Заеднички проблеми со тревникот и решенија

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Голем број проблеми со тревникот (инсекти, плевел, болести) можат да направат хаос низ вашиот двор. Ги идентификуваме овде и набројуваме органски решенија за нивна контрола.

Проблеми со тревникот: Општи упатства

Принципите што ја водат органската контрола на штетниците се едноставни: обидете се да го направите тревникот непривлечен за штетниците и привлечен на корисни растенија, животни и инсекти. Прекрасни идеи; дилемата е како да ги спроведеме во пракса без да се вратиме на училиште четири години за комбинирана диплома по наука за почвата и ентомологија.

За среќа тоа нема да биде потребно. Наједноставниот начин да се контролираат проблемите со тревникот и пејзажот од секаков вид (инсекти, плевел, габи) е да се одгледува здрав тревник. Можеби звучи премногу лесно, но тоа е вистина. Никогаш нема да ги елиминирате сите штетни плевели и бактерии и инсекти од вашиот тревник, како што ќе ги елиминирате СИТЕ бактерии кои носат болести од вашиот дом. Целта е вие ​​и вашиот двор да бидете доволно здрави, така што оние што се наоколу не можат да разболат ниту еден од вас.

Затоа, не им давајте можност на штетниците. Погрижете се вашиот тревник да е правилно напоен и тревата да ви расте во добра, здрава почва. Изберете трева што добро ќе расте во вашата клима - само тоа ќе го направи вашиот тревник поотпорен на штетници отколку да се обидувате да одгледувате сорта гладна за вода во област каде што е гладна вода, како што се делови од Аризона, Ново Мексико или Невада.

Имате грешки? Во Planet Natural ниесериозен проблем со грб и јапонски бубачки. Тоа е негативната страна. На горната страна, штом спорите ќе се воспостават во вашиот тревник, таа продолжува да работи петнаесет или повеќе години.

Важно е да се користи млечна спора кон крајот на летото или есента, кога грмушките активно се хранат во почвата тоа е сè уште на околу 70 ° F. Топлата почва е неопходна за развој на млечни спори; кога температурите на почвата паѓаат под 60°F, нештата нема да се шират толку брзо. Уште едно предупредување: ако ги уништите сите зрнца на бубачки со некој друг инсектицид, спорите нема да се размножуваат и нема да ја достигнат критичната концентрација за ефективна контрола.

За повеќе информации, погледнете го многу темелен, читлив „Прирачник за сопственици на домови“ на USDA за управување со јапонската буба (PDF). Вклучува фотографии од сите фази од животниот циклус на бубачките, плус информации за тоа како да ги заробите и да се борите со нив.

Chinch Bugs

Најден во текот на Соединетите Американски Држави и јужна Канада, чинч бубачките се ситни инсекти (долги 4 мм колку возрасните, помалку од 1/8 инчи) кои се хранат со тревниците во текот на нивниот животен циклус во седум фази (јајце, 5 фази на нимфа, возрасен). Тие всушност најлесно се забележуваат во двете најрани фази, бидејќи и јајцата и првата фаза на нимфата се црвени. Неправилните суви или кафени дамки на тревникот може да укажуваат на наезда. Бубачките, кои живеат во слама, напредуваат во суви услови.

Уште најсеопфатната дискусија за чинч бубачкитеВидов дека е информативниот лист дизајниран и одржуван од Пол Хелер, професор по ентомологија на Државниот универзитет во Пенсилванија. Неговата страница „Chinch Bugs in Home Lawns (PDF)“ го води опколениот сопственик на тревникот низ дијагностичкиот процес, а потоа нуди низа нехемиски и хемиски опции за контрола.

Идентификација: Побарајте ги црвените точки што укажуваат на јајца или на првата фаза на ларви на бубачката. Можете исто така да ги исечете двата краја од конзервата за кафе (или нешто со слична големина) и да ја турнете во почвата во област каде што се сомневате дека има бубачки. Кога ќе ја добиете конзервата потоната неколку инчи, наполнете ја со вода. chinch bugs, доколку ги има, ќе лебдат до врвот.

ТОА Е ОРГАНСКО!

Дијатомејска земја

Содржи дијатомејска земја, фин прав направен од ситни фосилизирани алги -како растенија.

Убива инсекти БРЗО! Побезбедна ® дијатомејска земја е направена од фосилизирани остатоци од ситни суштества слични на слатководни алги наречени дијатоми. Благ абразив, убива инсекти во рок од 48 часа од контакт... внатре или надвор! OMRI е наведен за употреба во органско производство.

Контрола: Patriquin идентификува (и детали) три нивоа на контрола: акутна , културна и редизајн .

За акутна (непосредна, краткорочна) контрола, Канаѓаните се сведени на физички контроли како што се повеќе наводнување (бубачките претпочитаат суви услови) и отстранување на бубачките со правосмукалканивните тревници. Ако ја видите вашата соседка надвор на тревникот како држи Shop-Vac на самата трева, таа не го изгубила умот; таа е по шинч бубачките.

Патрикин веројатно би се оспорил со мојот тон овде; тој го цитира Дејвид Слабоцки, надзорник на Одделот за паркови во Волфвил, град на заливот Фанди на околу стотина километри (62 милји) северозападно од Халифакс, главниот град на Нова Шкотска. Слабоцки користи Shop-Vacs во градските паркови за да ги контролира бубачките и тврди дека ако ги фати доволно рано, техниката функционира совршено.

Целосниот вакуумски третман е трикратен:

  1. Разете енергично околу погодената област и кон средината од неа. Ова ја уништува сламата во која живеат бубачките и го ограничува ширењето на штетниците, доколку некој го преживее третманот.
  2. Вакумирајте ги и натрупаните и заразените области.
  3. Вода длабоко.

САД Граѓаните, иако се слободни да користат правосмукалки на тревниците, можат исто така да распоредат комплексна низа алатки, почнувајќи од дијатомејска земја до инсектициден сапун и есенцијални масла, како што е рузмарин.

За културна контрола на бубачките, Патрикин препорачува да се следат сите признати методи за подобрување на здравјето на тревникот (високо косење, оставање искосени исечоци, намалување на ѓубривата со брзо ослободување) дискутирани на оваа веб-страница. Отстранувањето на слама во есен е особено важно, бидејќисе размножуваат и презимуваат во слојот од слама. Овие тактики, кои го елиминираат опкружувањето во кое се развиваат бубачките, исто така го „намалуваат стресот на водата со намалување на побарувачката за вода“, критичен, но деликатен чин за балансирање бидејќи од една страна „стресот на водата е единствениот најзначаен фактор што предизвикува тревниците да бидат подложни да се намали штетата од бубачки“, додека од друга страна водата е се поретко и повредно ресурс. (Цитати од Patriquin, страницата цитирана погоре.)

Последното ниво на контрола на Patriquin, редизајнирање, опфаќа сè, од пресадување тревници со детелина, што ги прави поотпорни на штетници, до повторно засадување особено суви точки склони кон грмушки, цвеќиња и покривки отпорни на суша.

Веб-црви

Треновите црви се ларвален стадиум на тен или молец со боја на бивша боја. еден од најдобрите показатели за наезда. Молците, кои седат надвор од жештината на денот, често може да се видат како летаат во карактеристична цик-цак шема неколку метри над тревата во самрак и зори. Јајцата што ги испуштаат се изведуваат во црвите кои предизвикуваат штета, сечат тревни лопатки речиси на ниво на земјата и ги проголтуваат во тунелите со свиленкаста мрежа што ги градат во сламата.

Идентификација: Џеф и Лиз Бол препорачуваат да се подготви раствор од 2 супени лажици нормален течен детергент во галон вода и да се прелие на претходно обележан квадрат одтревник, 2 стапки на 2 стапки. Ако вашиот сламен слој е дебел, предупредуваат тие, еден галон можеби не е доволен, бидејќи слојот мора да биде заситен со вода со сапуница за да се исфрлат црвите. Вообичаено, иритацијата ги принудува да излезат на површина во рок од десет минути.

Контрола: Како бубачките, веб-црвите живеат во слама, така што најдобрата долгорочна контрола е да се отстранат и да се отстранат - тоа темелно. Меѓутоа, ако вашиот слој од слама е доволно дебел за да биде проблем, неговото отстранување во средината на летото може прекумерно да ја стресе тревата, бидејќи е невозможно да се отстрани сламата без да се искине одредена количина трева. Можеби ќе треба да почекате.

ЛУЃЕ & БЕЗБЕДНИ МИЛЕНИЦИ!

