Внатрешни системи за компостирање (методи)

 • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Живеете во стан, но сепак сакате да ги чувате остатоците од вашата кујна надвор од депонијата? Компостирањето во затворен простор во вашата кујна или плакар го олеснува компостирањето во текот на целата година.

Во 2006 година, ние Американците компостиравме речиси 65% од отпадот од нашиот двор и над 50% од искористената хартија и картон, но само 2,6% од нашите остатоци од храна. Во моментов фрламе речиси 32 милиони тони храна и кујнски остатоци годишно. Поголемиот дел од него оди на депонии каде што произведува штетен гас метан и разни други еколошки проблеми.

Системите во затворен простор што го олеснуваат компостирањето на храната може да задржат милиони тони ѓубре надвор од депониите. Кујнските системи го прават компостирањето достапно за луѓето кои живеат во станови и преполни урбани средини, им го олеснуваат на луѓето кои не сакаат да се заглават низ снег или кал до купот компост во најстудените месеци од годината и го прават компостирањето достапно за луѓе кои можеби не се доволно добро или доволно силни за да се справат со купот компост на отворено.

Во Planet Natural имаме се што ви треба за претворање на кујнските остатоци - вклучувајќи месо, коски и млечни производи - во Додатоци за почва богати со хранливи материи без вообичаени неред и мириси, вклучително и атрактивни канти за собирање на отпадоците во кујната.

Тврдењето дека некој може да компостира во затворен простор сè уште може да ги подигне веѓите или да предизвика потсмев во некои кругови, но се зголемува бројот на луѓеправење. Повеќето практикуваат вермикомпостирање — компостирање на црви — стануваат како што Мери Апелхоф, кралицата на вермикомпостирањето, го нарече „работници на црви“. Овој метод вклучува хранење на црви со остатоци од зеленчук кои се чуваат во посебна корпа што може да седи на мала маса. Нивниот отпад, или кастинг, се меѓу најбогатите и најценетите измени на почвата.

Многу помал број луѓе се запознаени со компостирањето Бокаши кое, како и вермикомпостирањето може да се направи во затворени простории, но за кое е потребно малку од специјална опрема — херметички кофа за бокаши и малку материјал за инокулација, кој може да се купи, да се направи со стартер купен во продавница или целосно да се направи од нула.

Многу неодамна беше развиена сосема нова технологија: топли компостери во затворен простор. За традиционалните градинари, ова е речиси контрадикторност во смисла: топлото компостирање значи куп што е преголем за да се управува во затворен простор. Новите компостери не се со големина на традиционален куп (фала богу) и не можат да се справат со таа количина на материјал; како Бокаши и вермикомпостирањето, тие се првенствено дизајнирани за отстранување на кујнскиот отпад. И покрај нивната мала големина (20″x20″x12″), тие можат да обработуваат 120 фунти отпад месечно, колку што произведуваат повеќето семејства од пет членови.

Неколку компании ги произведуваат овие, но таму каде што трошоците за Panasonic се ближат до 900 долари, NatureMill ULTRA чини помалку од половина од тоа (околу 400 долари), аМЕТРО пак сто долари помалку. Се чини дека ULTRA првенствено се разликува по тоа што е поцврста верзија на METRO, со тригодишна, а не една година гаранција. Тие бараат моќност, но многу помалку од другите на пазарот, или отколку што може да очекувате: околу десет вати. Моќта придвижува мал вентилатор кој гарантира дека компостот останува аеробен, но самата топлина на компостирање се користи за извршување на некои од функциите.

Поврзани прашања

 • Кои производи да се компостираат

  Здраво,

  Ќе можете да ги набавите сите суштински елементи за да создадете голем куп компост без да барате премногу далеку! Сè додека соодносот на јаглерод-азот е оптимален (25-30:1), вашиот куп компост ќе се распаѓа правилно. Еве неколку списоци на прифатливи додатоци:

  Материјал богат со јаглерод „Браунс“

  Картон (без бои)

  Стебленца од пченка

  Отпад од овошје

  Лисја

  Весник

  Трсет Мос

  Пашина од пила

  Стебла и засилувач; гранчиња

  Слама

  Материјал богат со азот „Зелени“

  Луцерка/Детелина/Сено

  Алги

  Талог од кафе

  Отпад од кујнска храна

  Отпад од градината

  Израчи од трева

  Израчи од жива ограда

  ѓубриво

  остатоци од зеленчук

  Пилеви (кои НЕ се засеале)

  ​Работи што треба да се избегнуваат

  Меса

  Коски

  Масти/масла/масти

  ​Заболен растителен материјал

  Обоенхартија

  Јаглен/јаглен

  Отпад од мачки/кучиња

  Ѓубриво од месојадни животни

  Кромид

  Лук

  Кора од цитрус

  Што се однесува до листовите од рододендрон и зеленика, дефинитивно можете да ги ставите во вашиот куп компост. Сепак, добра идеја е навистина да ги исецкате или исечкате, бидејќи им треба многу подолго време да се распаднат поради нивната фиброзна и восочна шминка. Навистина зависи од тоа колку брзо се обидувате да создадете употреблив компост. Можеби е добра идеја да имате посебен куп во кој ќе ги вклучите тие лисја и друг куп што не го правите. На тој начин можете да имате купче за кое знаете дека брзо ќе се распадне во градинарски добрини и ќе имате уште еден подготвен за употреба подоцна. Среќно!

Препорачани производи

Can O Worms Bin

Брз, без мирис и вселенски ефикасен начин за рециклирање остатоци и лупења - - во текот на годината!

Црвени црви за вртење

Црвените мрдачи ( Eisenia foetida ) го претвораат отпадот од храна во одливки богати со хранливи материи.

Кит за кофа Бокаши

БЕЗ вртење! Користи корисни бактерии за брзо ферментирање на остатоците од масата.

Бокаши Бран

Оваа универзална почетна мешавина (активатор) е инокулирана со корисни микроби.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.