Видови органски ѓубрива

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Ѓубривото за градината доаѓа од крави, овци, живина и коњи. Прилично само-објаснувачки. Ѓубривото е познато како „целосно“ ѓубриво; има многу органски материи, но има малку хранливи материи. Ѓубривото е највредно како органски амандмани и прекривки. Забелешка: Пазете се да не користите свежо ѓубриво како ѓубриво бидејќи може да ги изгори растенијата.

Крвниот оброк е исушена, прашкаста крв собрана од кланиците на добитокот. Тоа е толку богат извор на азот што градинарите треба да внимаваат да не претеруваат и да не ги изгорат корените на нивните растенија. Нанесете крвен оброк непосредно пред садењето за да го стимулирате растот на зелените листови.

Оброкот од коски е ситно мелена коска. Како нуспроизвод од кланици за животни, тој е одличен извор на калциум и содржи до 15% фосфат. Коскениот оброк промовира силни коренови системи и цветање. Често се користи кога се одгледуваат цвеќиња, луковици и овошни дрвја.

Гуано од лилјаци е заштитено со пештери од истекување, така што хранливите материи се зачувани. Богат е со растворлив азот, фосфор и елементи во трагови. Обично прашкаст, гуано од лилјаци може да се користи во секое време од годината како врвен прелив или разреден во чај и да се користи како листовиден спреј.

БЕСТСЕЛЕР!

Јамајкански (0- 10-0)

Горна облека околу растенијата за да се поттикне силен развој на коренот и цветот.

Ништо не е подобро за расцутени цвеќиња или зрели плодови од Sunleaves® Јамајкански лилјакГуано . Идеален за органско градинарство, најефективно се користи во зоната на коренот за да го зголеми развојот на цветот и коренот. Поправете ја вашата почва, користете ја како врвен прелив или создадете „органски чај“ и нанесете директно на корените на растенијата. Еколошкото собирање од вековните наоѓалишта на пештери.

Гуаното на морската птица од Јужна Америка е меѓу најдобрите во светот. Собран е од карпите на сушните морски острови, каде врнежите и распаѓањето се минимални. Како резултат на тоа, гуаното на морската птица е многу богато со азот, фосфор и други хранливи материи. Во Planet Natural , нудиме секаков вид на градинарски резерви, вклучително и гуано, кои обезбедуваат хранливи материи за растенијата во природна форма.

Ѓубриво за школки или оброк од школки е направен од смачкани коски или школки од рак или други школки. Тој е одличен извор на калциум покрај фосфор и многу минерали во трагови. Една од придобивките од ѓубривото за школки: содржи хитин кој го поттикнува растот на организмите кои ги инхибираат штетните нематоди од штетници. конзистентност на мали трошки. Овој камен во прав содржи над 30% фосфат и голем број на елементи во трагови. Камениот фосфат не истекува од почвата, останува непроменет додека не се навлезе од корените.

Зелениот пенд е железен калиум силикат кој на минералите во кои се појавува им дава зелена нијанса.Изваден од древниот нанос на школки од морското дно во Њу Џерси, Гринсенд е богат со железо, калиум и бројни микронутриенти.

Рибната емулзија е делумно распадната мешавина од ситно прашкаста риба. Може да мириса, иако се развиени некои дезодорирани верзии. Како и крвниот оброк, треба да се користи умерено за да не се изгорат корените на растенијата.

Ако сите тие се органски ѓубрива, веројатно се прашувате што е она што го прави неорганското ѓубриво. Неорганските ѓубрива се синтетички хемикалии.

Органски ѓубрива наспроти неоргански

Постојат предности и недостатоци на органските и неорганските ѓубрива. Главната придобивка од органските ѓубрива е тоа што тие делуваат бавно. Тие треба да се разложат од почвените организми за да се ослободат нивните хранливи материи и за тоа е потребно време. Бидејќи тие работат бавно, ништо не се троши. Тие се консумираат како што се ослободуваат, за разлика од хемиските ѓубрива, кои се ослободуваат веднаш во почвата.

ТОА Е ОРГАНСКО!

Органска риба & Морски алги (2-3-1)

Користете го на редовна основа за поголеми култури, зголемени шеќери и подобро цутење.

Кој знаеше дека зеленчукот сака риба? Neptune’s Harvest е најпродавано ѓубриво за риби и морски алги кое користи жетви од северноатлантскиот океан и добива одлични резултати од градинарите. Тие пријавуваат поголеми посеви, зголемени шеќери и подобро цутење. OMRI наведен за употребаво органското производство.

Органските ѓубрива носат некои други придобивки. Бидејќи содржат органски материјал, тие ја подобруваат структурата на почвата или нејзината „обработливост“. Почвата која е оплодена со органска материја е полесна за работа и дозволува повеќе воздух да дојде до корените на растенијата. Органскиот материјал, исто така, дозволува почвата да држи вода подолго. Конечно, додавањето на органски материи што се користат во вештачкото ѓубриво ја зголемува бактериската и габичната активност во почвата. Генерално, органското ѓубриво за градина не само што им помага на вашите растенија, туку ја подобрува и почвата.