Bt kurstaki (Bt-k)

Најефективниот најмалку токсичен производ достапен за гасеници што јадат лисја.

Почвени бактерии кои природно се појавуваат, Bt kurstaki ( Bacillus thuringiensis) , е идеален за контролирање на веб-црви во тревниците. Многу ефикасен, но НЕМА да им наштети на луѓето, миленичињата, птиците, пчелите, дождовните црви или корисни инсекти. OMRI е наведен за употреба во органско производство.

Додека чекате да се преврти сезоната за контрола на слама, можете да ширите корисни нематоди (види погоре) или можете да прскате инсектициден сапун или Bacillus Thuringiensis (BT), бактерија која ја врши својата валкана работа на гасеници. Сите овие ќе ги убијат црвите, но ниту еден не го зазема местото на долгорочната културна контрола, што значи отстранувањеслама.

Кртови & засилувач; Копачи

Како што беше споменато погоре, повеќето мали цицачи кои толку лукаво тунелираат под вашиот тревник се по грабеж. Искоренете ги грмушките, а цицачите ќе одат на друго место за да се хранат.

Бидејќи крт може да го уништи вашиот тревник преку ноќ, тоа значи дека за да останете пред нив, мора да останете пред нивниот извор на храна, крупните. Ако сте на врвот на ситуацијата со ѓубре, така да се каже, веројатно нема да имате проблем со бенки или други копачи. Меѓутоа, ако грмушките имаат предност, може да закачите и шиндра, ОТВОРЕНО ЗА РУЧЕК; КРТКИ ДОБРЕДОЈДЕНИ. Научете докажани, органски техники за елиминација на бенки од вашиот двор тука.

Контрола на плевелите

Овој дел ги обработува најдобрите органски методи за справување со специфични плевели. За дискусија за поопшти стратегии за плевене - како да се справите со лошите делови од плевел, на пример - и список со алатки за плевене, видете Weeds, на страницата на Долгорочна рехабилитација на тревникот.

Ако сте Ако погледнавте во списокот со плевел што е прикажан овде, веќе сте свесни дека тој е далеку, далеку од комплетен. Избрав неколку од најчестите (глуварчиња) и одвратните (куџу, блиндвид), но изоставив бројни подеднакво заслужни кандидати (отровниот бршлен и ползавецот Вирџинија, за да именувам два). Речиси секогаш постои органска алтернатива на пестицидите, иако може да биде потребно извесно копање за да се откопа и одредена упорност за да се стави вопрактикувајте.

Black Medic ( Medicago lupulina )

Овој жолтоцветен член од семејството на детелина има помали листови од белите и виолетова (јагода) сорти и расте ниско до земјата, често во набиена почва каде тревата не успева. Има еден корен, и за разлика од „вистинските“ детелини, нема столони (надземни тркачи), така што не формира густи душеци како што прават тие растенија. Како и нејзините далечни роднини детелина, добива азот од воздухот и го „поправа“ во почвата, со што го прави достапен за другите растенија.

Контрола: Црниот лекар може да биде убиен со број на различни органски хербициди, иако може да бидат потребни повеќе од една апликација ако коренот на чешмата е невообичаено долг. Истиот корен заедно со отсуството на столони го прават прилично лесно (и задоволувачко) влечењето кога почвата е влажна. Сепак, неговото убивање е само првиот чекор.

WEED & ХРАНА

Органска трева & засилувач; Feed

Користете го за да спречите рак, глуварчиња и повеќе! Пелетирано за лесно нанесување.

Целосно природна органска трева и добиточна храна за употреба на тревниците. Добиено од оброк од пченкарен глутен, брашно од коски и калиум сулфат, Concern® Weed Prevention Plus (8-2-4) обезбедува брзо зеленило и нема да изгори. Спречува рак на трева, глуварчиња и многу други вообичаени плевели. Секоја кеса од 25 фунти покрива 1500 квадратни стапки.

Бидејќи оваа трева успева во цврсто набиени почвикаде тревата се бори, олабавувањето на почвата е најважниот чекор за долгорочна контрола. Инаку, дури и да го убиеш оваа година, веројатно ќе се врати. Аерирањето ќе го олесни набивањето, давајќи и на тревата шанса да се натпреварува. Глутенот од пченка, распространет наесен како хербицид што се појави пред да се појави, исто така може да биде моќна алатка, бидејќи црниот лек речиси секогаш е годишник што никнува есен.

Ако проблемот се појави на работ или патека каде што се набива е факт на животот, тревата можеби не е најдобрата покривка таму. Друго растение може полесно да ги толерира условите на почвата отколку тревата. Откако ќе се воспостави новото засадување, ќе се натпреварува поуспешно со црниот лекар отколку со тревата, и ќе помогне да се контролира плевелот.

Детелина, бела ( Trifolium repens ) и Јагода ( Trifolium fragiferum )

Детелината не се сметаше за плевел сè до некаде во 1950-тите, кога прочистувањето на тревникот Американа го достигна својот Зенит, а компанија за грижа за тревниците разви производ за хранење на плевелите и храната дизајниран да ги убива широколисните плевели како глуварчето и хлебните. Бидејќи убила и детелина, детелината одеднаш била прогласена за трева. Пред тоа, делумно беше ценет поради неговите цветови и делумно затоа што зема азот од воздухот и го фиксира во почвата, со што ја оплодува тревата.

Контрола: Во густ тревник , детелината може да се појави едноставно како добро интегриран делод смесата. Меѓутоа, во редок тревник, може да формира дебела подлога од надземни столони што го истиснуваат другиот раст. Додека овие густо вкоренети јазли на детелина може да биде тешко да се искорнат, столоните исто така му даваат на градинарското гребло нешто за фаќање и влечење. Освен ако немате намера целосно да ја забраните детелината, можеби е доволно да ја раскинете подлогата од испреплетени столони, искорнувајќи некои од растенијата како што правите, а потоа пресадете ја со трева за да се намали густината на фластерот.

<. 0>Во топол ден без ветар, закрпи од детелина може да се испрскаат и со органски хербицид, кој ќе го убие зеленилото. Длабоките корени веројатно ќе испратат нови пука, затоа проверете ја областа за нов раст за неколку недели.

Лазечки ѕвонче ( Campanula rapunculoides )

Различно познат како рампион, рапион или ровер ѕвоноцвет, како и по името погоре, оваа туберозна трева постепено може да го заземе и да доминира во речиси секој простор напаѓа. Воведен од Европа и Азија како украсен цвет, тој е прогласен за штетен или инвазивен плевел во неколку држави и провинции, но сепак може да се купи онлајн. Невнимателните може да го сметаат за посакуван додаток во нивните градини бидејќи ќе толерира слаба осветленост и лоша почва, создавајќи на крајот на летото или почетокот на есента измамнички прекрасен висок шип, реси од едната страна со сини или виолетови цветови.

Оваа подмолна плевел можебезбедно да учествувате во активностите во градината само ако е строго ограничено. Заробена помеѓу ѕид од куќа и цементен тротоар широк најмалку два метри, може да се толерира. Ако патеката е потесна, извонредните корени, смели како ѕвездениот брод на капетан Кирк Ентерпрајз и слично посветени да одат таму каде што никој претходно не отишол, ќе патуваат под прошетката и ќе се појават на далечната страна. Ако патеката е направена од тули или камења, овој плевел ќе се вметне меѓу нив.

Ѕвончето може да биде тешко да се препознае, прво затоа што неговите лисја од раната сезона имаат изразена сличност со лисјата од виолетова боја, и второ затоа што листовите на стеблата на цветот малку наликуваат на првите листови, бидејќи се далеку подолги и позашилени. Штом ќе процвета, лесно е да се забележи, но во тревник каде што никогаш не е висок повеќе од три инчи, може да се крие со години, да се шири цело време. 13>AllDown

А БЕЗБЕДНА алтернатива на RoundUp® на која и веруваат градовите и општините.

Еве го вашето најдобро оружје во Војната против плевелот. AllDown® органски хербицид - 23% оцет за уништување на плевелите, плус лимонска киселина - е производ по кој треба да посегнете кога сте во искушение да се откажете или да прибегнете кон хемикалии. Создаден со органски одобрени состојки, овој ефикасен спреј е тестиран против познатите производи со одлични резултати.

Доколку се сомневате дека се лази.нудат голем избор на органски решенија за контрола на штетници кои се гарантирани БЕЗБЕДНИ и ефективни. Исто така, посетете го нашиот Решавач на проблеми со штетници за слики од штетници, описи и комплетна листа на лекови погодни за земјата.

