во процесот на фиксирање на азот кај мешунките.

Hortitrellis (пластика)

Обезбедете вертикално за искачување на винова лоза или хоризонтално со хидропонски поставки.

Винови штипки (100 pk)

Користете за да ја подобрите циркулацијата на воздухот и да ги намалите болестите кај високите култури или кај зеленчукот.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.