УСДА сертификат за производи без ГМО

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

САД Секретарот за земјоделство Том Вилсак минатиот месец објави дека Министерството за земјоделство ќе создаде доброволна програма за сертификација за прехранбени производи кои тврдат дека се без генетски модифицирани состојки. Етикетата на USDA „Потврден процес“ ќе биде доделена на производите што бараат и исполнуваат сертификација.

Дали сертифицираните производи ќе носат ознака „не-ГМО“ во овој момент не е јасно.

Објавата дојде во писмо од 1 мај до вработените во USDA и беше објавено две недели подоцна.

Новата сертификација ќе дојде од постоечката Процес потврдена програма на USDA, програма која ги одобрува тврдењата направени од производителите на храна во врска со „ возраст, извор, практики за хранење или други барања за подигање и обработка“, според USDA. PVP е дел од Сервисот за земјоделски маркетинг на USDA, кој, според неговата веб-страница, „го олеснува ефикасниот, фер маркетинг на американските земјоделски производи“. Усогласеност со ГМО. Наместо тоа, ќе ги потврди тврдењата на компанијата во врска со производите без ГМО.

Објавата дојде откако USDA прими барање од неидентификувана „водечка глобална компанија“, според Вилсак, дека USDA помага да се потврди не- ГМО тврдењата се направени за нивните производи.

Оттогаш, Проектот за не ГМО, независна група која нуди своја третапартија, верификација без ГМО, објави дека компанијата што го поднесува барањето е SunOpta, компанија за набавка и пакување на природна и органска храна со седиште во САД во Едина, Минесота. Потврдата сега е потврдена на веб-страницата на компанијата.

Вестите за програмата за верификација без ГМО беа претпазливо дочекани од оние што го поддржуваат задолжителното означување на прехранбените производи што содржат ГМО. Гери Хиршберг, претседател на кампањата Just Label It, изјави за U.S. Вести и светски извештај дека етикетите беа мал чекор во вистинската насока, но потребно е повеќе.

„Задолжителното означување на ГМО ќе им овозможи на потрошувачите да гласаат со своите долари и да имаат свое мислење за видот на земјоделството што тие би сакале да го видат во оваа земја“, рече Хиршберг.

Потегот на USDA е поврзан од професионалните групи за етикетирање на ГМО со H.R. 1599 и напорите на републиканецот од Канзас Мајк Помпео да ги блокира потезите за означување ГМО во државата ниво. Се чини дека соопштението на USDA ги надополнува таквите напори.

Проектот за не-ГМО издаде соопштение за печатот во кое се сомневаат мотивите и практиките на потегот на USDA:

USDA НЕ ја создаде својата сопствен стандард кој не е ГМО. Наместо тоа, како дел од постојниот AMS PVP, таа ги потпиша сопствените не-ГМО практики на една компанија. Нема транспарентност за тоа кои се овие практики и тие не се засноваат на стандард од трета страна. Тврдењето што компанијата може да го поднесе во врскасо нивно одобрение е варијација на традиционалната PVP ознака на USDA, која гласи „Потврден процес без ГМО/ГЕ“. Ова тврдење не пренесува никакви детали за користените стандарди или следениот процес. Пријавите кои не се ГМО не се регулирани и секоја компанија може да каже „без ГМО“ без разлика дали поминува низ процесот со АМС или не.

Известувањето за проблемот создаде конфузија и лажен впечаток дека означувањето на ГМО пристигнало на национално ниво. Тоа, се разбира, не е точно. Потегот на USDA не треба да се меша во напорите на граѓаните за директна и трета страна верификација на производи без ГМО или етикетирање на кој било производ што содржи ГМО состојки. Ќе ги задржиме нашите очи на ова.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.