Одржувањето здрав тревник прави огромна сума само по себе за привлекување корисни организми и задржување штетните во чек. Здравиот органски тревник ги поттикнува дождовните црви, микроорганизмите, пеперутките и врвките, бубамарите и другите инсекти кои јадат штетници од тревникот и градината. Дебелиот тревник нема многу простори во кои плевелот може да се формира, и генерално е способен да ги спречи навлегувањата од габите кои секогаш постојат во почвата - исто како што здрава личност не настинува секоја недела во годината , иако вирусите кои предизвикуваат настинка се секогаш наоколу.

Ако вашиот тревник навистина добие некој вид на наезда или болест, размислете што е тоа и зошто го смета вашиот двор толку убаво место за дружење. Повторените посети од бенки или други суштества кои тунелираат сугерираат дека тие наоѓаат многу грмушки во вашата трева. Тие сигурно јадат нешто; инаку не би се мачеле да дојдат. Ослободете се од бемките, а бенките ќе одат на друго место.

За жал, самите бенки не се сметаат за остварлива алатка за управување со крупните и штом ќе ги ослободите бенките, сè уште имате крупни со кои треба да се справите . Овие кратки, дебели, бели работи кои личат на црвиѕвонче, единствениот тест за почетник е да го ископа. Виолетова ќе има грутка корени; ѕвончето ќе има тенок бел или нишки корен во боја на слонова коска. Кај младо, индивидуално растение, тоа ќе биде неговиот единствен корен, но ако оваа мала грутка лисја што ја држите припаѓа на колонија, тогаш коренот ќе биде поврзан со корен во облик на морков, но обоен како пашканат. Како и двете, може да се јаде, како и листовите.

Контрола: Нема лесен начин да се справите со ѕвончето. Корените, кои можат да достигнат големина на големи моркови, складираат толку многу храна што растението може да се регенерира дури и по повторени напади со конвенционални хемиски хербициди, иако може да произведе постепено деформирано зеленило.

Постојано кубење или прскање : Иако убивањето на лисјата не ги допира или оштетува корените, тоа ги стресува и кога се повторува доволно често, ќе ги убие. Ако имате мала фластера со која треба да се борите и многу трпение, продолжете да влечете лисја или да ги прскате со органски хербицид секогаш кога ќе ги видите, и на крајот коренот ќе се исцрпи и ќе умре. Ова може да потрае неколку сезони, но тоа ќе се случи.

Ископување на нив : Ако имате голема лепенка во вашиот тревник, единствениот начин сигурно да го отстраните е со нивно ископување, корен и сè. Уловот - се разбира дека има улов - е дека секој најмал фрагмент од корен е оставен зад себе,дали дел од корените слични на конец или парче корен од чешма, ќе регенерира цело растение. Ова е доста подвиг, биолошки гледано. Бидејќи е речиси невозможно да се избегне оставање барем еден или два фрагменти зад себе, копањето е обично проект со повеќе сезони - но станува полесно (многу полесно) секоја сезона.

Крипа од плевел : Ако вашиот лепенка се наоѓа на местото каде што можете да живеете без трева, најлесно е да го задушите така што ќе го покриете со крпа од плевел и ќе го засадите. Од суштинско значење е крпата да се протега многу подалеку од границите на фластерот, или листовите едноставно ќе излезат на работ на ткаенината и ќе полетаат од таму. Најдобро е, затоа, да ја проширите ткаенината од плевелот пет метри подалеку од работ на фластерот или да поминете еден или два часа ископувајќи ги најлошите клубени околу рабовите, за да го забавите, бидејќи ќе покриете областа, не треба да се грижите дали ќе оставите парчиња корен зад себе.

Откако ќе го подготвите местото, легнете ја ткаенината за трева и покријте ја со привлечна прекривка како кора или натрупајте свежа , нечистотија без плевел над неа и засадете растенија со ниски, плитки корени. Дрвјата или грмушките засадени одозгора ќе испратат корени низ крпата, а ѕвончето ќе ги најде тие празнини и ќе никне покрај стеблата, така што помалите повеќегодишни растенија најдобро функционираат. За поцелосен опис на конвертирање на лепенка за трева во градина, кликнетеовде.

Лешени од светлина и лисја, корените ќе умрат - по една до три години. Дебел слој весник (12-15 листови, со преклопување од шест инчи помеѓу соседните комплети) ќе го забрза овој процес. на теренот) ( Glechoma hederacea )

Претставник на семејството нане, ова повеќегодишно растение со мали лисја, гушкајќи се со земја, се шири и корени низ ризоми, понекогаш пробивајќи низ тревници и натпреварување (успешно) со трева. Иако може да обезбеди прекрасно покривање на земјата, неговите жилави, инвазивни тенденции го направија речиси универзално непожелен и генерално се третира како инвазивен плевел. Градинарски блогови и сајтови за совети исто така сведочат за тешкотијата да се искорени ова растение од тревниците.

Контрола: Некои неодамнешни експерименти покажаа дека користењето боракс може да биде ефикасно против притаен Чарли, но други (U Вашингтон, Ајова) ги оспоруваат тие резултати. Боракс содржи микро-хранлива состојка бор, и како што вели Дејвид Лунсфорд, техничар за хортикултура од Универзитетот во Минесота, „во минимални вишок количини, борот има токсичен ефект врз притаен Чарли“. За жал, во само малку помали вишок количини, исто така е токсичен за тревата. Со други зборови, постои само многу тенка граница помеѓу труењето на тревата и вадењето на тревникот со него. Понатаму, бидејќи борот се акумулираво почвата наместо да се деградира или исцеди, повторените апликации може да ја направат почвата стерилна. Без трева, без ништо.

ЗАБЕЛЕШКА: Најмалку уште едно неповрзано растение, Lysimachia nummularia , кое доаѓа и во зелена (L.) и во златна (Aurea) сорти, се нарекува и притаен Џени.

Глуварчиња ( Taraxacum officinale )

Всушност има голем број на видови глуварчиња и слични на глуварчињата, толку многу дека пребарувањето за „глуварче“ во Базата на податоци за растенијата USDA покажува листа од над 60 ставки. Најмалку двајца слични можат да го најдат својот пат во северноамериканските тревници (исто така градини, покрај патишта, прозорски кутии, нели). Прво постои верзијата што цвета есен ( Leontodon autumnalis ) позната, не е изненадувачки, како есенско глуварче (или јастреб), а потоа постои Hypochaeris radicata , лажно глуварче, познат како мачкино уво или мачкино уво .

Растението за кое повеќето од нас зборуваат кога велиме „глуварче“ е Taraxacum officinale чие име, интересно, значи „официјален лек за нарушувања“. Сите делови од глуварчето (лисја, цвеќиња, корен) се јадат, а бројни рецепти за глуварче се достапни во книги и на интернет. Меѓутоа, ако го јадете, почнете со мали количини, бидејќи некои луѓе имаат алергиски реакции на големи дози. (Лисјата и корените на двата погоре споменати изгледи се исто така за јадење, но други слични растенија не се. Бидете сигурни дека знаете штоси имаш работа!) Листовите од глуварче содржат витамини А и Ц, бета каротен, калциум и железо; Цветовите обезбедуваат витамин А и влакна, а корените може да се варат, пржат или сушат, а потоа да се мелат во замена за кафе. Медицинската употреба на корените и лисјата има многу.

Иако глуварчињата апсорбираат повеќе од нивниот соодветен дел од хранливи материи во тревникот, нивните длабоки корени помагаат да се проветрува глинената почва, а нивните цвеќиња привлекуваат и хранат бубамари, една од најкорисните инсекти за градина. Значи, ако не успеете да ги ископате сите, барем можете да знаете дека прават добро. Компостирањето на оние што ги ископувате ќе ги врати сите тие хранливи материи во вашата почва. За да се осигурате дека цвеќињата не созреваат или дека зрелите не можат да 'ртат, ископајте ги во центарот на купот или само бидете сигурни дека се добро покриени и влажни.

И покрај нивните многубројни намени , за многу северноамерикански градинари глуварчето е јавен непријател број 1 (или барем во првите десет) и повеќето сопственици сакаат рецепти не за јадење, туку за искоренување.

