Важноста на добрата почва

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Имавме среќа што имавме наставник во средно училиште (кога средното училиште сè уште се нарекуваше „помалку средно“) кој кога предаваше американска историја посвети многу внимание на годините во садот за прашина од 1930-тите. Овој добар инструктор - само да можевме да се сетиме на неговото име! - не само што се разговараше за уништувањето на обработливо земјиште, миграцијата на раселените земјоделци од Тексас, Оклахома и другите држави, и огромните црни облаци што се тркалаа во градовите подалеку како Сент Луис, туку и за причините за катастрофата; не само сушата, туку и погрешните, неодржливи земјоделски практики што ги претворија некогаш зелените фарми и пасишта во она што денес би се нарекло област за еколошка катастрофа.

Живеевме во држава на фарма. Нашиот учител ја дефинираше нашата почва како ресурс и вреден. Тоа беше она што ја зголеми нашата храна и ја напојува нашата економија. Беше лесно да се заборави вредноста на нечистотијата додека поминувавме низ нашите животи. Нашиот учител се погрижи да знаеме колку е вредно.

Група неодамнешни вести за проектот на Геолошкиот институт на САД (PDF) започна во 2001 година, кој зема примероци од почвата од места низ округот во обид да се каталогизира и да разбереме дека самата земја под нашите нозе привлече ново внимание на нашата почва. Вистинското копање започна во 2007 година и траеше три години. На секои 600 квадратни милји земјиште беше земено едно место. Беа земени три примероци на секое место, на почетокотна површината и оди до длабочина од три метри. Иако земање примероци од место од 600 квадратни милји не изгледа толку сеопфатно, тоа резултираше со 5.000 примероци и најсеопфатен поглед на нечистотијата под нашите нозе досега.

Иако написот има тенденција да ја тривијализира студијата и користи за своите резултати - проверете ја калта на чизмата на осомничениот за убиство! — исто така ја посочува неговата употреба во подобри техники на земјоделство, мерење на ефектите од сушата и климатските промени, како и регионалната разлика во составот на почвата во однос на содржината на минерали и хемикалии, како и организмите кои ја оживуваат нашата почва. Статијата раскажува за професор по хемија на животната средина во Вирџинија, кој ги користел студиите за да ги спореди нивоата на органски јаглерод и азот, критични за растот на културите, на различни почви. Друг истражувач ги користи податоците за да го проучи ефектот на киселиот дожд врз шумите во Пенсилванија. Списокот продолжува.

Често му се обраќавме на важноста на почвата на органскиот градинар во Planet Natural . Тоа е клучот за сè кога расте - успешно ртење, енергичен раст, големи жетви, контрола на плевелот, штетниците и болестите. Овие непосредни придобивки зависат од работи кои не се нужно видливи сами по себе, како составот на хранливи материи и спроведување и задржување на водата. Откако ќе изградиме одлична почва во нашите градини, откако ќе научиме да ја одржуваме, сè друго доаѓаприродно.

Додека ние градинарите ја знаеме важноста на почвата, не ја знаат сите други. Како вода, ние имаме тенденција да ја земаме здраво за готово. Тоа често доведува до негова деградација. Повеќето познавање на нашите почви и нивната вредност ќе помогне во нивното зачувување и обновување. Мораме да сфатиме дека почвата на која стоиме, градиме и во која растеме е жива. Мора да ја разбереме улогата на почвата во зачувувањето на водата. Мора да сфатиме колку е лесно да се изгуби (PDF) и трошоците кога го правиме тоа. Треба да запомниме дека на крајот тоа е изворот на храната што ја јадеме.

Кога прскаме пестициди и хербициди на нашите дворови, нашите паркови и нашите обработливи површини, ги деградираме водата, воздухот и почвата. Огромната употреба на хемиски ѓубрива за да се одржуваат земјоделските површини продуктивни е исто како да се одржува жив пациент со помош во живот. Почвата со своите микроби (PDF) и ензимите на почвата мора да биде способна да се одржува без да додадеме хемикалии што им се потребни на растенијата за да создадат жетва. Ајде да направиме наша причина да ја третираме почвата насекаде - на нашите фарми, во нашите шуми и пасишта, во нашите дворови и јавни простори - како што го правиме тоа во нашите градини. Да го одржуваме здраво, природно. Да запомниме дека тоа е еден од нашите најважни ресурси, заедно со водата и воздухот што го дишеме, и да го третираме соодветно, со почит. Генерациите што доаѓаат, нашите деца, нивните деца и внуци ќе ни се заблагодарат.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.