Најголемата предност на органските ѓубрива е и нивната слабост. Бидејќи хранливите материи од органското ѓубриво полека се ослободуваат во почвата, тие не се веднаш достапни за растенијата. Ако има итна потреба од хранливи материи, можеби ќе сакате да размислите за течни ѓубрива или листовидени апликации.

Неорганските ѓубрива работат брзо, што може да биде благодет или зло во зависност од потребите на вашата градина. Друг недостаток на неорганското ѓубриво е тоа што прекумерното наводнување или дождот може да ги турка хемикалиите под корените каде што нема да направат ништо добро. Неорганските ѓубрива, бидејќи се толку богати, лесно можат да ги „изгорат“ корените или да создадат токсична концентрација на соли ако се претерано нанесени.

Иако органските ѓубрива носат многу придобивки, особено со текот на времето, растенијата често не знаат разликата. На вашето растение тиквички не му е грижа дали е азотхранењето доаѓа од куп компост или епрувета.

Правилна употреба

За да се обезбеди правилна употреба, прво дознајте кои се потребите на вашите растенија за хранливи материи. Ова се заснова на условите на почвата, претходните користени ѓубрива и видот на растенијата што ги одгледувате. Најдобар начин да дознаете што треба да додадете во почвата е да тестирате и одредите што има во вашата почва. Тестот на почвата може да чини некаде од 10 до 40 долари по примерок и треба да се прави на секои две до три години. (Секое време кога ќе наидете на проблеми е исто така добро време за повторно тестирање на почвата.) Во Planet Natural нудиме едноставен, но точен комплет за тестирање почва кој користи „компаратор на бои“ и систем за капсули за помалку од 20,00 долари .

Извештајот од тестот на почвата ќе прикаже наоди како што се pH е „нормална“, количината на железо е „соодветна“ и количината на калиум ниска. Тоа ќе вклучува препораки за хранливи материи за материјал што треба да се додаде. На пример, ако извештајот вели дека вашата почва има малку калиум, ќе препорача да додадете два килограми калиум на 1.000 квадратни стапки.

БРЗ & засилувач; ТОЧЕН

Комплет за тестирање почва

Ќе го цените овој лесен, брз и забавен начин за постигнување подобри резултати на растење.

Rapitest® почвен тест Комплетот располага со „споредувач на бои“ и систем за капсули кој е дизајниран за едноставност во употреба со точни резултати. Пробајте го! Тоа е брз и забавен начин за постигнување подобри резултатиод вашите градинарски напори! Секој комплет содржи 40 тестови (по 10 за pH, азот, фосфор и калиум).

Исто така, знајте го системот за означување на кој индустријата е стандардизирана. Секоја ознака ќе ги наведе N-P-K броевите и по тој редослед. N означува азот, P за фосфор и K за калиум. Органското ѓубриво генерално ќе има сооднос на NPK што се собира на помалку од 15 и без поединечен број поголем од тринаесет. Ако видите големи бројки на етикетата, шансите се дека е хемиско наместо органско. Ѓубривото „6-12-0“ содржи 6 проценти азот, 12 проценти фосфат и 0 проценти поташа. Торку фунта од овој материјал би содржи 6 килограми азот (100 x ,96), 12 фунти фосфат (11 x ,12) и без поташа.

Пониските бројки не значат ниска оценка. Во случај на органски ѓубрива тоа само значи дека хранливите материи не се веднаш достапни, туку полека се ослободуваат со текот на времето. Забелешка: Наше мислење е дека некои компании за ѓубрива користат високи стапки на NPK чисто за маркетинг цели. Филозофијата „повеќе мора да биде подобро“ е жива и добра во индустријата...но дали тревникот навистина бара ѓубриво што се состои од 60% азот?

Ѓубрива со линии на состојки кои вклучуваат зборови како амониум, муриат, уреа , нитрат, фосфор или суперфосфат обично се базирани на хемикалии наместо органски ѓубрива.

КористењеЃубрива

Какво ѓубриво и да купите, следете ги упатствата за примена, вклучително и колку да нанесете, кога и каде.

Кога користите органски ѓубрива, кои се главно материјали со бавно ослободување, времето на ѓубрење е не е толку критично како што е кога се користат хемиски ѓубрива со брзо ослободување. Планирајте да обработувате ѓубрива во градинарски кревети секоја пролет штом може да се обработи почвата. Високо продуктивните растенија, вклучително и зеленчукот, треба да имаат редовни месечни нанесувања на органски ѓубрива.

Правилната употреба на органски ѓубрива може да ви даде неверојатен род на зеленчук или цвеќе на што ќе им завидат и вашите соседи.

5>Препорачани категории на производи

Бавно ослободување (суво)

Овие суви хранливи материи со бавно ослободување се безбедни и лесни за употреба со долготрајни резултати.

Прикажи ги сите

Морска птица & засилувач; Лилјак Гуано

Цен извор на исхрана на растенијата, гуаните се идеални за плодни и цветни растенија.

Прикажи ги сите

Почетно ѓубриво

Нежни, ефективни формули кои се безбедни за млади садници и нежни трансплантации.

Прикажи ги сите

Храна за домашно растение

Охрабрете го бујниот раст и убавото цветање со нашиот голем избор.

Погледнете ги сите

Течни (растворлив)

Брзиот, ефикасен начин за негување на етаблираните растенија во саксии или во вашата градина!

Прикажи ги сите

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.