Контрола: Вие може да го направи вашиот тревник помалку привлечен за глуварчињата на неколку начини. Тие сакаат алкална почва, додека тревата претпочита малку кисела почва, па можете да ги обесхрабрите со намалување на pH вредноста. (Додајте сулфур. Видете Измените на почвата во Долгорочна рехабилитација на тревникот). Атесно истрижениот тревник дозволува кругот на лисјата на глуварчето да се шири широко над тревата околу него, собирајќи го сето сонце што му треба и сака; долгата, густа трева ги присилува листовите нагоре, изгладнувајќи ги од светлина и осигурувајќи дека ќе се исечат накратко кога ќе косите.

ГАРАНТИРАНО ЗАСЕКОГАШ!

Ракетен плевел

Се ослободува од несаканата вегетација -- корените и сето тоа -- и е лесно на грб.

Како што се гледа на The Today Show, 14 април 2008 година. Значајното дејство на Yard Butler® Rocket Weeder ги вади дури и најголемите, најтешките плевел, коренот и сето тоа без да го оштети околниот тревник. Се одликува со ергономска рачка и лесен ејектор - ги одржува вашите раце чисти.

Не дозволувајте глуварчињата да се засеат. Косете пред да созреат цвеќињата за да спречите никнување на нови растенија. Опрашуваните цвеќиња може сè уште да се засадат дури и откако ќе се исечат од растението, така што колку порано ги добиете, толку подобро.

Старото мирување, копањето, понекогаш изгледа дека нема никакво влијание затоа што, да , глуварчето навистина повторно ќе никне ако некој од корените остане во почвата. Тој голем корен чува доволно енергија за да испрати неколку кругови нова вегетација. Меѓутоа, ако постојано ги свиткате листовите, ќе го спречите растението да ја изврши фотосинтезата што го надополнува коренот. Продолжете да ги влечете листовите - и уште подобро, листовите плус колку што можете повеќе од коренот - и ќе исцрпитеосновниот корен. Глуварчето ќе умре.

Само оцет или кој било органски хербицид ќе го збрчкаат зеленилото на глуварчето за неколку часа на топол ден. Овие не се системски хербициди (тие не се пренесуваат преку системот на растението во корените), така што коренот навистина ќе никне нови лисја. Сепак, повторените апликации на крајот ќе ги исцрпат резервите на коренот, убивајќи го растението.

Field Bindweed ( Convolvulus arvensis )

Познато низ западот како еден од најлошите плевел со кој може да се соочи земјоделецот, плевелот обично се лепи за нивите. Ако навистина се појави во тревникот, на несреќниот сопственик на домот му претставува многу исти проблеми како и Creeping Bellflower. Како ѕвончето, тревата има длабок, обемен корен систем кој може да се регенерира дури и од мал фрагмент. Bindweed нема корени, но го надополнува тоа со тоа што се протега толку длабоко во почвата - до 20 стапки - што тротоарот што може да го ограничи ѕвончето е бескорисен против тревата.

Член на утро- славното семејство, полската трева има убави цвеќиња во форма на ѕвонче типични за тоа семејство, секогаш во бела, бледо розова или комбинација. Цветовите се мали, но ефективни, листовите во облик на срце. Како што кажува неговото име, тоа е винова лоза која може и ќе се искачи на сè, но сепак лесно се прилагодува на животот на тревникот, едноставно ширејќи се хоризонтално наместо вертикално. Повторно како ѕвончето, биндвидот ежилав, и секој напад против него мора да се смета за повеќегодишен проект.

Контрола: Ископајте млади растенија : Навистина младите растенија лесно се влечат и ќе да не порасне повторно, па ако живеете во област каде што се појавува трева во градините, вреди да се научи како изгледаат садниците.

Кубење цвеќе : Иако плевелот се шири првенствено преку ширење на коренот , повремено никнува од семиња, како што сведочат садниците. Кубењето на цвеќето ќе го спречи формирањето на семиња, но тоа треба да се прави секој ден, бидејќи цветовите траат само 24 часа.

Засенчете го : со оглед на тоа што тревата претпочита сонце, сенката ќе предизвика стрес тоа. Земјоделците известија за одреден успех во контролирањето на тревата на полињата со пченка, едноставно преку сенка.

Култивирање : Голем број на локации препорачуваат одгледување (копање со мотика или некој еквивалент). Како и секој друг метод кој постојано го подвлекува растението и му ја ускратува можноста да изврши фотосинтеза, ова на крајот ќе го убие растението - но како и сите други такви методи, мора да се одржува немилосрдно неколку години. Во спротивно, сè што постигнува е да ги раскине корените, создавајќи нови растенија.

Мулчирање : Некои власти известуваат дека покривањето на фластер со црна пластика неколку топли недели во лето ќе го убие, но овие извештаи се неубедливи. Сите се согласуваат, сепак, дека ако е лишена од светлина за неколкусезони, ќе умре. Проблемот е што не можете да ја користите земјата додека е покриена со црна пластика.

Nutsedge, Purple ( Cyperus rotundus ) и Yellow ( C. esculentus )

Виолетовото оревче е прогласено за еден од најлошите плевел во светот, откако нападна над педесет култури во околу деведесет земји во светот. Иако виолетовото и жолтото оревче се различни видови, тие предизвикуваат слични проблеми во тревникот и реагираат на слични органски контроли.

Моревите се навистина острици, а не треви, така што тие имаат тенденција да растат во влажни, тешки почви, иако тие покажуваат изразена предност за сончеви локации во однос на осојничавите. Нивните лисја, триаголен во пресек, растат од основата на растението во групи од по три, а нивните љубопитно резервни цветови, жолти или виолетови-кафени во зависност од видот, речиси наликуваат на глави на семиња повеќе отколку на цвеќиња. Она што ја запечатува идентификацијата на оревот е постоењето на клубени со дијаметар до половина инч на ризомите. Новите растенија започнуваат исклучиво од овие клубени (погрешно наречени „ореви“), кои растат само на краевите на ризомите за жолто оревче, но по ризомите за виолетово оревче. По зимскиот мирување, клубените почнуваат да произведуваат ново зеленило на околу 43°F за жолто оревче, но не до речиси 60°F за виолетова.

КОНЦЕНТРАНТНА ФОРМУЛА

Scythe Herbicide (2,5 Галон)

А не-селективна формула по никнење за СИТЕ несакана вегетација.

Видливи ефекти за неколку часа! Scythe Herbicide е неселективна контрола на плевелот за треви и широколисни плевели. Формулиран е да дава резултати со брзо дејство на долг список на плевел и треви, како и на повеќето мовови и лишаи.

Контрола: Рачно плевење : како со сите особено упорни плевели, раната идентификација и акција ја прават контролата многу полесна и поверојатно е да успее. И како што е случај дури и со најопасниот плевел, постојаното дефолијација во текот на сезоната на растење на крајот ќе ги исцрпи резервите на најобемниот корен систем. Редовното плевење, на секои две до три недели, навистина ќе убие дури и виолетови лутиња.

Копање : За мали закрпи во тревниците, U.C. Дејвис препорачува да се ископа растението, внимавајќи да се спушти осум до дванаесет инчи за да се извлече целиот корен систем. Бусенот потоа може да се замени - ако е без ризоми и коренски пупки! — или фластерот може повторно да се засади (види Штетници во градините и пејзажите).

Мулчирање : секое растение може да се убие на крајот со лишување од светлина, но пластичните прекривки што работат на повеќето растенијата не работат на овие жици: нивните остро зашилени лисја можат да ги пробијат повеќето такви материјали. (Дали би можеле да прободат и десет до дваесет листови весник под овие прекривки не е јасно.) Цврст полипропиленски плевел(ларвите на бубачки кои вечераат на тревни корени) на многумина им прават човечки стомак, но птиците ги сметаат за деликатес. Затоа, охрабрете ги птиците да влезат и да вечераат со тоа што ќе ставите бања за птици и ќе ја менувате водата на редовна основа.

Во прв случај, го правите дворот непривлечен за бенките со тоа што ќе им ги отстраните резервите на храна; во вториот случај, го правите тревникот привлечен за птиците, грабливци.

Иронично, синтетичките инсектициди понекогаш може да предизвикаат наезда од штетници, бидејќи повеќето се недискриминирачки. Тие убиваат сè, вклучително и корисни бубачки кои би ги пленле штетниците од кои сакате да се ослободите. Ако сакате да го направите вашиот двор привлечен за корисните инсекти, ќе треба да избегнете да ги убивате.

Еве преглед на природните техники за контрола на штетници:

За болести : Многу болести се развиваат во сламата; направете го вашиот тревник помалку привлечен за нив со отстранување на слојот од слама.

Многу габи (причина за повеќето болести на тревникот) се зацврстуваат кога тревникот е или прекумерно или недоволно наводен. Одржувајте стабилна, адекватна влага за да ги спречите болестите.

За инсекти : Повторно, држете ја сламата под контрола.

Рачно берете бубачки од тревникот. Очигледно ова ќе работи само со мала наезда на големи бубачки, но често вреди да се обидете пред да посегнете по голем инсектициден пиштол.

Природните репеленти на штетници, како што се спрејовите од лук и бибер, ќе одвратат многукрпата може да ги потисне оревите ако се остави доволно долго на место, иако секогаш е неопходно да се провери дали има нов раст и да се истисне откако ќе се отстрани прекривката.

Kudzu ( Pueraria lobata )

Kudzu е материјал од кошмари и навистина лоши научно-фантастични филмови, но тоа е реално. Оваа мешункаста лоза, злото на југоисточниот дел на Соединетите Американски Држави, може да расте со неколку стапки неделно, обвивајќи цели дрвја, кои ги убива лишувајќи ги од светлина и вода. Најспектакуларно е кога е обвиткано над триесет метри високо дрво, но неконтролирано, ќе преземе се што е на патот, вклучувајќи го и вашиот тревник. Се препорачуваат различни методи за контрола, вклучително и козите, но како што вели Чад Хауер, автор на веб-страницата Kudzu World , „потребен е голем број на кози бидејќи куџу ќе расте на козите ако предолго стојат мирни“.

Историјата на куџу е преполна со иронија. Сега пријавен како инвазивен од државите западно како Мисури, Тексас, па дури и Орегон, куџу првично беше увезен (увезен! намерно!) за да го украси јапонскиот павилјон на стогодишнината изложба во Филаделфија во 1876 година. Американците го прифатија како украсно средство, сметајќи дека неговите цвеќиња се прекрасни, а густото зеленило е идеално за засенчување тремови. Во потег што денес предизвикува желба за плачење, разни владини агенции го промовираа во деветнаесеттите дваесетти и триесетти за употреба како контрола на ерозијата и сточна храна. Земјоделците беаплатено (платено!) за да се засадат милиони лози во овие децении - помеѓу 73 и 85 милиони, во зависност од изворот.

Во Јапонија и Кина, каде што е роден куџу, корените се користат за медицински цели како како и за правење разновидна храна со скроб и слична на тофу, лозите се преработуваат во корпи и облека, а листовите и цветовите додаваат боја и влакна на различни рецепти. Американците сега го следат примерот, правејќи корпи од стебла, џем од цвеќиња и разни други јастиви мешавини од листовите. Сточна храна, хартија, скулптури и киши се неколку од покреативните употреби на кои сега се користи куџу.

За разлика од ризоматозни растенија како што е тревата, куџу не испраќа хоризонтални коренчиња под земја, туку над земја, како јагоди. На секои дванаесет инчи или така, овие столони развиваат задебелени точки, или јазли, од кои корените почнуваат да растат надолу, а лозите почнуваат да растат нагоре. На крајот, овие јазли се стврднуваат и се прошируваат во она што се нарекува „круни“, под кои се прошируваат корените кои ги надминуваат сите други со кои веројатно ќе се сретнете.

Контрола: Коалицијата за контрола на Куџу без Chemicals, грасрут група со седиште во Спартанбург, Јужна Каролина, одржува веб-локација која нуди многу информации за самиот куџу и за методите за справување без хемикалии. Нивната страница „Управување со вашиот Куџу - повеќе не е активна“ дава совети за контролирање на дветевинова лоза на вашиот сопствен имот и работи кои се обидуваат да навлезат над имотната линија. Групата има локација за тестирање на терен каде што спроведува тековни експерименти со различни техники, вклучително и оние опишани овде - и други, вклучително и употребата на натоварувач со лизгање („Бобкет“), што тие го документираат на својата страница. заедно со една од моите омилени реплики:

Тој е таму некаде . . .

Отстранете ги круните: Тешко е да се замисли некоја добра вест поврзана со такво незаситно растение, но има и такви: не мора да ги ископате корените! Ова е среќа, бидејќи овие корени може да бидат со големина на човекот или поголеми; некои од најстарите во Јапонија се проценува дека тежат стотици фунти.

Она што го убива куџу е отстранувањето на коронките на коренот. Самото сечење на лозата така што повеќе не е поврзано со круна нема да го убие растението, освен кога круната е всушност многу млад јазол. Откако јазолот станал круна, тој исто така израснал свој корен, каде што складира многу храна. Круната, или кое било парче од неа оставено во земјата, може да се нацрта на таа продавница и да генерира нови лози. Корените круни - или повторно, парчиња од нив - можат индиректно да регенерираат цели растенија ако се одвојат од коренот, сè додека не се исушат. Тие едноставно ќе испратат ново пукање, кое формира јазол, кој корени и Voila: ново растение куџу.

Kudzu ( Pueraria lobata )

Само лоцирање на крунитепод масата на зеленило може да биде тешко, а самите круни може да бидат прилично тешки и големи. Некои растат големи како фудбалски топки. Затоа, нивното сечење не е лесно, но цврстата пила за кастрење е добро место за почеток. Коалицијата има страница за „Хируршко отстранување на коронката“ која содржи фотографии и описи на корисни (и бескорисни) алатки и техники. Бидејќи столоните растат над земја, често е можно да се следат од круна до круна.

Исечете ги лозите од корените: Ако куџу навлегува во вашиот тревник, можете да го заштитите од стекнување основа со сечење на новите лози од дрвенести коренови круни. НЕ САМО ИСКАЖУВАЈТЕ ги лозите, сечејќи ги делумно назад; ова е самоуништувачки потег! Со други зборови, ако воопшто е можно, не сечете винова лоза никаде освен во местото на нејзиното потекло во коренот. Отсечените лози не само што растат, туку и се размножуваат, налик на Медуза, бидејќи неоштетениот врв на винова лоза содржи хормон наречен ауксин кој го спречува таквото размножување, а ако отсечете само дел од лозата, го отстранувате овој инхибитивен хормон. Изчистената винова лоза реагира така што на секое можно место исфрла нови ластари, што значи од „пупките“ во основата на секој лист. Онаму каде што некогаш сте имале една винова лоза, сега имате пет, а ако истраете, не може да се каже каде ќе заврши.

Јадачот на трева или тример за жици е ефективна алатка за сечење млади лози одкруните и повторениот агресивен напад може дури и да ја оштетат самата круна.

Облесок: Постојаното одземање на лозата од нејзиното зеленило, исто така, како и секогаш, ќе убие растение - на крајот. Во случајот со куџу, ова е практично само со млади, ниски растенија. Прилично е тешко да се одземе зеленилото од винова лоза долга 100 метри што се качила на едната страна од дрвото, надолу од другата, а потоа преку ливада, поради што целосно се отстранува коренската круна или барем се сече. лозата од круната не само што е поефикасна, туку често е и полесна.

Ако, сепак, не можете да стигнете до коренот (тоа е на земјата на вашиот сосед, тоа е под голема карпа, што и да е) потоа сечењето на зеленилото од постарите, дрвенести винови лози е следната најдобра работа. („Вуди“ овде е метафорично; како и повеќето винова лоза, куџу не се мачи со производство на багажникот, поради што мора да се качува на други работи: не е доволно силен да ја издржи сопствената тежина.) Како и секогаш со упорните едногодишни, ова соголување ќе мора да се повтори многу пати за да биде ефективно.

Коси како лудо: Младата куџу која всушност се втемелила во тревникот може да се провери, ако не и убиена, со постојано косење. Ова нема да ја оштети коренската круна, бидејќи косилката поминува веднаш над круните, но повтореното дефолијација на крајот ќе убие младо растение. Косењето се разбира го прави токму она што бевте предупредени да не го правите погоре: ги сече лозите назад,наместо да ги отсече на изворот. Меѓутоа, бидејќи косењето се случува постојано и редовно, новиот раст никогаш не започнува целосно.

Компостирајте ги листовите: Знам, ова не е метод за контрола, но навистина - што се би требало да правиш со сите тие работи после попладневно тепање со куџу? Компостирајте го . Ова е единствениот совет што не доаѓа од добрите луѓе во Коалицијата, иако, како што се испостави, многу од нив го прават тоа. Чарлс Х. Вилбур, чие растение домати влезе во Гинисовата книга на рекорди од 1987 година и кој редовно одгледува огромен зеленчук, сето тоа го прави органски. Неговата тајна? Компост Куџу. Куџу не беше единствената состојка во неговиот компост, но секако беше главна компонента. Прочитајте сè за тоа во неговата книга, Како да се одгледуваат домати со светски рекорд . Њут Харди, еден од првобитните основачи на Коалицијата, ме информира дека е совршено безбедно да се компостираат и коренските коронки, се додека тие прво се исушат. (Размена на е-пошта со авторот, јуни, 2008 година.)

( Моја благодарност до Њут Харди за неговите многубројни предлози за овој дел. )

Забележана треска ( Centaurea maculosa )

Забележана треска, дифузна трева, помала треска, тиква треска, црна, кафеава, ливадска и руска трева - сето ова, покрај жолтото отчукување ( Centaurea solstitialis ), предизвикуваат поголеми или помали проблеми во зависност од локацијатаи среќа.

Кај тревниците, правилното идентификување на типот на тревата не е критично, бидејќи органските контроли ќе бидат исти. Меѓутоа, ако не сте сигурни што гледате и навистина би сакале да знаете, видете Биологија и биолошка контрола на Knapweed (PDF).

Како starthistle, knapweeds припаѓаат на родот Centaurea и сите почнуваат како розети - прстен од лисја кои потекнуваат од заеднички центар, како глуварче. Тие оставаат долги корени и можат да пораснат до неколку метри високи, со грмушки цветови - розови, бели, виолетови или жолти, во зависност од видот - кои наликуваат на оние на трн, со кои се поврзани.

Од сите нив, веројатно најраспространетата и најпроблематичната е забележаната треска. Тој е на врвот на инвазивната листа на плевел во многу држави и провинции, а во тек се заеднички напори да се забави неговиот марш низ пасиштата. Зошто? Затоа што добива на терен со труење на околните растенија со ниацин. Повеќето тревни растенија ќе бидат опкружени со мал круг гола нечистотија, бидејќи ги отруле сите блиски растенија. Затоа, тоа е неволја за пасиштата, бидејќи ја убива тревата, но говедата и другите баратели на храна нема да ја допрат.

Контрола: Контролата на мала парцела е сосема поинаква понуда, и многу податлив, отколку контролата низ отворените полиња и прериите. Косајте често, а водата - водата го измива ниацинот - за да ја заштитите тревататруење други растенија. Сепак, најчесто е неопходно да се извлече плешката за корен. Очигледно, ова е многу полесно кога растението е мало, па ако се наоѓате во област каде што се одгледува трева, имајте ги очите отворени и дејствувајте брзо.

Болести на тревникот

Иако неколку болести на тревникот може да биде предизвикана од вируси или бактерии, практично сите се предизвикани од габи. Спорите, секогаш присутни во почвата, ја искористуваат секоја слабост за да се зацврстат на тревникот. Затоа најдобрата одбрана, како и секогаш, е здрав тревник, а втора најдобра е раната идентификација и одговор.

Идентификацијата може да биде тешка, бидејќи толку многу болести на тревникот резултираат со речиси ист симптом, неправилни дамки од кафеава трева. Во раните фази болестите може појасно да се диференцираат, па колку побрзо забележите проблем, толку подобро. За да го откриете виновникот, добра идеја е да ги погледнете сликите на повеќе различни локации, наместо да се потпирате само на една.

ОМИЛЕН!

течен бакар

Користете за борба против широк спектар на габични заболувања без токсични отрови!

Одобрено за органска употреба, Фунгицидот со течен бакар Bonide® контролира голем број растителни болести на тревниците и градини. За најдобри резултати, започнете со прскање пред болеста да биде видлива или кога првпат ќе се забележи на растението.

Има многу повеќе болести од неколкуте опишани подолу. Делот воДодатокот за Справување со штетници и проблеми сугерира неколку локации кои навлегуваат во повеќе детали отколку јас овде.

Долар Spot ( Sclerotinia homoeocarpa )

Симптоми: Вистина на своето име, доларската точка на почетокот изгледа како мали, тркалезни дискови од трева што се расипале. Овие дамки, сепак, растат и наскоро може да се преклопат, што значи дека оваа болест ќе почне да личи на десетина други, кои се карактеризираат со дамки од мртва трева или умирање. Точка од долар на тревната трева сè уште може да се разликува од нив делумно преку дамките од мицелиум што се видливи на тревата рано наутро. Мицелиумот, кој во овој случај изгледа речиси како мали, дебели пајакови мрежи или како памучни топчиња извлечени многу тенки, всушност е самиот израсток на габи. Долари дамки, исто така, обично ќе предизвика тен лезии (модринки) со црвени граници на врвовите на листовите.

Болеста има тенденција да се појавува во лето, кога тревата го потрошила пролетното снабдување со азот и времето е сува. Температурите помеѓу 60 и 80 степени се совршени за него, бидејќи претпочитаат топли денови и студени ноќи.

Контрола: Откако ќе се дијагностицира, оваа болест може да се контролира со мали до мали дози на азот, и редовно косење. Течните екстракти од морски алги (ѓубрива со брзо ослободување) се чини дека се особено ефикасни во обновувањето на погодените тревници кога првпат ќе бидат дијагностицирани. Меѓутоа, штом проблемот е под контрола, префрлете сена ѓубриво со бавно ослободување, како што е оброк од крв или органски оброк од семе од памук, така што тревата добива континуирано снабдување со азот во текот на целата сезона. Ова ќе помогне да се спречат повторно појавување.

Длабокото наводнување исто така помага, но важно е да не се остава тревата влажна преку ноќ, бидејќи тоа ја поттикнува габата.

Рѓа

Рѓата на тревникот е болест со еднакви можности, која зафаќа секаков вид трева насекаде во Северна Америка. Има претпочитано време од годината, сепак, има тенденција да удира во топли, сушни периоди во пролет или есен. Прочитајте повеќе за вообичаената 'рѓа овде.

Симптоми: Побарајте жолти до црвени дамки на стеблата на тревата. Овие фластери не се суви лезии, туку акумулирани спори на мувла кои лесно можете да ги избришете.

Контрола: Коси често и не оставајте ги исечоците! Вода во раните утрински часови за да им се даде време на тревниците да се исушат за време на жештината на денот. Органски фунгициди кои содржат бакар или сулфур може да се користат за спречување на 'ртење спори на 'рѓа.

Fairy Rings

Симптоми: Прстени од самовила се добро познат како кружен раст на печурки кој никнува по силен дожд, а печурките се навистина причина, а не само последица на проблемот. Прстените се појавуваат на почетокот на сезоната како неправилни кругови на длабоко зелена трева, бојата што произлегува од ослободувањето на азот додека мицелиумот од печурката ја разградува органската материја воинсекти. Комбинирајте го репелентот со вода во блендерот и потоа исцедете ги влакната. Или користете инсектициден сапун, ефикасен против многу проблематични инсекти.

OMRI LISTED

Побезбеден сапун

Оригиналниот инсектициден сапун! Концентрираната формула прави 6 литри спреј.

Одобрено за органска употреба, Инсектицидниот сапун Safer Brand® е направен од природни растителни масла и животински масти. Продира во заштитната надворешна обвивка на штетниците од инсекти со меко тело и предизвикува дехидрација и смрт за неколку часа.

Стапиците кои му овозможуваат на штетниците „да се пријави, но да не се одјавува“ можат ефикасно да ги контролираат осите и голем број други штетници. Ставете стапици за инсекти на периферијата на вашиот тревник, така што штетниците ќе се разоружаат пред - наместо после - да вечераат на вашиот вкусен тревник, цвеќиња и грмушки.

За гасеници : Обидете се Bacillus Thuringiensis (BT), бактерија која влијае само на ларвите на молци и пеперутки - повеќето гасеници. Ако гасеницата внесе БТ, а потоа ја изеде друга бубачка или птица, птицата нема да биде повредена. Оваа бактерија не се движи нагоре по синџирот на исхрана и не влијае на дождовните црви.

За бубачки и други инсекти со школки : Обидете се со дијатомејска земја, фин силика во прав направен од фосилизираните школки на веќе ситни суштества наречени дијатоми. Остриот прав со жилет ги уништува лушпите на инсектите што лазат, но не штетипочвата. Сепак, на крајот, овој прилично убав феномен отстапува на една помалку шармантна, бидејќи таа бујна зелена постепено се претвора во кафена внатре или надвор од кругот.

Контрола: Еден од Најлесно се идентификуваат болестите, прстените од самовили се едни од најтешките за искоренување. Ако грбот ви е силен, можете да ја ископате заразената земја, но ова може да биде голем потфат, бидејќи треба да одите два метри надолу и барем една нога подалеку од прстенот на двете страни од неа. Сметките се разликуваат за тоа што треба да правите со земјата. Еден извор вели да се меша во компост и да се врати во ровот; друг вели да го ископате и, веројатно, да го фрлите.

ОДЛИЧНО РАБОТИ!

Physan 20

Моќно средство за дезинфекција за чистење алати, садови за садење, саксии и повеќе!

Дезинфекција со широк спектар, фунгицид, вируцид и алгецид, Physan 20 работи на различни епидемии на болести кои ги погодуваат тревниците, тревникот и тревата. Користете 1 лажица по галон вода и темелно натопете ја проблематичната област, повторете по потреба. Разредена една пинта третира 6.400 квадратни стапки.

Експертите исто така не се согласуваат за ефектот на длабокото наводнување, бидејќи додека еден вели да го избегнувате, друг вели да го сторите тоа. Ниту едниот ни другиот не изгледаат сосема сигурни во советите што тој или таа ги нуди.

Едно нешто што тие се согласуваат е дека прстените е многу тешко да се отстранат трајно. Се чини дека удирањето со печурки е исто толку добар методконтрола како што било.

Браун лепенка ( Rhizoctonia solani Kuhn )

Ворен Шулц го нарекува овој јавен непријател #1, бидејќи е најчеста болест на тревникот во континенталните САД, поштедувајќи ги само Вашингтон и Орегон, а се појавува и низ поголемиот дел од Канада. Како 'рѓа, може да ја погоди секоја трева, насекаде. Успева во влажно време на температури меѓу 80 и 85 степени, така што кафеавата дамка обично ги погодува тревите со ладно време во лето и тревите со топло време во пролет или есен. Тревниците што се хранат со синтетички ѓубрива и редовно се дозираат со пестициди се особено ранливи.

Симптоми: Болеста се манифестира како кружни или грубо кружни закрпи на стапалото до неколку стапки во дијаметар, кои прво изгледаат темни, како да е помодрена или натопена со вода, а потоа станува кафеава додека тревата умира. Овие фластери на крајот ќе се шират и ќе се преклопат, оставајќи неправилни кафени области.

Контрола: Болеста е поттикната од влажните услови и лошата дренажа, така што третманот е целосно за подобрување на дренажата. Многу фунгициди може парадоксално да ја влошат ситуацијата со убивање на дождовни црви и други почвени организми кои ја проветруваат почвата и ја прават попорозна. Дренажата може да се подобри со облога, особено со богата органска материја, и со проветрување во пролет и есен. Тревата зафатена со кафеава дамка не треба да се оплодува, бидејќи азотот ја поттикнува болеста.

Имајте предвид дека сепаккафеава дамка и дамка од долар изгледаат речиси идентични откако ќе се утврдат, нивните причини и нивните третмани се точно спротивни. Еве една предметна лекција за важноста на точната дијагноза: погрешно земете една од овие и вашиот третман најверојатно ќе ја повреди наместо да и помогне на ситуацијата.

Кучиња и тревници

Миленици, особено нашите крзнени кучешки пријатели, не се секогаш љубезни кон нашите тревници. Да не навлегуваме ни во копање; да се задржиме на штетата предизвикана од активности кои нема да исчезнат: бањање. Ако имате куче, веќе знаете дека неговата урина и измет можат да создадат мртви, кафени дамки на вашиот тревник. Тоа е затоа што тие се толку богати со азот што можат да предизвикаат токму такви изгореници што предизвикуваат предозирање со азотни ѓубрива. (Уреата е всушност примарна состојка во многу синтетички ѓубрива.) Веројатно сте забележале дека дискот од мртвата трева често е опкружен со светло зелен прстен. Тревата околу уринарната точка, каде што азотот се разредува, ќе се насладува со разредениот азот, додека тревата одоздола е убиена од предозирање.

Урината обично предизвикува полоши проблеми од изметот затоа што, бидејќи е течен, ја откопува тревата речиси веднаш, додека изметот мора да се раствори пред целосно да делува. Исто така, многу е полесно да се отстрани куп измет отколку дамка урина, така што изметот често не останува на тревата доволно долго за даго повреди. Тогаш, верувале или не, полот игра улога и тука навлегуваме во деталите за стилот на мочање определен според полот. Женките прават најголема штета, бидејќи кога ќе се наведнат да мочаат, нивната урина паѓа на концентрирано место. Од друга страна, карактеристиката за подигнување на нозете кај мажјаците ја прска урината на поширока област - онаа што често не е во центарот на тревникот. Исто така, бидејќи мажјаците „означуваат“ територија, честопати оставаат само малку урина на кое било место.

Иако некои работи ќе ја ублажат штетата од лоша изгореница (видете ја листата подолу), ништо не може да ја излечи . На барем една страница, не помалку угледен извор од Универзитетот Корнел всушност го отфрла проблемот, препорачувајќи им на сопствениците на кучиња да ги разменат своите кучиња за мачки. Така, двата поима во овој наслов („кучиња“ и „совршен тревник“ не можат навистина коегзистираат освен во писмена форма. Во реалноста, ќе треба да направите некои избори и некои компромиси - или да најдете куче што нема да моча на вашата трева.

Аха. Ако не можете да го излечите проблемот, можеби можете да спречите да се појави. Со други зборови, единствениот начин да се измеша совршен двор со куче е ако кучето, исто така, е совршено - или речиси така. Во пракса, ова значи дека треба да го обучите кучето да не уринира на тревникот . Поставете област во агол покриена со кора или чакал, и тренирајте го кучето да уринира само таму.Ова е совршено изводливо, со оглед на времето и посветеноста на вашатадел, и ако сте дораснати, тоа не само што е најдоброто решение, туку и единственото.

Д-р. Стив Томпсон, директор на клиниката за велнес за домашни миленици на обемниот Факултет за ветеринарна медицина на Универзитетот Пердју, наведува како да го направите тоа во кратка, но корисна статија, „Проблеми со тревникот на кучето“, ажурирано, што можете да го најдете на Тексас А& Веб-страница на Универзитетот М.

Во меѓувреме, еве како да ги поправите дамките од урината на кучето на вашиот тревник:

  1. Прво, одреди го нивото на толеранција. Неколку чудни изгореници овде или таму можеби не ви се важни, но можеби за некој друг. Или можеби она што сега беше под контрола не е (вашето куче штотуку имаше кученца, на пример) и одеднаш, вашите граници се прекршени.
  2. Отстранете го изметот веднаш. Истурете вода на местата каде што кучето(а) уринирало, за да се разреди урична киселина што го предизвикува проблемот. Ова помага - но претпоставува дека ќе бидете при рака за да видите кога и каде кучето моча, и дека ќе се мачите по неа, канта за наводнување на готовс.
  3. Обидете се да ги посипете дамките од урината со струготини , а потоа навлажнете го местото. За распаѓање на органската материја е потребен азот. Бидејќи пилевината не содржи многу, таа ќе ја земе од почвата - која, во овој случај, има многу дополнителен азот.
  4. Други извори - неколку од нив - препорачуваат да ги закрпите изгорените места. Отстранете ја и компостирајте ја мртвата трева и заменете ја со дискови со нова трева. Ова бисигурно заврши работата, но тоа е многу работа, потребно е време за да се искорени новата трева, а кој има дополнителна трева? Најлошо, тоа не го решава тековниот проблем. Така, оваа идеја е практична, навистина, само ако сте наследиле тревник со уринарни дамки, но не и ако имате куче што сè уште го трча дворот.
  5. Изградете куче трчање или дајте куче одврзани раце во задниот двор, но не во предниот дел. На овој начин, дел од вашиот двор можете да го задржите чист. Негативната страна (за некои) е тоа што сега вашето куче е затворено; вие не го делите просторот, туку живеете во паралелни дворови.

Препорачани производи

Органски плевел и засилувач; Feed

Користете го за да спречите рак, глуварчиња и повеќе! Пелетирани за лесно нанесување.

Комарец & засилувач; Крлежи Убиец

Убива при контакт! Користете го за да го заштитите вашето семејство без да ѝ наштетите на животната средина.

Млечен спори во прав

Лек #1 за бели гранчиња на трева! Млечниот спори е безбеден, ефикасен и лесен за употреба.

Куче и засилувач; Репелент за мачки

100% природен. Ропел ги спречува кучињата и мачките да не се мешаат во дворовите и креветите во градината.

Гранули од инсекти

Лесно за применувајте формула работи на контакт, но сепак е целосно безбеден околу децата и домашните миленици!

Убиец на ракова трева

Брзо ја убива раковата трева, но сепак е природно безбеден за луѓето, миленичињата и околината.

Одбивач на бенки

Формулиран да се апсорбирабрзо навлегува во почвата и почнува да работи веднаш.

Rocket Weeder

Се ослободува од несаканата вегетација -- корените и сè -- и е лесен за вашиот грб.

дождовни црви, миленичиња или луѓе. Различни бубачки се подложни во различни размери (дури и бубачките се разликуваат малку), затоа проверете пред да купите.

За инсекти и болести : Исечете ги заболените лисја, гранки или цели растенија во вашата градина и отстранете ги ги целосно од градината, за проблемите да не мигрираат од нив на тревникот. Чувајте ги работите уредни. Ова ќе помогне да се ограничи ширењето на болеста.

За плевелите : Во пролет или есен, користете пченкарен глутен, хербицид што се појави пред почетокот (што значи дека ги убива семињата) и како бонус , одлично азотно ѓубриво за трева. Исто така, постојат голем број на ефективни органски хербициди базирани на масла од цитрус или каранфилче. За жал, тие ќе убијат сè што ќе допрат, па затоа треба да се нанесуваат внимателно.

На плевелите им треба гола земја и сончева светлина за да се воспостават; густата трева ги лишува и двете.

Бубачки & засилувач; Други силеџии

Ако сакате да привлечете инсекти на вашиот тревник, еве како можете да го направите тоа. Скратете ја тревата за да остане постојано слаба. Оплодете се со хемикалии со брзо ослободување кои го принудуваат растот на мекиот врв да се развива без еднаков раст на коренот за да го поддржи. Наводнувајте лесно и често. Чувајте го врвот на почвата влажен, но оставете го коренот да се исуши. Не правете ништо за слама, или може да го отстраните домот на инсектите. Погрижете се да го уништите целиот животен век на почвата за тревникот да развие целосна хемиска зависност. Ќе ги имате сите инсектиби можел некогаш да посака. –Стјуарт Френклин, Градење здрав тревник , стр. 114

Повеќето инсекти се корисни, или во најмала рака, бенигни. Некои натуралисти проценуваат дека помалку од два отсто од инсектите спаѓаат во категоријата „штетни“. Многу инсекти, вклучувајќи бубамари, светулки, богомолка за молитва, пајаци и оси всушност ќе ги спречат штетните инсекти да го проголтаат вашиот тревник и исто така ќе помогнат да се опрашуваат вашите растенија.

Потоа, тука се и другите. Еве неколку од нив:

Грубови

Грабите од тревникот се ларвната фаза на бубачките, од кои сите поминуваат низ четири фази: јајце , ларва, кукличка и возрасна. Повеќето од оние што предизвикуваат штета во Северна Америка се скараби кои несат јајца кон крајот на јуни и почетокот на јули. Овие се изведуваат неколку недели подоцна во ларви, кои се хранат со тревни корени додека не пристигне студеното време, се распаѓаат двапати додека растат. Тие ја поминуваат зимата четири до осум инчи под земја, многу под линијата на мраз. Во пролетта тие излегуваат на површина, повторно се хранат, а потоа се закопуваат назад во земјата каде што куклираат, по неколку недели излегувајќи како возрасни. Некои видови, како што се јунските бубачки, се хранат во текот на второто лето, повторно зимата, а потоа куклираат и созреваат третото лето.

Најголем дел од оштетувањата на тревниците се прават наесен, од ларвите - грмушките.

Идентификација: Многу бубачки што летаат наоколу сугерира дека тие се гнездат во вашиот тревник, а кафените дамки коине одговараат на други проблеми укажуваат на можно џвакање ларви од бубачки. За да бидете сигурни, ископајте агол од бусенот во близина на една од кафените области и подигнете го нагоре. Ако виновникот е грмушки, некои од нив треба да ги фатите на дело. Бројот на глави од над десет на квадратен метар претставува проблем; под тоа, повеќето експерти велат дека нема потреба да се преземат мерки.

БЕСПЛАТНА ИСПОРАКА!

Корисни нематоди

Овие ситни паразити слични на црви ловат и уништуваат 230 различни штетници.

Контролирајте ги тревниците со Scanmask® корисни нематоди . Лесен за употреба, само нанесете како облога за покривање на погодените области. НЕМА да им наштети на луѓето, миленичињата, растенијата или дождовните црви.

За да ги идентификувате вашите резидентни бубачки, посетете ја екстензијата на Државниот универзитет во Охајо со кликнување на Идентификација на бели грбови во трева. Овој Информативен лист ве охрабрува внимателно да ги погледнете задните краеви на сите грмушки што можеби се обидувате да ги идентификувате и ве учи што да барате во овие блиски средби. Доколку те фатат соседите и те обвинат дека си пестофил, нема ниту да потврдиме ниту да негираме дека прво си го слушнал овде.

Контрола: Да се ​​исуши тревникот темелно помеѓу наводнувањето. Практично сите бубачки претпочитаат влажна средина, затоа не им давајте ја. Плиткото наводнување создава идеални околности и за бумбарите и за грмушките, додека длабокото, ретко наводнување може да ја намали популацијата на резидентните грмушкии обесхрабрете ги возрасните да бараат добро место за несење јајца. Ако следите редовна програма за длабоко наводнување, но ретко, вашите тревни корени ќе бидат доволно длабоки за да ја добијат потребната вода дури и ако ги оставите првите неколку инчи почвата да се исушат.

Кога бубачките првпат ќе пристигнат (обично во крајот на летото или почетокот на есента), можно е да се одберат овие пионери со рака, често спречувајќи целосна наезда. Најдобро време да го направите ова е во раните утрински часови, кога тие се слаби.

Отстранете ја дамката . Самата ги засолнува грмушките, притоа спречувајќи ги инсектицидите или другите третмани да стигнат до нив. Отстранувањето на сламата го прави вашиот тревник многу помалку гостопримлив за овие непожелни гости.

Танцувајте на вашиот тревник . Да, тоа е вистина. Но, мора да ги носите чевлите за танцување: пар сандали за аератор со шилести (познати како Spikes of Death) кои се продаваат како аератори за тревникот. Овие сандали веројатно нема да го проветруваат вашиот тревник (шилците не се доволно големи, или доволно долги и не се шупливи), но очигледно тие можат да направат голем број на популацијата на мрсули.

Сите методите за контрола наведени за јапонската буба, подолу, работат на повеќето скараби.

Јапонска буба

Ова е најлошиот проблем со кој се соочуваат многу сопственици на тревникот, и можеби најлошиот штетник од тревникот во Северна Америка. Како и повеќето грмушки, ларвите се хранат со грасрут, а возрасните - оние светкави, зелено-црни предмети големи колку ноктот - се хранат со зеленило, претпочитајќи го најголемиот дел одсите ваши наградни рози.

Бидејќи јапонските бубачки почнуваат како грмушки, методите подолу треба да се користат заедно со културните контроли опишани под Grubs веднаш погоре.

Контрола: Корисните нематоди се ситни црви кои се хранат со ларвата или грмушката фаза на бубачката. Потребни се неколку недели за нематодите да се населат во почвата и да ги паразитираат нивните жлебови, па затоа е најдобро да ги примените пред ситуацијата целосно да излезе од контрола.

Ситното печатење е важно за секунда причина: нематодите треба правилно да се применат, или вашето време и пари ќе бидат потрошени. Тие се живи суштества; можат да умрат. Затоа следете ги упатствата - нанесете ги навечер, наводнете веднаш и така натаму - за да можат да си ја завршат работата.

ЕДНА АПЛИКАЦИЈА ТРАЕ 20 ГОДИНИ!

Млечна спора

Лек # 1 за бели грмушки на трева! Млечната спора е безбедна, ефективна и лесна за употреба.

Млечна спора ( Bacillus popilliae ). Млечната спора е патоген кој ги инфицира и убива не само јапонските бубачки туку и другите штетни тревни тревници. Откако ќе ја изедат спората, грмушките се претвораат во фабрики за спори, така што кога ќе умрат, ослободуваат милиони патогени во земјата. Но, додека концентрацијата на спори не е доста висока, стапката на убивање е мала. Општо земено, потребни се две до четири години за наталожување на спорите во почвата до точка каде што навистина ќе се пресече во

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.